Cine sunt judecătorii care i-au anulat pedeapsa lui Mario Iorgulescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătoarea Lia Savonea, fost președinte al CSM, a făcut parte din echipa de judecată care a decis joi rejudecarea dosarului în care Mario Iorgulescu fusese condamnat definitiv la 13 ani și 8 luni de închisoare.

Mario Iorgulescu Foto arhivă
Mario Iorgulescu Foto arhivă

Mario Iorgulescu fusese găsit vinovat după ce a condus beat şi drogat la volan şi a omorât un alt şofer. Joi, un complet format din trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul în casație depus de Mario Iorgulescu și a anulat hotărârea Curții de Apel București din octombrie 2023, prin care acesta fusese condamnat la o pedeapsă de 13 ani și 8 luni de închisoare. Decizia instanței supreme impune reluarea procesului în faza de apel. 

Potrivit unor surse judiciare, citate de Agerpres, doi dintre judecători, Adriana Ispas și Lia Savonea, au susținut necesitatea rejudecării dosarului, în timp ce Dan Andrei Ene a argumentat pentru respingerea recursului în casație. 

Lia Savonea, fostă șefă a CSM, este considerată un judecător anti-reformist. Pe parcursul carierei sale, a luat decizii controversate, inclusiv cea de a declara neconform rechizitoriul în dosarul "Revoluției", în care este judecat Ion Iliescu. 

Condamnarea lui Mario Iorgulescu, anulată de ICCJ

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul în casație formulat de Mario Iorgulescu împotriva sentinței de 13 ani și 8 luni de închisoare pentru ucidere din culpă. Instanța a decis să anuleze parțial decizia anterioară a Curții de Apel București și să trimită cazul pentru rejudecare la aceeași instanță de apel.

Mario Iorgulescu se află în prezent în Italia, unde a fost transferat imediat după accident, evitând astfel audierile și procesul în România. 

Decizia a fost motivată astfel: „Admite recursul în casaţie declarat de inculpatul Iorgulescu Gino - Mario împotriva deciziei penale nr. 1485/A din 18 octombrie 2023, pronunțată de Curtea de Apel București – Secția a II-a Penală în dosarul nr. 20691/3/2020 (892/2023). Casează, în parte, decizia penală atacată, numai în ce privește pe inculpatul Iorgulescu Gino - Mario și trimite cauza la rejudecare de către instanța de apel, Curtea de Apel București.

Restul dispozițiilor hotărârii atacate au fost menținute, iar cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Sentința este definitivă și a fost pronunțată în ședință publică la data de 20 iunie 2024. 

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite