Conducerea CSM s-a întâlnit luni cu reprezentanţii Ambasadei SUA. Printre subiectele abordate: revizuirea Constituţiei şi noile Coduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Revizuirea Constituţiei şi pregătirea sistemului pentru noile coduri, respectiv cel penal şi de procedură penală, au fost printre subiectele discutate luni de conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu reprezentanţii Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

„În cadrul întâlnirii au avut loc discuţii ce au avut în vizor probleme care ţin de intrarea în vigoare a noilor coduri, referitoare la pregătirea sistemului, în linii generale. S-a mai discutat despre consolidarea rolului Consiliului Superior al Magistraturii, revizuirea Constituţiei şi despre asigurarea independenţei în raport cu celelalte instituţii”, a declarat vicepreşedintele CSM, procurorul Gheorghe Muscalu, citat de Mediafax.

Reprezentanţii Ambasadei SUA ar fi trebuit să se întâlnească pe 27 ianuarie, la sediul CSM, cu preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului, însă, din cauza condiţiilor meteorologice, întâlnirea a fost reprogramată pentru luni, la ora 12.00.

Pe 9 ianuarie, însărcinatul cu afaceri al SUA, Duane Butcher, s-a întâlnit cu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, şi cu liderii CSM, preciza atunci, la solicitarea Mediafax, misiunea diplomatică la Bucureşti.

Ambasada SUA nu a oferit detalii referitoare la scopul întâlnirii.

Întrevederea a avut loc la câteva zile după ce Consiliul Superior al Magistraturii şi-a ales o nouă conducere.

Preşedintele CSM, judecătorul Adrian Bordea, a declarat, pe 10 ianuarie, că membrii Consiliului nu vor fi „pionii vreunei ambasade” şi că întâlnirea de pe 9 ianuarie cu reprezentanţii Ambasadei SUA a fost una neprevăzută, el răspunzând invitaţiei „din curtoazie”.

„Să nu credeţi cumva că noi vom fi pionii vreunei ambasade. Noi avem foarte bine trasate regulile noastre, încercăm pe cât putem ca aici să le rezolvăm, nici să ne mai plângem într-o parte sau în alta pentru că oricum prea mult ajutor nu primim. (...) A fost o întâlnire neprevăzută, o întâlnire pe care noi am cerut-o la sediul CSM-ului, dar pe care Ambasada Statelor Unite a dorit să o facă pe un teren neutru. A fost o altă locaţie decât consiliul sau ambasada”, a spus atunci Bordea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite