Atenţionare de călătorie în Portugalia: circulaţie rutieră afectată de protestele fermierilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Portugheză că lucrătorii din sectorul agricol vor continua mişcarea de protest începută în cursul zilei de 1 februarie.

Protestele fermierilor cuprind tot mai multe țări FOTO Adevărul
Protestele fermierilor cuprind tot mai multe țări FOTO Adevărul

Intenţia declarată a protestatarilor de a intra în Lisabona poate afecta circulaţia rutieră pe principalele trasee de acces spre capitală, precizează MAE, într-un comunicat transmis vineri AGERPRES.

Conform sursei citate, manifestările se pot prelungi şi în zilele următoare. Forţele de ordine publică portugheze recomandă evitarea podurilor Vasco da Gama şi Marechal Carmona din Vila Franca de Xira, precum şi continuarea călătoriei spre zona metropolitană a Lisabonei doar pe rute ocolitoare, folosind Podul 25 Aprilie.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să respecte recomandările autorităţilor locale şi să urmărească informaţiile actualizate privind circulaţia rutieră, consultând paginile oficiale de Internet ale Poliţiei rutiere şi administraţiei capitalei portugheze.

Ce localități sunt afectate

Continuă să fie afectate de manifestările de protest localităţile Beja (drumul naţional EN 520) şi Vila Verde de Ficalho (drumul naţional EN 260).Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Lisabona:

+351213968812, +351213979982, +351213966463, +351213960866; apelurile la ultimele două numere de telefon fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Repubica Portugheză: +351927411628.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://lisabona.mae.ro, www.mae.ro şi pagina de Facebook a Ambasadei României în Republica Portugheză.

Fermierii polonezi plănuiesc grevă generală şi blocarea frontierei cu Ucraina

Sindicatul fermierilor polonezi Solidaritatea plănuieşte o grevă generală începând de vinerea viitoare, cu blocarea punctelor de trecere a frontierei între Polonia şi Ucraina, a anunţat sindicatul, alăturându-se astfel unor proteste similare în toată Europa, potrivit Reuters, citat de Agerpres. 

Fermieri din Franţa, Belgia, Portugalia, Grecia şi Germania au protestat faţă de impactul eforturilor UE de combatere a schimbărilor climatice asupra agriculturii, precum şi faţă de deschiderea pieţelor europene pentru importurile ieftine ucrainene în ideea de a ajuta efortul de război al Kievului.

Fermierii din întreaga Europă se plâng că sunt sufocaţi de normele ecologice, de taxe, de creşterea costurilor şi de concurenţa neloială din străinătate.

„Răbdarea noastră s-a epuizat. Poziţia Bruxellesului în ultima zi a lunii ianuarie este inacceptabilă pentru întreaga noastră comunitate agricolă”, afirmă sindicatul fermierilor polonezi într-un comunicat datat joi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite