Navalnîi, condus pe ultimul drum: măsuri stricte de securitate luate de autoritățile de la Moscova VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ruşii îşi iau vineri rămas bun de la Aleksei Navalnîi, principalul opozant al regimului Putin, pe fondul unor măsuri stricte de securitate dispuse de autorităţile din capitala Federației Ruse.

Oameni veniți să asiste la funeraliile lui Aleksei Navalnîi FOTO EPA-EFE
Oameni veniți să asiste la funeraliile lui Aleksei Navalnîi FOTO EPA-EFE

Susţinătorii lui Navalnîi - mort în condiţii suspecte, la 16 februarie, într-o colonie penitenciară îndepărtată din regiunea arctică - au avertizat pe reţelele sociale că poliţia ar putea împiedica accesul la biserică, unde slujba religioasă este programată la ora locală 14.00.

Atât lângă lăcaşul de cult, unde a fost amenajată sala pentru priveghi, cât şi în cimitirul în care va fi înmormântat omul politic, au fost montate garduri metalice şi a fost desfăşurat un important dispozitiv de poliţie, relatează agenția de presă EFE, preluată de Agerpres.

Mai multe camere de supraveghere şi alte dispozitive care pot servi drept inhibitori ai semnalului de internet şi de telefonie mobilă au fost totodată amplasate pe stâlpii de iluminat de la cimitir, precizează EFE.

Echipa lui Navalnîi transmite în direct funeraliile pe pagina sa de YouTube începând cu ora 09.00 GMT (11:00, ora României)

  Cu câteva ore înainte de înmormântarea lui Aleksei Navalnîi, echipa lui s-a confruntat cu obstacole semnificative în organizarea ceremoniei de rămas bun. Kira Iarmiș, purtătorul de cuvânt al lui Navalnîi, a declarat că a întâmpinat dificultăți în găsirea unei mașini mortuare care să transporte corpul la biserică, notează BBC News. Ea a adăugat că persoane necunoscute au contactat chiar și morga și au transmis amenințări, în cazul în care ar accepta să preia trupul neînsuflețit. „Oameni necunoscuți sună la morgă și îi amenință dacă acceptă să ia cadavrul lui Aleksei”, a spus Kira Iarmiș.  

Studenții, amenințați cu exmatricularea dacă sunt văzuți la funeralii

Potrivit EFE, o mulţime de ruşi s-a adunat în faţa bisericii din Maica Domnului „Alină-mi necazurile” din cartierul Marino, în sudul Moscovei, unde este programată slujba religioasă.

„Veniţi să vă luaţi rămas bun de la Aleksei Navalnîi dacă sunteţi la Moscova. Cei care din diverse motive nu sunt acolo pentru a o putea face vă vor mulţumi”, a scris activistul politic Leonid Volkov, în prezent în exil, pe platforma X.

Printre moscoviţii veniţi să-şi ia adio de la Navalnîi, sfidând astfel avertismentele autorităţilor, pot fi observaţi oameni de toate vârstele, dintre care unii ţin în mână garoafe roşii.

Joi, anumite universităţi au difuzat avertismente pe reţelele de socializare ruseşti adresate studenţilor lor, cărora le cereau să nu participe la demonstraţii având legătură cu Navalnîi sub ameninţarea exmatriculării, transmite EFE.

Piedici pentru înmormântarea lui Navalnîi

Familia lui Navalnîi a intrat în posesia trupului neînsuflețit al opozantului abia la nouă zile de la deces. Dar dificultăţile nu s-au încheiat atunci când mama lui Navalnîi a reuşit în sfârşit să ridice cadavrul fiului ei. De câteva zile, echipa opozantului informează în legătură cu obstacolele ivite în organizarea înmormântării, notează EFE.

În primul rând, toate agenţiile de pompe funebre au refuzat să se ocupe de înmormântare. Apoi, apropiaţii politicianului nu l-au putut înmormânta pe Navalnîi pe 29 februarie, ziua aleasă iniţial de familia opozantului rus pentru a coincide cu discursul lui Putin despre starea naţiunii, pentru că „nu a existat nici măcar o singură persoană disponibilă să sape un mormânt”.

Familia lui Navalnîi este convinsă că opozantul a murit din ordinele lui Putin. „La ordinele lui Putin, Aleksei a fost înfometat timp de trei ani, a fost pus într-o celulă mică, izolat de toată lumea, iar apoi a fost ucis. Această crimă publică a demonstrat că Putin poate face orice şi că nu se poate negocia cu el”, a declarat văduva opozantului rus într-un discurs în limba engleză suținut miercuri în plenul Parlamentului European.

Apel la proteste de amploare în Rusia

Iulia Navalnaia a cerut ca liderul de la Kremlin să fie tras la răspundere nu doar „pentru tot i-a făcut lui Aleksei” Navalnîi, dar și pentru acțiunile sale împotriva Federației Ruse și împotriva Ucrainei.

Pe de altă parte, foștii colaboratori apropiați ai lui Navalnîi au reiterat apelul la proteste de amploare în Federația Rusă pentru 17 martie, ultima zi a așa-ziselor alegeri prezidențiale organizate de Putin pentru a se legitima pentru încă șase ani la Kremlin.

Într-un filmuleț publicat pe YouTube, activistul politic Leonid Volkov afirmă că apelul la proteste reprezintă „testamentul politic direct al lui Navalnîi”. „Acum nu mai este doar o acţiune politică menită să depăşească singurătatea politică şi izolarea. Acum este o adunare de doliu şi un memorial civic, o acţiune în memoria lui Navalnîi, care ne-a cerut să o ţinem”, a îndemnat el.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite