Angajații din Sănătate declanșează greva generală. Reacția ministrului Alexandru Rafila

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajații din sistemul de Sănătate au anunțat că încep demersurile pentru declanșarea grevei generale. Astăzi aceștia au protestat din nou în Piața Constituției.

Mii de doctori și asistente amenință cu greva generală - Foto Facebook
Mii de doctori și asistente amenință cu greva generală - Foto Facebook

Cinci mii de angajați ai spitalelor și doctori au protestat în fața Parlamentului. Protestul a început în fața Guvernului, iar apoi oamenii s-au oprit și în fața Ministerului Muncii și a Ministerului Sănătății pentru a-și striga nemulțumirile, în drum spre Piața Constituției. 

Salariul reprezintă principalul motiv de nemulțumire al angajaților din sănătate. 

Astăzi este ziua noastră,a Personalului Medical și mulțumim guvernanților pentru cadoul oferit: lipsa dialogului social! ACUM, în Piața Constituției, Solidaritatea protestează, Sănătatea nu cedează!”, au transmis membrii Federației „Solidaritatea Sindicală”, pe Facebook. 

Dacă solicitările nu le vor fi luate în calcul, sindicaliștii avertizează că urmează greva generală.  Procedura pentru grevă și demonstrațiile din 11 martie sunt ultimele acțiuni înaintea grevei generale, spuneau membrii federației săptămâna trecută.

Până acum, greva generală nu a fost declanșată pentru că Federația „Solidaritatea Sindicală” nu avea suficiente semnături, deoarece cealaltă federație reprezentativă (Sanitas) „pare să fi renunțat la proteste”. 

Protestatarii vor ca majorarea să fie de peste 26% pe anvelopa salariala, care include și sporurile și gărzile.

„Protestul este îndreptat și împotriva formei ultimei Ordonanțe de Urgență privind unele creșteri salariale în sănătate, aceasta fiind o ordonanță a inechității și a nepriceperii emitenților. Avem în vedere faptul că prin această OUG se creează o serie de noi inechități salariale și se adâncesc câteva dintre cele pre-existente", transmit protestatarii.

Ce răspunde ministrul Sănătății 

La rândul lui, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, spune că este nevoie de „bună-credință” de ambele părți, pentru a se ajunge la o înțelegere. 

Nu cred că este vorba despre protestul medicilor. Este vorba despre protestul organizat de o federaţie, Federaţia Solidaritatea Sanitară. Dânşii au anumite revendicări. Noi am avut discuţii, chiar şi primul ministru a avut discuţii cu Sanitas şi cu Solidaritatea Sanitară. Ştiţi bine că prin ordonanţă de urgenţă au fost mărite semnificativ veniturile personalului medical, mai ales acolo unde existau discrepanţe, mai ales pentru asistenţii medicali, pentru personalul tehnic TESA, pentru personal auxiliar. Noi suntem deschişi unui dialog, sper să existe şi bună-credinţă din partea acestei federaţii şi colegii mei de la Ministerul Sănătăţii îi vor primi să asculte aceste doleanţe şi, în măsura în care este posibil, să le rezolvăm. În altă ordine de idei, e una dintre revendicările lor care se referă la noua lege a salarizării. Ne-o dorim cu toţii, nu se referă doar la personalul medical şi bineînţeles că există o procedură legală prin care în Parlamentul României să fie adoptată această lege, care sigur excede, dacă vreţi, competenţele Ministerului Sănătăţii", a declarat Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, potrivit Agerpres. 

Mai mult decât atât, ministrul crede că se poate ajunge la o înțelegere. 

Bănuiesc dacă există, aşa cum vă spuneam, bună-credinţă şi sunt apreciate în mod corect eforturile pe care le-a făcut Guvernul României, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii, încât să rezolve revendicările salariale care se pot rezolva în acest moment în condiţii economice dificile, cred că se poate ajunge la o înţelegere. Repet, buna-credinţă este însă necesară de ambele părţi", a transmis Alexandru Rafila. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite