Premieră mondială: Marea Britanie încurajează fumătorii să înlocuiască țigările cu produsele pentru vapat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul britanic a lansat un program ambițios menit să reducă rata fumatului în Marea Britanie, care va include stimulente financiare pentru femeile însărcinate care renunță la fumat și va încuraja fumătorii să încerce dispozitivele pentru vapat.

Parlamentul britanic. FOTO Shutterstock
Parlamentul britanic. FOTO Shutterstock

Conform unui comunicat de presă al Departamentului de Sănătate și Asistență Socială al Guvernului, programul pilot "Schimbă pentru a te opri" va fi primul de acest fel la nivel mondial și va oferi un kit inițial de trecere la vapat pentru unul din cinci fumători din Anglia, împreună cu sprijin emoțional pentru a-i ajuta să renunțe la acest obicei. Scopul programului este de a reduce rata fumatului la 5% sau mai puțin până în 2030.

În plus, femeile însărcinate care fumează vor primi stimulente financiare sub formă de vouchere, împreună cu sprijin comportamental, pentru a le ajuta să renunțe la fumat până la sfârșitul anului viitor. Autoritățile locale vor fi implicate în programul național și vor crea programe adaptate nevoilor specifice ale comunităților lor.

Ministrul Sănătății din Marea Britanie, Neil O’Brien, a spus:

"Până la 2 din 3 fumători cronici vor muri din cauza fumatului. Țigările sunt singurul produs la vânzare care te va ucide dacă este folosit corect."

”Vom oferi unui milion de fumători ajutor pentru a renunța. Vom finanța o nouă schemă națională "Schimbă pentru a te opri" - prima de acest fel din lume." 

Alte măsuri menite să împiedice copiii și nefumătorii să înceapă să fumeze includ introducerea de materiale informative obligatorii în pachetele de țigări cu mesaje pozitive și informații care să ajute oamenii să renunțe la fumat și adoptarea unor măsuri împotriva vânzărilor ilicite de produse pentru vapat.

Reducerea ratei fumatului va reduce numărul de boli asociate acestui obicei și va reduce presiunea asupra sistemului național de sănătate. Guvernul britanic va aloca și o finanțare suplimentară de 3 milioane de lire sterline pentru a crea o "echipă specializată de aplicare a reglementărilor privind comerțul ilicit de produse pentru vapat", pentru a pune în aplicare normele privind vapingul și pentru blocarea vaping-ului ilicit și a vânzărilor către minori.

Cifrele NHS pentru 2021 au arătat că 9% dintre copiii cu vârsta între 11 și 15 ani au folosit țigări electronice, în creștere de la 6% în 2018.

Prevalența fumatului în Anglia în 2021 a fost de 13%, cea mai scăzută valoare înregistrată până acum, grație măsurilor precum dublarea taxelor la țigări începând din 2010 și continuarea finanțării serviciilor locale de renunțare la fumat.

În perioada 2021-2022, 68 de milioane de lire sterline din grantul pentru sănătatea publică au fost cheltuite de autoritățile locale pentru serviciile de renunțare la fumat, iar aproape 100.000 de persoane au renunțat cu ajutorul acestor servicii.

În plus, în acest an s-au alocat 35 de milioane de lire sterline către NHS pentru a oferi tratament pentru renunțarea la tutun tuturor fumătorilor internați în spital.

Cu toate acestea, în Anglia există încă 5,4 milioane de fumători, iar tutunul rămâne cauza principală a bolilor și deceselor ce pot fi prevenite.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite