Care este suma pe care statul român o va acorda pentru repatrierea cetăţenilor români decedaţi în străinătate

0
Publicat:

Statul român va suporta cheltuielile de repatriere a cetăţenilor români decedaţi în străinătate, la solicitarea familiei. Este vorba de 5.000 de euro, potrivit unui proiect legislativ adoptat în Senat.  

Proiectul va fi votat în plenul Camerei Deputaţilor FOTO: SHUTERSTOCK
Proiectul va fi votat în plenul Camerei Deputaţilor FOTO: SHUTERSTOCK

Luni, 27 mai 2024, senatorii au adoptat un proiect legislativ privind suportarea de către statul român a cheltuielilor ocazionate de repatrierea cetăţenilor români decedaţi în străinătate, precum şi modificarea Legii 198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate.

Proiectul este iniţiat de deputatul PSD Alfred Simonis și prevede că statul român va suporta cheltuielile de repatriere a cetăţenilor români decedaţi în străinătate, la solicitarea familiei, în limita a 5.000 de euro.

De asemenea, a fost introdusă şi posibilitatea ca sumele ce depăşesc acest plafon să fie suportate din taxele consulare.

„Una din problemele majore cu care se confruntă aparţinătorii celor decedaţi în afara graniţelor ţării o constituie repatrierea acestora. Costurile de repatriere sunt unele foarte mari, am putea spune chiar prohibitive pentru mulţi dintre compatrioţii noştri care au plecat să muncească în străinătate. Familiile rămase în ţară sunt de multe ori aflate în situaţia de a apela la ajutorul concetăţenilor pentru a reuşi să strângă sumele necesare acoperirii acestor costuri. De aceea, considerăm că este obligaţia statului să vină în sprijinul familiilor celor decedaţi, prin suportarea cheltuielilor efectuate cu repatrierea, motiv pentru are am iniţiat prezenta propunere legislativă, prin cre stabilim în sarcina statului, acoperirea acestor cheltuieli”, se subliniază în expunerea de motive, potrivit Agerpres. 

Proiectul a fost transmis spre dezbatere şi vot în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz. 

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite