Ciolacu: Celebrele păcănele să fie eliminate din toate orașele, așa cum este peste tot în Europa

0
Publicat:

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că se discută scoaterea în afara orașelor a aparatelor de jocuri de noroc. Proiectul care privește o dezbatere mai veche este depus la Camera Deputaților. 

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

„Avem și o propunere la Camera Deputaților privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc: celebrele păcănele să fie eliminate din toate orașele, așa cum este peste tot în Europa”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu în urma unei ședințe a PSD. 

Proiect pentru amplasarea sălilor de jocuri de noroc în afara localităților

În cadrul proiectului este specificat, în privința amplasării, faptul că „spațiul propus este situat la cel mult 50 m de limita teritorială a orașului/municipiului ori a comunei, inclusiv a municipiului Bucureșți, astfel cum este prevăzută la art. 95 din Ordonanță de urgență nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare”.

De asemenea, „spațiul propus nu este situat la mai puțîn de 300 m de un așezământ de învățământ, inclusiv campusurile aferente acestuia, un așezământ de cultură, artă, sănătate, cu caracter social, de culte religioase și altele asemenea sau în incinta acestora;se interzice desfășurarea de jocuri de noroc în spații care datorită amplasării ar conduce la obstrucționarea traficului sau la limitarea liberului acces către alte locații de interes (intrări în imobile, pasaje pietonale, stații ale mijloacelor de transport în comun etc.)”. 

Fenomenul jocurilor de noroc 

În ultimii ani, fenomenul jocurilor de noroc a luat amploare. Astfel, pe străzile orașelor din România, sălile de păcănele sunt prezente la tot pasul. Acest lucru, susțin medicii psihiatri, este extrem de periculos, mai ales pentru tinerii care pot cădea foarte ușor în această capcană.

,,Este vorba despre o dependenţă care poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă sau de statut. Lucrurile au luat o întorsătură şi mai gravă atunci când jocurile de noroc au început să fie prezente și în online. Acestea au devenit mai accesibile, practic sunt deschise non-stop”, declară dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru, coordonator al programelor NoAddict.

Potrivit acestuia, jocurile de noroc sunt un lucru foarte periculos, pentru că afectează grav viaţa socială, persoana respectivă începe să se ascundă, să mintă pentru a face rost de bani.

Este afectat întreg ecosistemul persoanei respective, este vorba despre o distrugere progesivă şi sistematică a funcţionalităţii persoanei respective şi nu doar pe plan financiar. Se poate ajunge la delincvenţă pentru a face rost de bani, la situaţii dificile. Acest trend, prin care păcănelele sunt promovate constant, ar trebui să fie oprit, să fie tăiat de la rădăcini", mai spune dr. Ovidiu Alexinschi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite