Cât de bogată este Petromservice SA, maşina de făcut bani a lui SOV şi Luca. Vezi cum s-au cheltuit banii sindicaliştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu (56 de ani)
Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu (56 de ani)

Procurorii DIICOT care i-au trimis în judecată pe fostul director general al SC Petromservice SA Mihai Sorin şi alte 12 persoane, pentru mai multe infracţiuni economice au făcut un istoric al companiei. Ziarul „Adevărul” a intercalat în analiza DIICOT, pasaje din acuzaţiile făcute de procurorii SUPC, care au cerut ieri arestarea lui Liviu Luca şi Sorin Ovidiu Vîntu- acuzaţi de delapidarea Petromservice şi spălare de bani.

Citiţi şi:

Caracatiţa Vîntu-Luca s-a dat de gol pe e-mail

EDITORIAL DE SABIN ORCAN: Bandiţelul lui Vîntu

SC Petromservice SA – Bucureşti, actual SC PSV Company  SA), s-a înfiinţat în anul 2002, în urma procesului de reorganizare şi privatizare a Societăţii Naţionale a Petrolului „Petrom” S.A., preluând activele, salariaţii şi întreaga activitate a „Petroserv”. La data înfiinţării, societatea avea capital integral privat, acţiunile emise nefiind tranzacţionate pe pieţele de capital (societate de tip închis). La 19.10.2005 acţionarii SC Petromservice SA erau:
-Asociaţia Salariaţilor din SNP Petrom SA-Petrom (25,00%) – peste 72.000 membrii;
-persoane fizice române (25,649199%) – aproximativ 8500 acţionari.
-Elbahold Limited – Cipru (49,350801%)
 Acţionariatul a rămas nemodificat până la data de 24.09.2008. Capitalul social vărsat al societăţii era de 82.316.706,24 RON.

Cum a preluat cuplul SOV-Luca controlul Petromservice

În propunerea de arestare preventivă emisă pe numele lui Sorin Ovidiu Vîntu Liviu Luca, procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică (SUPC) din Parchetul General au arătat că în cursul anului 2005, Liviu Luca a dobândit 49,35% din acţiunile S.C. Petromservice S.A. prin intermediul companiei offshore  Elbahold Limited la care are calitatea de beneficiar real.

Pentru a dobândi aceste acţiuni, inculpatul a profitat de faptul că Asociaţia Salariaţilor din SNP Petrom S.A., la care avea calitatea de preşedinte, a decis să nu subscrie noile acţiuni emise de S.C. Petromservice S.A. cu prilejul unei majorări de capital social, ceea ce a permis dobândirea lor de către compania cipriotă. În acest mod, inculpatul Luca Liviu a controlat activitatea ulterioară desfăşurată de S.C. Petromservice S.A., prin hotărârile luate de Adunarea Generală a Acţionarilor şi prin desemnarea în funcţiile de membri ai Consiliului de Administraţie, de director general şi director financiar a unor persoane apropiate. Din probele cauzei a rezultat că Liviu Luca a exercitat conducerea de fapt a societăţii împreună cu Octavian Ţurcan Octavian şi Sorin Ovidiu Vîntu”, au arătat procurorii secţiei SUPC.

280 de clienţi stabili

Potrivit analizei DIICOT, SC Petromservice SA executa, prin sucursalele din ţară şi străinătate o gamă diversă de lucrări şi servicii: lucrări complexe de construcţii montaj, lucrări de foraj, transporturi, întreţinere, revizii şi reparaţii pentru compresoare de gaze naturale, pompe cu piston, unităţi de pompare a ţiţeiului, cazane de abur, schimbătoare de căldură, linii electrice, motoare, instalaţii de intervenţie la sonde, producţie de module containerizate, livrări de apă, azot şi oxigen, desfacere de materiale, piese de schimb şi utilaje.

De la înfiinţare, SC Petromservice SA a deţinut monopolul pe piaţa internă în ceea ce priveşte întreţinerea şi repararea în domeniul petrolier, fiind principalul colaborator al SC Petrom SA. Societatea colabora de asemenea şi cu Lukoil SA, Arcon, Distrigaz, OAO Stroy Trans Gaz, portofoliul de clienţi stabili ridicându-se la un număr de aproximativ 280.

Sucursale în ţară şi străinătate

În anul 2006 SC Petromservice SA era organizată  în sucursale răspândite atât în ţară cât şi în străinătate. Sucursalele principale din ţară erau în judeţul Arad, Dolj, Argeş, Teleorman, Dâmboviţa, Prahova, Bacău, plus Baza de Aprovizionare cu Piese de Schimb Câmpina (BAPS Câmpina). În străinătate Petromservice SA avea deschise sucursale în Kazakhstan, Federaţia Rusă, Kuwait, Egipt şi Siria.


În perioada 2005-2008, Petromservice SA a iniţiat un proces de reorganizare care a condus la implementarea unei noi structuri corporative şi operaţionale, compania fiind organizată în patru divizii: Mentenanţă, Foraj şi Workover, Transporturi, Construcţii. În ianuarie 2008, deviziile Mentenanţă, Foraj şi Workover, Transporturi Tehnologice au fost vândute către Petrom – OMV Group.

Transferuri de 323.059.381 de euro!

Procurorii SUPC care au cerut arestarea susţin că o parte din banii rezultaţi din aceste tranzacţii, 323.059.381 euro au fost transferaţi în patrimoniul lui SOV. despre aceste tranzacţii. „În cursul anului 2007 S.C. Petromservice S.A. a revândut activitatea de servicii petroliere către S.C. Petrom .S.A. în schimbul sumei totale de 1.429.623.065 de lei, din care a primit în intervalul septembrie 2007 – mai 2008, în 4 tranşe, suma totală de 1.211.667.945  de lei (echivalentul a 323.059.381 de euro).

Pentru a evita ca această sumă să fie folosită pentru plata datoriilor societăţii sau să fie distribuită ca dividende acţionarilor minoritari, inculpaţii au acţionat pentru ca cea mai mare parte a banilor să fie transferată în mod fraudulos în patrimoniul lui Sorin Ovidiu Vîntu şi OctavianŢurcan”, se arată în propunerea de arestare preventivă.


Schimbare de nume şi insolvenţa

În luna aprilie 2008 Petromservice SA şi-a schimbat numele în SC PSV Company SA.
Prin sentinţa nr. 1786/25.03.2009, Tribunalul Bucureşti – Secţia a VII-a Comercială a fost admisă cererea de deschidere a procedurii insolvenţei, formulată de creditoarea SC Constam Metal SA şi s-a dispus deschiderea procedurii insolvenţei împotriva SC PSV Company SA, pentru o creanţă de numai 424.367 lei.

La data deschiderii procedurii insolvenţei societatea era condusă de un Consiliu de Administraţie ales de AGA şi format din Sorin Mihai (preşedinte) Gheorghe Şupeală (membru), Ioan Bohâlţeanu (membru), Rino Graziano Raicovich (membru) şi Bogdan Radu Negrutzi (membru). Conducerea executivă la aceeaşi dată era exercitată de directorul general Gheorghe Şupeală, directorul economic Zizi Anagnastopol, directorul de operare Antonio Tache şi directorul de resurse umane Panaitescu Mirena.

Acţiuni în zeci de firme, o mare parte din mass-media

SC PSV Company SA deţine titluri de participare în cadrul altor societăţi comerciale, cum ar fi:  SC Global Video Media SA, SC Ziua SRL, Insomar SA; Union Oil Software SRL, Ana Maria Press SRL, Editura Ziua SRL, Dixit Press SRL, SC Solar FMI Construct SRL, Delta Asigurări SA, Best Media Press SRL, Geoasset SRL, Management Fulcrum SRL, Realitatea Media SA, Caţavencu SA, etc.

Împrumuturi pentru finanţarea Realitatea Media


În perioada 2007-2009, societatea s-a împrumutat de la Asociaţia Salariaţilor din SNP Petrom SA cu sumele de 85.830.000 lei, 95.978.000 lei, 116.342.000 lei.
În anul 2006 societatea s-a împrumutat de la Asociaţia Salariaţilor din SNP Petrom SA cu sumele de 5 milioane euro şi 35.000.000 lei pentru finanţarea SC Realitatea Media SA şi finanţarea activităţii de retehnologizare, fără dobândă şi cu garanţii mobile şi imobile, până la concurenţa împrumuturilor acordate şi scadente până la 30.04.2008, respectiv 18.01.2009.
La data de 31.12.2009 SC PSV Company SA avea datorii către stat în sumă de 143.639.000 lei.


Profitul societăţii a crescut

Începând cu 01.02.2008, SC Petrom SA a preluat în baza contractului BTA de la PSV Company SA activităţi, active şi personal (9.773 salariaţi), necesare desfăşurării operaţiunilor de mentenanţă workover şi foraj la sonde, precum şi o parte din serviciile de transport.

În perioada 2007-2008 profitul brut a crescut semnificativ datorită măsurilor de restructurare organizatorică şi informaţională a activităţii, precum şi vânzării activităţilor de mentenanţă utilaje petroliere, servicii de transport, workover, foraj, operaţii speciale la SC Petrom SA.

La data deschiderii procedurii de insolvenţă, societatea avea 1.797 salariaţi. În anul 2006 SC Petromservice SA avea 15.590 salariaţi, în anul 2007 avea 13.726 salariaţi, iar în anul 2008 mai rămaseseră 3.214  salariaţi.

Valoarea de piaţă a companiei: 765.760.649 de lei


Potrivit Planului de reorganizare al SC PSV Company SA propus de înv. Şupeală Gheorghe în luna octombrie 2010, în dosarul nr.7807/3/2009, înregistrat pe rolul Tribunalului Bucureşti-Secţia a VII-a Comercială,activele societăţii, au fost evaluate la valoarea de piaţă de 765.760.649 de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite