Coaliția Protecția Animalelor cere sterilizarea, nu eutanasierea câinilor vagabonzi

0
Publicat:

Coaliția de ONG-uri Protecția Animalelor susține că doar capturarea și eutanasierea nu pot rezolva problema câinilor vagabonzi, dovada fiind cei 30 ani de eșec. Din punctul lor de vedere, sterilizarea masivă ar avea efecte.

Câini la adăpost
Câini la adăpost

Coaliția Protecția Animalelor cere autorităților schimbarea urgentă a metodei de gestionare a câinilor, prin trecerea de la eutanasiere la sterilizare masivă.

Potrivit unui comunicat al Coaliției, sterilizarea masivă, gratuită și deținerea responsabilă sunt singurele metode dovedite eficiente la nivel mondial, „OMS arătând încă din anii 1988 că eutanasierea este ineficientă și costisitoare, cu un impact masiv asupra societății”.

„Efectele colaterale pe care le face această metodă care implică cruzimi deosebite, dar și ilegală conform normelor de aplicare a legii protecției animalelor, se răsfrâng nu numai asupra animalelor, ci și asupra societății civile, culminând cu astfel de tragedii. Ura și profitul pe urma animalelor ucid oameni. Ana Oroș era mama unui băiețel și o iubitoare de animale și natură. Moartea cumplită de care a avut parte ne îndurerează profund, aceasta putând fi evitată. Punem la dispoziție inclusiv documentul care arată că anul trecut a fost semnalată prezența câinilor periculoși în zonă către Primăria sectorului 6”, se arată în comunicat.

În prezent, arată Coaliția de ONG-uri, doar 15% din câinii înregistrați în România sunt sterilizați, majoritatea câinilor nefiind luați în evidența Registrului RECS.

La sfârșitul anului trecut, proiectul de lege care cerea sterilizare masivă gratuită și deținere responsabilă a fost iar respins, în timp ce în Parlament revenea o nouă formă a unui vechi proiect dedicat SRL-urilor cu hingheri privați și scop declarat economic, se arată în comunicat.

Coaliția susține că doar capturarea și eutanasierea nu pot rezolva singure problema, „dovada fiind 30 ani de eșec și tragedia care a avut ieri loc în orașul care a ucis peste 30.000 de câini în ultimii ani”. Cei din coaliție mai spun că „un câine nesterilizat poate avea 66.000 de urmași în 6 ani în scenariu moderat”.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite