Cătălin Predoiu, audiat în faţa comisiilor din Parlament: „Suntem într-un mic paradox”. A primit aviz negativ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Predoiu a primit aviz negativ de la comisia de specialitate din parlament
Cătălin Predoiu a primit aviz negativ de la comisia de specialitate din parlament

Ministrul demis al Justiţiei Cătălin Predoiu a fost luat „la bani mărunţi” de reprezentanţii PSD în cadrul audierii în faţa comisiilor Parlamentare. În faţa aleşilor, Predoiu a vorbit despre lipsa de personal din parchete şi de datoriile „istorice” pe care Ministerul le are faţă de personalul din justiţie. La final a fost avizat negativ.

UPDATE Cătălin Predoiu a primit aviz negativ de la comisia de specialitate din Parlament.

Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a fost rugat, la începutul audierii în faţa comisiilor parlamentare, să aducă copii după avizele celor 25 de ordonanţe de urgenţă adoptate înainte de căderea Guvernului prin moţiunea de cenzură. Predoiu a spus că aceste avize pot fi cerute la Secretariatul General al Guvernului şi la iniţiatori.

„Suntem într-un mic paradox, dumneavoastră mergeţi pe ideea de scrupulozitate în respectarea procedurilor, dar îmi cereţi un lucru care încalcă procedurile. Plus de asta, vorbim de Guvern, vorbim de Ministerul Justiţiei, nu credeţi că noi mişcăm hârtii acolo pe bază de SMS sau semne în public, telefoane, în timp ce vă răspund la întrebări, de altfel. Deci dincolo de aceste chestiuni de ordin organizatoric, sunt chestiuni de ordin procedural. Aceste avize pot fi cerute la Secretariatul General al Guvernului şi la iniţiatori”, i-a transmis Predoiu lui Şerban Nicolae, potrivit News.ro

Acesta l-a întrebat pe ministrul Justiţiei câte avize a emis, ministrul Justiţiei răspunzând: „Pentru majoritatea dintre ele au fost, în funcţie de obiectul de reglementare, avize care au fost valorificate, repet, de către iniţiatori”.

Şerban Nicolae şi-a exprimat apoi rezerva că la Ministerul Justiţiei nu se păstreză o copie după asemenea documente. 

Cătălin Predoiu a intervenit şi a spus: „La Ministerul Justiţiei sunt toate avizele în original. V-am spus doar că un exemplar original e la iniţiator şi sunt toate avizele. Şi de la OUG 13, şi de la Roşia Montană şi de la legea petrolului, sunt toate avizele, dacă vreţi să le punem pe toate pe site, dacă ne dă voie legea”.

Infractorii s-au modernzat mai mult decât procurorii

Anterior, Cătălin Predoiu a afirmat la audierea din comisiile de specialitate că schema de personal a Ministerului Public nu este suficient acoperită în acest moment, precizând totodată că, în ultimii ani, „crima organizată s-a modernizat mai mult decât Parchetele”.

„Schemele de personal din justiţie sunt incomplet acoperite, avem instanţe şi Parchete care lucrează în condiţii imobiliare precare, dotările tehnice, de la birotică, la mijloace tehnice de anchetă, lipsesc. Bugetul de investiţii al Ministerului Justiţiei este acoperit în proporţie de 21% pe 2020. Desigur, vor urma rectificări, dar totuşi e de reţinut”, a declarat Cătălin Predoiu la Parlament, citat de Agerpres.

Lipsa de personal din Parchete

Potrivit acestuia, schema de personal a Ministerului Public include aproximativ 800 de posturi neocupate, la instanţe - aproximativ 600, pensionările s-au înmulţit, mai ales în contextul polemicilor politice privind pensiile de serviciu.

„În acest timp, grupurile organizate de infractori se dotează cu tehnică, de la aparatură de bruiaj la drone şi microfoane ambientale pentru a preveni şi paraliza acţiunea echipelor de anchetă, ceea ce este grav. În ultimii ani, crima organizată s-a modernizat mai mult decât Parchetele. În acest context, devine legitimă întrebarea ce fel de stat vrem să fim?", a afirmat ministrul propus al Justiţiei.

Mai mult, el a spus că „s-au pierdut ultimii 4 ani pentru dezvoltarea sistemului judiciar”.

„Se lucrează pe o strategie de dezvoltare a sistemului judiciar 2015-2020, din care s-au realizat aproximativ 16% din măsuri. Concret, din 153 de măsuri prevăzute în strategie, 24 sunt aplicate, restul nerealizate sau neiniţiate. Asta înseamnă, pe cifre şi măsuri, că din 2016 încoace s-a bătut pasul pe loc sau s-a dat înapoi. Ne place sau nu, s-au pierdut ultimii 4 ani pentru dezvoltarea sistemului judiciar”, a afirmat Predoiu.

Ministerul Justiţiei, depăşit de datorii

Mai mult, Predoiu a spus că ministerul pe care îl conduce trebuie să plătească în perioada 2020-2024 aproximativ 390 de milioane de euro pentru drepturile salariale ale magistraţilor care şi-au recuperat în instanţă sporurile. 

„Legi necorelate şi prost scrise în domeniul salarial au deschis calea acţiunilor în instanţă pentru recuperarea a tot felul de sporuri, lămuriri de dispozitiv, dobânzi sau penalizări. Aceste hotărâri s-au rulat precum un bulgăre de zăpadă”, a declarat Cătălin Predoiu.

Ministrul demis al Justiţiei a precizat că în anii anteriori au fost alocate şi cheltuite peste 250 de milioane de euro pentru astfel de decizii ale instanţelor, iar în anii următori suma va fi mult mai mare.

„Estimările noastre, pe baza datelor pe care le avem din instituţiile pentru care Ministerul Justiţiei este ordonator principal de credite sunt în sensul că pentru perioada 2020-2024 se vor plăti aproximativ 390,2 milioane de euro pentru drepturi salariale stabilite prin hotărâri judecătoreşti”, a susţine Predoiu, citat de Digi24.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite