Adjunct nou la Poliţia Judeţeană Bihor după ce Ioan Brîndaş a fost arestat zilele trecute pentru fapte de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pete Tobă, şeful Poliţiei Române, a numit un nou adjunct la Poliţia Judeţeană Bihor     FOTO ADEVĂRUL
Pete Tobă, şeful Poliţiei Române, a numit un nou adjunct la Poliţia Judeţeană Bihor     FOTO ADEVĂRUL

Fostul adjunct al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Bihor, Ioan Brîndaş, arestat zilele trecute pentru acte de corupţie, a fost înlocuit cu comisarul şef Cătălin Adrian Bucur, printr-o dispoziţie a şefului Poliţiei Române.

Mai multe percheziţii au avut loc, miercuri, în biroul şi la locuinţa adjunctului şefului Poliţiei Judeţene Bihor Ioan Brândaş.

Comisarul şef Cătălin Adrian Bucur a fost împuternicit în funcţia de adjunct al IPJ Bihor de către şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, a precizat, vineri, Poliţia Română.

Fostul ocupant al funcţiei este acuzat de DNA că a protejat activitatea infracţională a unor firme pe care le şi finanţa în parte, percepând, însă, dobândă.

Poliţia Română mai informează, în acelaşi comunicat, că tot prin dispoziţii ale şefului Poliţiei Române, comisarul şef Nicolae Trifu a fost împuternicit în funcţia de adjunct al şefului IPJ Olt, iar comisarul şef Marin Popescu, în aceeaşi funcţie la IPJ Giurgiu.

Ioan Brîndaş, arestat pentru luare de mită

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Oradea îl cercetează pe comisarul şef Ioan Brândaş, adjunct al inspectorului şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Bihor, „pentru luare de mită, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia pe care o îndeplineşte, în scopul obţinerii, pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, folosirea, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite şi favorizarea infractorului“, se arată într-un comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Sursa citată precizează că, în perioada ianuarie - noiembrie 2011, Ioan Brîndaş, în calitate de adjunct al şefului Poliţiei Judeţene Bihor şi având în coordonare Serviciul de Investigare a Fraudelor (SIF) din IPJ Bihor, a finanţat în mod direct activitatea comercială a trei societăţi din Oradea, pentru efectuarea de achiziţii intracomunitare de zahăr, ulei şi alte produse alimentare.

„Concret, inculpatul a acordat în mod repetat, prin intermediar, persoanei care controla cele trei firme, suma totală de 45.000 euro, percepând în schimb o dobândă foarte mare (camătă). Pentru sumele de bani împrumutate în perioada ianuarie - noiembrie 2011, inculpatul Brândaş Ioan a încasat periodic, până în luna septembrie 2013, dobânzi totalizând peste 75.000 euro. În schimbul foloaselor materiale primite sub forma dobânzilor (cametei) încasate periodic, inculpatul a protejat activitatea infracţională celor trei firme pe care le-a finanţat în parte, în condiţiile în care aflase că firmele erau implicate în circuite evazioniste“,  se arată în comunicatul de presă al DNA.

Anchetaorii  menţionează şi faptul că la începutul lunii august 2013 Ioan Brândaş a avertizat-o pe una dintre persoanele vizate în dosarele de evaziune fiscală constituite la IPJ Bihor că vor fi făcute percheziţii domiciliare cu posibilitatea luării unor măsuri preventive în cauză.

Astfel, persoana cercetată a distrus mai multe documente contabile şi alte înscrisuri privind circuitele evazioniste, cât şi înscrisuri privind finanţarea firmelor din împrumuturi obţinute de la diverşi cămătari.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite