Adjunctul IPJ Bihor, Ioan Brândaş, a fost arestat pentru luare de mită şi favorizarea infractorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Brândaş
Ioan Brândaş

Adjunctul şefului Poliţiei Judeţene Bihor, Ioan Brândaş, a primti mandat de arestare pentru 29 de zile, de la Curtea de Apel Bihor. Bărbatul a fost reţinut ieri pentru luare de mită, iar atribuţiile acestuia vor fi preluate de către un alt ofiţer, anunţă Poliţia Română.

UPDATE Avocatul lui Brândaş a făcut recurs, care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Într-un comunicat transmis, joi dimineaţă, Poliţia Română precizează că în cursul acestei zile, prin dispoziţie a inspectorului general, atribuţiile funcţiei de adjunct al şefului Poliţiei Judeţene Bihor vor fi preluate de către un alt ofiţer.

Totodată, adjunctul şefului Poliţiei Judeţene Bihor a fost pus la dispoziţie, după ce împotriva acestuia a fost începută urmărirea penală şi a fost reţinut de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

"Reiterăm faptul că pentru Poliţia Română combaterea faptelor de corupţie, inclusiv a celor comise de lucrători de poliţie, rămâne o prioritate şi că va acţiona în continuare, împreună cu instituţiile competente în domeniu, pentru prevenirea, combaterea şi soluţionarea cazurilor similare", mai precizează Poliţia Română.

Adjunctul şefului Poliţiei Judeţene Bihor, Ioan Brândaş, a fost reţinut, miercuri după-amiază, pentru 24 de ore, pentru luare de mită, urmând să fie dus la Curtea de Apel Oradea cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Comsarul-şef Ioan Brândaş, adjunctul IPJ Bihor suspectat de luare de mită, a fost dus in arestul poliţiei


Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Oradea îl cercetează pe comisarul şef Ioan Brândaş, adjunct al inspectorului şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Bihor, pentru luare de mită, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia pe care o îndeplineşte, în scopul obţinerii, pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, folosirea, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite şi favorizarea infractorului, potrivit DNA.

Sursa citată precizează că, în perioada ianuarie - noiembrie 2011, Ioan Brîndaş, în calitate de adjunct al şefului Poliţiei Judeţene Bihor şi având în coordonare Serviciul de Investigare a Fraudelor (SIF) din IPJ Bihor, a finanţat în mod direct activitatea comercială a trei societăţi din Oradea, pentru efectuarea de achiziţii intracomunitare de zahăr, ulei şi alte produse alimentare.

"Concret, inculpatul a acordat în mod repetat, prin intermediar, persoanei care controla cele trei firme, suma totală de 45.000 euro, percepând în schimb o dobândă foarte mare (camătă). Pentru sumele de bani împrumutate în perioada ianuarie - noiembrie 2011, inculpatul Brândaş Ioan a încasat periodic, până în luna septembrie 2013, dobânzi totalizând peste 75.000 euro. În schimbul foloaselor materiale primite sub forma dobânzilor (cametei) încasate periodic, inculpatul a protejat activitatea infracţională celor trei firme pe care le-a finanţat în parte, în condiţiile în care aflase că firmele erau implicate în circuite evazioniste. Concret, inculpatul nu a luat niciun fel de măsuri la care era obligat în virtutea atribuţiilor de serviciu, cu toate că avea în coordonare directă SIF din cadrul IPJ Bihor. Mai mult decât atât, după ce SIF a fost sesizat de instituţiile de control fiscal despre activitatea evazionistă în care erau implicate cele trei firme, Brândaş a divulgat informaţii confidenţiale din cadrul anchetei penale, în sensul că a informat persoanele cercetate că sunt urmărite penal şi că vor fi făcute percheziţii la domiciliul acestora", se arată în comunicatul de presă al DNA.

În documentul citat se mai menţionează că la începutul lunii august 2013 Ioan Brândaş a avertizat-o pe una dintre persoanele vizate în dosarele de evaziune fiscală constituite la IPJ Bihor că vor fi făcute percheziţii domiciliare cu posibilitatea luării unor măsuri preventive în cauză. Astfel, persoana cercetată a distrus mai multe documente contabile şi alte înscrisuri privind circuitele evazioniste, cât şi înscrisuri privind finanţarea firmelor din împrumuturi obţinute de la diverşi cămătari.

Mai multe percheziţii au avut loc, miercuri, în biroul şi la locuinţa adjunctului şefului Poliţiei Judeţene Bihor Ioan Brândaş.

CITIŢI ŞI:

Comisarul şef Ioan Brândaş, adjunctul IPJ Bihor: „Am fost reţinut pentru spectacol”

OradeaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite