28 de persoane reținute de DIICOT în dosarul grupării care producea și comercializa dispozitive de vapat și produse „edibles”

0
Publicat:

În urma celor 121 de percheziții domiciliare, efectuate marți 19 septembrie , în cadrul Operațiunii „Fabrica de vise”, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Iaşi au reținut 28 de inculpați.

Fabrica unde erau produse dispozitivele de vapat - FOTO DIICOT
Fabrica unde erau produse dispozitivele de vapat - FOTO DIICOT

Dosarul anchetează mai multe persoane pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii, scrie Agerpres. 

Anchetatorii au efectuat marți percheziții domiciliare în 121 de locații din 23 de județe , respectiv Iaşi, Alba, Hunedoara, Sibiu, Neamţ, Bacău, Braşov, Constanţa, Cluj, Maramureş, Dolj, Brăila, Galaţi, Vrancea, Argeş, Buzău, Botoşani, Suceava, Timiş, Arad, Mureş, Harghita, Vaslui - şi în Bucureşti. 

Pe lângă dispozitivele de vapat, aceste societăți comercializau și produse de tip ”edibles”, cum ar fi jeleuri, prăjituri, drajeuri și altele, care ar fi conținut substanțe psihoactive și care ar fi creat dependență. Produsele ar fi fost vândute atât în mediul online, cât și în cadrul unor magazine din centre comerciale.

Produsele comercializate de societățile anchetate de DIICOT - FOTO DIICOT
Produsele comercializate de societățile anchetate de DIICOT - FOTO DIICOT

"S-a reţinut că, începând cu finele anului 2022, mai multe persoane care sunt angajate sau controlează două societăţi comerciale de pe raza judeţului Iaşi au constituit un grup infracţional organizat având ca scop importul, exportul, producerea, fabricarea şi alte operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive. În acest context, aceştia produc şi comercializează dispozitive electronice de vapat şi produse de tip 'edibles' (jeleuri, prăjituri, drajeuri etc), cunoscând că au în compoziţie substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, identificându-se în cursul investigaţiilor substanţele HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P şi în unele cazuri inclusiv THC. De asemenea, s-a stabilit că, în perioada octombrie 2022 - septembrie 2023, membrii grupului infracţional au produs în vederea comercializării peste 100.000 de dispozitive tip Vape, care conţineau substanţe care produc efecte psihoactive (HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P) de natură a pune în pericol viaţa persoanelor care le consumă", arăta comunicatul de marţi al DIICOT. 

Investigatorii au descoperit 28 de societăţi care comercializau astfel de produse la nivel naţional, profitând de faptul că dispozitivele de tip "vape" se pot comercializa la liber, iar jeleurile pot fi vândute oricărei persoane, preciza DIICOT. 

De altfel, potrivit anchetatorilor, s-a stabilit faptul că minorii au acces la aceste substanţe care le pun în pericol viaţa, scrie Agerpres. 

Anchetatorii DIICOT subliniază faptul că  investigaţiile efectuate au arătat  o creştere exponenţială în rândul tinerilor, mai ales în zona şcolilor şi liceelor, a consumului de produse de tip "Vape", care au în compoziţie derivaţi din plante de canabis şi prin urmare un efect psihoactiv. 

"O parte din aceste produse au în componenţă un produs chimic, derivat al THC-ului (obţinut în mod sintetic), cu denumirea generică HHC (hexahydrocannabinol), o substanţă ce are capacitatea de a produce efecte psihoactive (stări de euforie, halucinaţii şi chiar probleme medicale temporare), asemănătoare consumului de canabis şi comparabile celor induse de consumul noilor substanţe psihoactive, denumite generic 'etnobotanice'. Din cercetările efectuate, a mai rezultat că dispozitivele de tip 'vape' care au în componenţă HHC sunt comercializate preponderent pe piaţa on-line (site-uri de specialitate şi site-uri notorii care au ca obiect de activitate comerţul general cu diferite produse), dar şi în cadrul unor magazine situate în centre comerciale. Cu privire la potenţialul psihoactiv al substanţei HHC, EU Early Warning System (EWS) a emis primele avertizări în luna octombrie 2022, substanţa în sine fiind în prezent intens monitorizată de către European Monitoring Center for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA)", completează comunicatul DIICOT.   

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite