Avioanele F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene, modernizate la Aerostar Bacău

0
Publicat:

Departamentul de Stat a aprobat vânzarea către România a unui pachet de servicii în valoare de 105 milioane de dolari pentru modernizarea celor 32 de avioane F-16 cumpărate din Norvegia. Tehnologia va fi asigurată de Lockheed Martin, iar modernizarea efectivă a se va face la Aerostar Bacău. 

Modernizarea la configurația M6.XR este planificată să se execute în perioada 2023-2025
Modernizarea la configurația M6.XR este planificată să se execute în perioada 2023-2025

Concret, conform Departamentului de Stat, aeronavele Forțelor Aeriene Române vor primi, între altele, sisteme de planificare a misiunilor și sisteme de vedere nocturnă pentru piloți, dar și baze de date pentru război electronic sau software clasificat.

„Această vânzare va sprijini obiectivele de politică externă și obiectivele de securitate națională ale Statelor Unite, prin îmbunătățirea securității unui aliat NATO, care reprezintă o forță pentru stabilitatea politică și progresul economic în Europa. Tranzacția va îmbunătăți capacitatea României de a face față amenințărilor actuale și viitoare prin consolidarea acesteia pregătirea operațională, sporind în același timp capacitățile aeriene și de apărare cu o flotă modernizată. România are F-16 în inventarul său și nu va avea nicio dificultate să absoarbă aceste aeronave și echipamente în forțele sale armate“, se arată în documentul Departamentului de Stat.

Potrivit Forțelor Aeriene Române, modernizarea la configurația M6.XR este planificată să se execute în perioada 2023-2025, iar pe termen mediu și lung, România poate deveni un hub regional pentru mentenanța avioanelor F-16 Fighting Falcon şi pentru instruirea piloţilor.

Reamintim că, în prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 17 avioane F-16 Fighting Falcon, adică o escadrilă, și că avioanele cumpărate din Norvegia vor alcătui alte două astfel de unități.

Lockheed Martin va colabora cu Aerostar Bacău și într-un alt domeniu deschizând un centru de mentenanță și pentru elicopterele Black Hawk. Compania românească este acum în proces de autorizare de către Autoritatea Aeronautică Militară Română pentru aceste operațiuni, iar termenul de finalizare este estimat la sfârșitul lunii septembrie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite