Foto Cum comemorează SUA 21 de ani de la atacurile teroriste asupra turnurilor World Trade Center și Pentagonului. Mii de oameni au murit
0SUA comemorează duminică 21 de ani de la atacurile din 11 septembrie, iar preşedintele Joe Biden va susţine un discurs în faţa Pentagonului, unde au murit 125 de persoane.
La 11 septembrie 2001, nouăsprezece bărbaţi au deturnat patru avioane comerciale americane aparţinând United Airlines şi American Airlines. Două au lovit Turnurile Gemene ale World Trade Center (New York), unul a vizat clădirea Pentagonului (Washington) şi un altul s-a prăbuşit pe un câmp din Shanksville (Pennsylvania).
Atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 împotriva orașului New York și Washington, D.C., care au declanșat un efort enorm al Statelor Unite de combatere a terorismului, au fost considerate cele mai letale atacuri teroriste asupra solului american din istoria statului, conducând, după cum spune FBI, la schimbări de amploare în abordările și operațiunile antiteroriste din SUA și din întreaga lume.
La 11 septembrie 2001, la ora locală 8.46 (15.45 - ora României), un avion de pasageri Boeing-767 al companiei American Airlines lovește unul dintre turnurile gemene de 110 etaje al complexului World Trade Center din New York (Turnul de Nord), toate persoanele aflate la bord murind pe loc, scrie Agerpres.
În aceeași zi, la ora 9.03, un al doilea avion deturnat, un Boeing-737 al companiei United Airlines (zbor 175), lovește cel de-al doilea turn - Turnul de Sud, provocând moartea tuturor pasagerilor de la bord. Un al treilea avion se prăbușește în Pentagon la ora locală 9.37, toți pasagerii de la bord fiind uciși instantaneu, alături de civili și militari din clădire.
La ora 10.03, în apropiere de Shanksville, Pennsylvania, 40 de pasageri și membri ai echipajului de la bordul zborului 93 al United Airlines au murit, atunci când avionul s-a prăbușit într-un câmp. În total, la 11 septembrie 2001 și-au pierdut viața 2.977 persoane în New York City, Washington, Pensylvania. Printre decedați se aflau și trei români care lucrau la etajul 103 al primului turn WTC.
Cea mai tânără victimă a fost Christine Lee Hanson, în vârstă de doi ani, care a murit într-unul dintre avioane împreună cu părinţii ei Peter şi Sue.
Costul estimat pentru execuția planului atacurilor de pe 11 septembrie ar fi fost, potrivit CNN, de 500.000 de dolari. De asemenea, pierderea estimată în primele 4 săptămâni, după ce turnurile gemene s-au prăbușit, a fost de 123 de miliarde de dolari. 40 de miliarde de dolari au fost direcționate către pachetele de urgență pentru combaterea terorismului, aprobate de Congresul Statelor Unite pe 14 septembrie 2001. Alte 15 miliarde de dolari au reprezentat ajutor financiar pentru companiile aeriene și 9,3 miliarde de dolari, costul asigurărilor după atacurile de pe 11 septembrie.
La mai puţin de o lună după atacurile din 11 septembrie, preşedintele american George W. Bush a anunţat declanşarea unei operaţiuni militare împreună cu Marea Britanie, susţinută ulterior de o coaliţie internaţională, în vederea eradicării Al-Qaida şi prinderii lui Osama Bin Laden, consideraţi responsabili de atentate. Cu toate acestea, abia în 2011, trupele americane l-au localizat şi l-au ucis pe Bin Laden în Pakistan. Presupusul planificator al atacurilor din 11 septembrie, Khalid Sheikh Mohammad, a fost, la rândul său, arestat în Pakistan, în 2003.
Ceremonii în SUA
Preşedintele Joe Biden va susţine un discurs în faţa Pentagonului, unde au murit 125 de persoane. Prima Doamnă Jill Biden va merge la Shanksville (Pennsylvania), iar vicepreşedintele Kamala Harris va fi prezentă la o ceremonie la New York.
Comemorările din acest an au un gust de victorie şi răzbunare, după ce, la 2 august, şeful Al-Qaida, egipteanul Ayman al-Zawahiri, a fost ucis. Cel care a preluat şefia Al-Qaida în 2011, după uciderea lui Ossama Ben Laden în Pakistan, era considerat unul dintre „creierii” atentatelor de la 11 septembrie.
Egipteanul, de negăsit de peste zece ani, era unul dintre cei mai căutaţi terorişti din lume şi pentru prinderea lui era oferită o recompensă de 25 de milioane de dolari.
Într-o declaraţie de comemorare, preşedintele Joe Biden a decis ca zilele de 9, 10 şi 11 septembrie să fie Zile de Rugăciune şi Pomenire. „Cer ca poporul Statelor Unite să onoreze victimele zilei de 11 septembrie 2001 şi pe cei dragi lor cu rugăciune, contemplare, slujbe de pomenire, privegheri la lumina lumânărilor şi alte activităţi. Invit oameni din întreaga lume să ni se alăture. Facem apel la cetăţenii naţiunii noastre să mulţumească pentru numeroasele noastre libertăţi şi binecuvântări şi îi invit pe toţi oamenii credincioşi să mi se alăture pentru a cere îndrumarea, mila şi protecţia continuă a lui Dumnezeu”.
„De 21 de ani, copii au crescut fără părinţi. Părinţi şi-au jelit copiii pierduţi. Soţii şi soţiile au fost nevoiţi să meragă mai departe fără partenerii lor alături. Familiile din toată ţara noastră au fost lăsate să marcheze zilele de naştere şi să ia decizii cu un gol imens în suflet şi un scaun gol la mesele lor. După cum ne aminteşte citatul din Virgil înscris pe Memorialul 9/11 de la Ground Zero: „Nicio zi nu te va şterge din memoria timpului”. În fiecare an, ne-am reînnoit jurământul sacru: Să nu uiţi niciodată. În aceste Zile Naţionale de Rugăciune şi Pomenire, ne adunăm nu doar pentru a onora amintirile celor pierduţi, ci şi pentru a construi un viitor demn de visele lor şi pentru a găsi lumină în întuneric şi putere în sufletele zdrobite. Adevărul măreţ şi definitoriu despre America este următorul: Nu cedăm niciodată. Nu dăm niciodată înapoi", a mai spus Biden.