Șase fugari români au fost aduși înapoi în țară pentru a-și executa pedepsele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministra Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat că alți șase fugari au fost aduși din străinătate, pentru a-și executa pedepsele în închisorile din România. Aceștia au fost condamnați pentru evaziune fiscală, furt calificat, infracțiuni rutiere sau înșelăciune.

Șașe fugari români au fost aduși înapoi în țară. Foto: Inquam Photos
Șașe fugari români au fost aduși înapoi în țară. Foto: Inquam Photos

Se impune monitorizarea persoanelor aflate sub control judiciar. Obligația acestora de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere.Și am încredere că acest mecanism va deveni operațional.Însă, până atunci, luptăm constant să îi aducem acasă pe fugari.În cursul zilei de ieri și azi-noapte au fost aduși în țară 6 fugari”, a transmis Alina Gorghiu, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook  

Potrivit ministrei Justiției, cei sase dunt: Berki Ioan, adus din Marea Britanie și condamnat la 5 ani de închisoare pentru evaziune fiscală; Anton Fernando, adus din Italia și condamnat la 4 ani şi 10 luni pentru furt calificat şi infracţiuni rutiere; Neaga Constantin-Robert, adus din Italia și condamnat la 3 ani şi 6 luni pentru loviri sau alte violenţe; Sava Traian, adus din Irlanda și condamnat la 2 ani şi 10 luni pentru înşelăciune; Petre Viorel Alexandru, adus din Marea Britanie și condamnat la un an pentru furt calificat; Stanciu Valentin Ionuţ, adus din Marea Britanie și condamnat la un an pentru infracţiuni rutiere.

Conform ministrei Gorghiu, „la nivel naţional, sunt dispuse 10.457 de măsuri de control judiciar, dintre care 5.871 sunt interdicţii de părăsire a teritoriului naţional. Scopul măsurilor preventive este tocmai acela de a împiedica sustragerea persoanei de la judecată. Dar realitatea ne arată că, uneori, aceste măsuri nu sunt suficiente pentru a împiedica fenomenul fugarilor. Este nevoie de mai mult”

Peste 700 de fugari au fost aduși înapoi în România în 2023

„De la începutul anului am adus peste 700 de fugari şi mai am o veste bună, un nume sonor de fugar, fostul primar al minicipiului Slatina, Minel Florin Prina va fi adus de statul român înapoi în ţară. În următoarea săptămână vom avea acest fugar în sistemul penitenciar românesc”, a anunţat ministrul Justiției, Alina Gorghiu. 

Legea anti-fugari, care are scopul de a-i opri pe cei care aleg să plece din țară pentru a nu executa pedepsele, a fost atactă la CCR de ÎCCJ.  

Noile modificări vizează adăugarea unor noi alineate la punctul 3, astfel: „Se consideră evadare și fapta persoanei condamnată la pedeapsa detențiunii pe viață sau la pedeapsa închisorii de a nu se prezenta la organul de poliție în vederea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei în termen de 7 zile de la data la care a rămas definitivă hotărârea prin care s-a dispus executarea pedepsei.”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite