22 de ani de la atacurile din 11 septembrie: cine sunt românii care au murit în Turnurile Gemene

0
Publicat:

Pe lista celor 3.000 de persoane care și-au pierdut viața în atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 se află și 5 români. Astăzi se împlinesc 22 de ani de la tragedia din New York, când Turnurile Gemene au fost lovite de avioane deturnate de teroriști.

Turnurile Gemene, distruse avioane deturnate de teroriști FOTO Getty Images
Turnurile Gemene, distruse avioane deturnate de teroriști FOTO Getty Images

În tragedia din SUA și-au pierdut viașa și 5 români care trăiau și munceau în New York. Eugen Gabriel Lazăr, Joshua Poptean, Ana Fosteris și soții Corina și Alexandru Liviu Stan sunt cei care au pierit pe 11 septembrie 2001, relatează fanatik.ro

Eugen Gabriel Lazăr avea 27 de ani și emigrase în New York în 1985, alături de familia sa. Lucra ca programator la firma de software, eSpeed, ce avea sediul într-unul dintre Turnurile Gemene. Când avionul a lovit turnul, Eugen se afla la etajul 103.

Corina și Alexandru Liviu Stan, de 31, respectiv 34 de ani, erau angajați la Cantor Fitzgerald, care deținea și firma eSpeed. Aceștia câștigaseră Loteria Vizelor în 1995, iar un an mai târziu se căsătoreau.

"Cel mai grozav loc din lume”

Ana Fosteris avea 58 de ani și era agent de asigurări la Aon Corp. Era căsătorită cu Michael, pe care îl cunoscuse în România. Căsnicia lor dura de peste 3 decenii, iar soțul spunea că Ana ”considera New York-ul drept cel mai grozav loc din lume.”

Joshua Poptean, în vârstă de 37 de ani plecase din România la 17 ani. Înainte să ajungă la New York, acesta lucrase și locuise în Portland. A lucrat la început ca șofer de taxi, apoi a urmat o școală de tâmplărie și a ajuns să coordoneze proiecte la firma de construcții Bronx Builders. Era prezent la WTC pentru o întâlnire cu posibili clienți, arată gândul.ro.

19 bărbați au deturnat 4 avioane comerciale

La 11 septembrie 2001, nouăsprezece bărbaţi au deturnat patru avioane comerciale americane aparţinând United Airlines şi American Airlines. Două au lovit Turnurile Gemene ale World Trade Center (New York), unul a vizat clădirea Pentagonului (Washington) şi un altul s-a prăbuşit pe un câmp din Shanksville (Pennsylvania).

Atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 împotriva orașului New York și Washington, D.C., care au declanșat un efort enorm al Statelor Unite de combatere a terorismului, au fost considerate cele mai letale atacuri teroriste asupra solului american din istoria statului, conducând, după cum spune FBI, la schimbări de amploare în abordările și operațiunile antiteroriste din SUA și din întreaga lume.

2.977 de persoane au murit

La 11 septembrie 2001, la ora locală 8.46 (15.45 - ora României), un avion de pasageri Boeing-767 al companiei American Airlines lovește unul dintre turnurile gemene de 110 etaje al complexului World Trade Center din New York (Turnul de Nord), toate persoanele aflate la bord murind pe loc, scrie Agerpres.

În aceeași zi, la ora 9.03, un al doilea avion deturnat, un Boeing-737 al companiei United Airlines (zbor 175), lovește cel de-al doilea turn - Turnul de Sud, provocând moartea tuturor pasagerilor de la bord. Un al treilea avion se prăbușește în Pentagon la ora locală 9.37, toți pasagerii de la bord fiind uciși instantaneu, alături de civili și militari din clădire.

La ora 10.03, în apropiere de Shanksville, Pennsylvania, 40 de pasageri și membri ai echipajului de la bordul zborului 93 al United Airlines au murit, atunci când avionul s-a prăbușit într-un câmp. În total, la 11 septembrie 2001 și-au pierdut viața 2.977 persoane în New York City, Washington, Pensylvania. Printre decedați se aflau și trei români care lucrau la etajul 103 al primului turn WTC.

Cea mai tânără victimă a fost Christine Lee Hanson, în vârstă de doi ani, care a murit într-unul dintre avioane împreună cu părinţii ei Peter şi Sue.

Costul estimat pentru execuția planurilor, 500.000 de dolari

Costul estimat pentru execuția planului atacurilor de pe 11 septembrie ar fi fost, potrivit CNN, de 500.000 de dolari. De asemenea, pierderea estimată în primele 4 săptămâni, după ce turnurile gemene s-au prăbușit, a fost de 123 de miliarde de dolari. 40 de miliarde de dolari au fost direcționate către pachetele de urgență pentru combaterea terorismului, aprobate de Congresul Statelor Unite pe 14 septembrie 2001. Alte 15 miliarde de dolari au reprezentat ajutor financiar pentru companiile aeriene și 9,3 miliarde de dolari, costul asigurărilor după atacurile de pe 11 septembrie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite