Mama lui Alexei Navalnîi a fost la mormântul fiului ei a doua zi după funeraliile de la Moscova. De cine a venit însoțită

0
Publicat:

Mama liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi a vizitat mormântul acestuia, la o zi după ce mii de ruși au riscat să fie arestați pentru a-i aduce un omagiu luptătorului anticorupție la înmormântarea acestuia.

FOTO: X
FOTO: X

Navalnîi, care a fost cel mai înverșunat critic al lui Vladimir Putin timp de peste un deceniu, a murit luna trecută într-o colonie penitenciară în care își ispășea o pedeapsă de 19 ani pentru acuzații de "extremism", considerate în mare parte drept o răzbunare pentru opoziția sa față de Kremlin, scrie theguardian.com.

Mama sa, Ludmila Navalnaia, i-a vizitat mormântul, care era acoperit de flori și coroane, la cimitirul Borisovo din sudul Moscovei, sâmbătă dimineața devreme. Ea a fost însoțită de Alla Abrosimova, mama văduvei lui Navalnîi, Iulia Navalnaia.

Iulia Navalnaia, cei doi copii ai cuplului și fratele lui Navalnâi locuiesc toți în străinătate și nu au putut participa la înmormântare din cauza riscului de a fi arestați pentru propria lor opoziție față de președintele rus.

Navalnaia s-a angajat să continue munca soțului ei și a declarat că Putin l-a "ucis".

A doua zi după înmormântarea lui Navalnîi, un număr mic de persoane în doliu au depus flori la mormântul acestuia. A existat o prezență continuă a poliției la cimitir, aproape de malurile râului Moscova.

Mii de adepți ai lui Navalnâi au stat vineri la coadă timp de ore întregi pentru a-i aduce un omagiu celui de 47 de ani. În timp ce se îndreptau de la o biserică din apropiere spre cimitir, unii au scandat "Nu războiului!" și alte sloganuri pro-Navalnîi inclusiv numindu-l pe Putin "criminal" și cerând eliberarea prizonierilor politici.

Grupul de monitorizare a drepturilor OVD-Info a declarat că poliția rusă a arestat vineri cel puțin 128 de persoane care au participat la omagieri aduse lui Navalnîi în 19 orașe.

Scene cu mii de oameni mărșăluind în sprijinul lui Navalnîi, cerând încetarea ofensivei Rusiei în Ucraina și criticând Kremlinul, nu au mai fost văzute în Rusia din primele zile după ce Moscova a ordonat ca sute de mii de soldați să invadeze Ucraina în februarie 2022.

Kremlinul a luat măsuri dure împotriva disidenței și a folosit legi stricte de cenzură militară pentru a urmări în justiție sute de persoane care s-au pronunțat împotriva campaniei.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite