Oameni „crescuţi în umbra“ lui Gheoghe Ştefan - Pinalti, candidaţi la funcţia de primar al municipiului Piatra Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
primariapneamt

Doar trei partide şi-au anunţat până în acest moment candidaţii pentru alegerile locale din iunie 2020. Liberalii şi social-democraţii încă îşi caută omul potrivit.

Numele celor care şi-au anunţat candidatura sau urmează să o facă pentru scrutinul care va desemna viitorul primar al municipiului Piatra Neamţ scoate în evidenţă o particularitate electorală. În luptă vor fi câţiva candidaţi, aflaţi acum la diverse partide, care au început să „cocheteze“ cu politica de vreo 10-15 ani, în perioada de glorie a lui Gheorghe Ştefan. Acesta a fost ales primar al urbei de sub Pietricica în 2004, a deţinut-o până în 2014, când a fost arestat în celebrul caz Microsoft. A fost un marcant lider al PDL, fiind vicepreşedinte la nivel central. 

Se poate spune că Ştefan, zis şi Pinalti, controla judeţul Neamţ şi nu numai, cu mână forte, iar în diverse funcţii erau numiţi doar cei care-i aveau sprijinul. Practic, de când Gheorghe Ştefan a devenit edil, învingându-l pe cunoscutul Ion Rotaru, PSD nu a mai câştigat Primăria Piatra Neamţ.

Alegerile din 2020 se anunţă interesante prin prisma celor care aspiră la funcţia amintită. Până acum, „greii“, PNL şi PSD, nu şi-au anunţat candidaţii, fiind vehiculate numele câtorva persoane cu şanse în sondajele interne, ce urmează a fi făcute publice luna viitoare. 

Certitudini sunt, deja, la partidele mai mici, PMP, ALDE şi USR, care au anunţat cu cine „defilează“ în alegeri.

Sondaje interne la PNL. Şanse au un consilier şi un fost prefect

La PNL, organizaţie care e condusă de deputatul Mugur Cozmanciuc, acum este în derulare un scrutin intern, în competiţie fiind consilierii locali Romel Bârjoveanu, Constantin Teodorescu, fost viceprimar al oraşului şi Andrei Carabelea, ajuns în barca liberală după fuziunea cu PACT.

Mai este şi Vasile Panaite, venit de la PRO România, fost prefect de Neamţ. Acesta şi-a anunţat intenţia de a candida în presa locală din Neamţ şi în mediul virtual, fiind credidat cu şanse de a fi nominalizatul PNL. Lui Panaite i s-ar putea reproşa de către colegi că a fost un apropiat al lui Ionel Arsene, preşedintele PSD Neamţ, fiind numit prefect şi cu sprijinul acestuia. A fost înlocuit după ce Arsene a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, după un denunţ al lui Gheorghe Ştefan. 

Şanse la nominalizare are şi consilierul Romel Bârjoveanu, care a lucrat cu ani în urmă la birourile din teritoriu a doi deputaţi PD, alesul local fiind extrem de activ în Consiliul Local Piatra Neamţ, cu numeroase iniţiative. De remarcat că este foarte activ online, promovându-şi iniţiativele şi tot ce ţine de activitatea politică. Asta ar fi situaţia la PNL, vehiculându-se că cel aruncat în lupta electorală va fi ales dintre Bârjoveanu şi Panaite. 

Cât despre actualul primar, liberalul Dragoş Chitic, fost vice pe vremea lui Gheorghe Şrefan, a anunţat că nu-l mai interesează funcţia „în contextul actual“. Adică o condamnare cu suspendare într-un dosar penal, în primă instanţă, sentinţă contestată.

Nimic cert nici la PSD

Nici la PSD lucrurile nu sunt clare în privinţa „alesului“, fiind doar zvonuri, totul fiind decis în funcţie de cine va fi în graţiile lui Ionel Arsene, preşedintele organizaţiei şi cel care conduce Consiliul Judeţean. 

S-a vehiculat că unul dintre potenţialii nominalizaţi ar fi Daniela Soroceanu, fost prefect până la căderea Guvernului Dăncilă. Acum ea s-a întors pe postul de secretar al judeţului, la CJ, de unde plecase când a fost numită reprezentantă a guvernului în Neamţ. 

Unii spun că ar putea ajunge primar pentru că este intransigentă şi că într-o asemenea funcţie nu a fost nici o femeie la Piatra Neamţ, alţii sunt de părere că acest lucru nu se va întâmpla, deoarece n-are „carismă“. 

Un lucru care ar putea fi exploatat într-o eventuală campanie de către adversari este faptul că, la sfârşitul lui ianuarie 2020, ea a fost reclamată la DNA pentru abuz în serviciu, iar plângerea a fost formulată chiar de actualul prefect, George Lazăr, fost membru PNL. 

Din tabăra social-democrată alt nume vehiculat este cel a lui Adrian Niţă, consier al prepedintelui CJ. El a fost director al Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport în perioada lui Gheorghe Ştefan, apoi director al firmei Publiserv, societate a Consiliului Local Piatra Neamţ. A mai fost numit purtător de cuvânt al PSD Piatra Neamţ. Oponenţii săi i-ar putea reproşa „trecutul“ din „epoca“ Pinalti, el fiind preşedintele Organizaţiei de Tineret PDL Piatra Neamţ.

Gheorghe Ştefan a fost primar timp de 10 ani.

PMP, ALDE, USR au numit candidaţii

srefanpdl1

Partidele considerate cu potenţial mai mic în a da viitorul primar din Piatra Neamţ au deja nominalizaţii. 

„Oamenii“ lui Băsescu au decis ca Bogdan Gavrilescu, preşedintele organizaţiei PMP Neamţ, actual viceprimar, să fie „alesul“. Intenţia a fost făcută publică vineri, 7 februarie, într-o conferinţă la care a participat şi o delegaţie a Partidului Unităţii Naţionale din Republica Moldova.

Bogdan Gavrilescu a ajuns viceprimar printr-o conjunctură, fiind ales deoarece consilierii PMP au fost cooptaţi de social-democraţi pentru a asigura majoritatea PSD - ALDE în CL Piatra Neamţ. Şi-a păstrat funcţia şi când PMP a trecut de partea liberalilor, tot pentru „majoritate“ în legislativ. 

La începutul acestei luni a fost prezentat şi candidatul USR pentru funcţia de primar al municipiului. El era Marius Ioan Irimia, un inginer silvic, cunoscut în judeţ şi în ţară prin pasiunea lui pentru arheologie. În decursul anilor, a reuşit să scoată la lumină vestigii istorice de o deosebită valoare, cutreierând judeţul. 

Numai că, sâmbătă, 15 februarie s-a schimbat modificarea. Marius Irimia a fost înlocuit cu Cosmin Asandei. “În urma negocierilor purtate în ultimele săptămâni, s-a decis ca pentru Primăria Piatra Neamţ să candideze reprezentantul PLUS, Cosmin Asandei, în timp ce propunerea USR, Marius Irimia, va fi candidatul pentru funcîia de viceprimar”, a transmis USR Neamţ. 

În ceea ce priveşte ALDE Neamţ, pentru alegerile locale a fost desemnat Ciprian Enache. Şi acesta s-a lansat în politică pe vremea lui Gheorghe Ştefan. A fost directorul Direcţiei Judeţene de Turism şi Sport, apoi director al Administraţiei Parcului Naţional Ceahlău şi consilier judeţean. De formaţie inginer silvic, el era implicat şi în afaceri, având o fermă de bovine şi o fabrică de ulei. 

Rămâne de văzut cât credit vor obţine aceşti trei candidaţi nominalizaţi la alegerile din iunie 2020 din partea electoratului, cu precizarea că în cursă sunt aşteptaţi „greii“ de la PNL şi PSD.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite