A fost actualizată lista ţărilor din care cetăţenii care sosesc în România intră direct în carantină sau în izolare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
44 de ţări sunt pe lista neagră a ţărilor cu pericol mare de infectare
44 de ţări sunt pe lista neagră a ţărilor cu pericol mare de infectare

Lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), iar persoanele care vin din aceste state vor fi plasate în carantină timp de 14 zile. În acelaşi timp, peste 20 de state din Europa interzic accesul românilor sau impun restricţii la intrarea pe teritoriul lor din cauza numărului mare de infectări cu virusul SARS-CoV-2.

Cetăţenii care provin din ţări cu o incidenţă ridicată a infecţiei cu COVID-19 trebuie să se autoizolaţi la domiciliu sau în carantină timp de 14 zile, odată cu venirea în România. Călătorii care provin din ţări în care rata de incidenţă a cazurilor noi de COVID-19 în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu cea înregistrată în România în aceeaşi perioadă, pot intra în ţara noastră fără restricţii. 44 de ţări au fost incluse de INSP pe lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat. Pe această listă NU se mai regăsesc însă Portugalia şi Turcia, unele dintre destinaţiile de vacanţă aflate în topul preferinţelor românilor, astfel că singurul stat membru UE care rămâne pe această listă este Luxemburg. Drept urmare, persoanele care se întorc în România dintr-unul dintre cele 44 de state, vor fi plasate automat în carantină timp de 14 zile. Acestea sunt: Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Armenia, Azerbaidjan, Bahrain, Bolivia, Bosnia si Herţegovina, Brazilia, Capul Verde, Chile, Columbia, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Eswatini, Guatemala, Honduras, Insulele Turks şi Caicos, Insulele Virgine ale Statelor Unite, Irak, Israel, Kazahstan, Kârgâzstan, Kosovo, Kuweit, Luxemburg, Macedonia de Nord, Maldive, Mexic, Moldova, Muntenegru, Oman, Palestina, Panama, Peru, Puerto Rico, Qatar, Republica Dominicana, Rusia, Serbia, Singapore, Statele Unite ale Americii, Surinam. 

„Măsura de carantină se aplică pentru toate persoanele care sosesc dintr-o călătorie internaţională din ţările/zonele cu risc epidemiologic ridicat şi au drept de intrare pe teritoriul naţional, respectiv: cetăţeni romani, cetăţeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European ori ai Confederaţiei Elveţiene, ori persoanelor care se încadrează la una dintre excepţiile prevăzute prin HG nr 553/15.07.2020, Anexa 3, art 2, alin 2, lit a) – l). Carantina persoanelor se instituie la domiciliul persoanei, la o locaţie declarată de aceasta sau, după caz, într-un spaţiu special desemnat de autorităţi”, potrivit INSP.

20 de state impun restricţii românilor

Situaţia este mai gravă în ceea ce priveşte România pentru că în prezent, peste 20 de state din Europa interzic accesul românilor sau impun restricţii la intrarea pe teritoriul lor din cauza numărului mare de infectări cu virusul SARS-CoV-2. Italia şi Austria sunt ultimele state care au anunţat restricţii aplicabile românilor. Astfel, cetăţenii români şi bulgari care vor să intre pe teritoriul Italiei vor intra în carantină timp de 14 zile. Este pentru prima dată de la redeschiderea frontierelor în iunie, când Guvernul Italiei a decis suspendarea liberei circulaţii pentru două ţări membre ale Uniunii Europene, România şi Bulgaria. Anterior, Italia, una dintre ţările europene cele mai afectate state de pandemia de SARS-CoV-2, a interzis intrarea în ţară a persoanelor care provin din 16 ţări, toate din spaţiul extracomunitar.

De luni, Austria aplică noi condiţii pentru intrarea cetăţenilor români în această ţară. În cazul românilor care vor rămâne în Austria, ei vor trebui să prezinte rezultatele unui test molecular negativ pentru SARS-CoV-2 care să fi fost eliberat cu maximum 72 de ore înainte. În situaţia în care cetăţeanul român nu poate prezenta certificatul medical sau dovada unei cazări adecvate, autorităţile austriece nu vor permite intrarea în ţară. Totodată, românii nu vor putea călători în scop turistic în Cipru, iar în cazul în care călătoresc în alte scopuri decât cele turistice, perioada de izolare de 14 zile va fi obligatorie. Nici grecii nu ne iartă neputinţa de a ţine virusul în frâu. Aceştia au anunţat că turiştii români şi bulgari care sosesc în Grecia cu avionul sunt obligaţi, începând cu 28 iulie, să prezinte în aeroport un test negativ pentru coronavirus efectuat cu maximum 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Republicii Elene. Până acum această obligaţie o aveau doar turiştii care intrau cu maşina în Grecia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite