VIDEO Cei mai buni elevi oratori au dezbătut „ca la carte“ soarta câinilor maidanezi: „Cauza problemei este lipsa de responsabilitate a celor care i-au abandonat în stradă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trei dintre medaliaţii de anul acesta de la Campionatul naţional de dezbateri, tineri care vor fi prezenţi azi în platoul Adevărul LIVE
Trei dintre medaliaţii de anul acesta de la Campionatul naţional de dezbateri, tineri care vor fi prezenţi azi în platoul Adevărul LIVE

Cum ar dezbate americanii sau englezii, care stăpânesc de ani de zile tehnica oratoriei, cea mai arzătoare temă din această perioadă: problema câinilor maidanezi şi cât de justificată este eutanasierea? Adevărul LIVE vă oferă un exemplu de dezbatere „ca la carte“, pusă în scenă de câştigătorii campionatului naţional de debate de anul acesta.

„Credem că până să ajungem în stradă, ar trebui să purtăm dezbateri în care vin experţi din ambele părţi, astfel încât oamenii să-şi poată forma opinii argumentate şi documentate. (...) Rolul nostru este să le oferim elevilor exerciţiul dezbaterii, ca atunci când vor ajunge cetăţeni în toată puterea cuvântului să vadă lucrurile echilibrat“, a încheiat trainerul ARDOR Emanuel Beteringhe, explicând rolul dezbaterilor în dezvoltarea caracterelor viitoare.

Concluziile celor două echipe de debateri:

Teo Şovăială - "Dacă îi eutanasiem, atunci eliminăm efectul, nu cauza. Câinii nu sunt răi de la natură, ei îşi protejează viaţa, puii, devin agresivi pentru că sunt defensivi pentru viaţa lor şi le este frică să nu fie abuzaţi. (...) Democraţia nu înseamnă numai protejarea drepturilor noastre, ci şi ale animalelor."

Ciprian Neagu: "Ce înseamnă democraţia? Înseamnă că atunci când merg noaptea pe stradă să nu-mi fie teamă că voi fi atacat pe stradă. (...) A cui e vina? Avem faptele în faţa noastră: câinii atacă oameni, sunt mulţi câini şi mulţi oameni muşcaţi. Într-o situaţie de genul acesta ar trebui să prioritizăm viaţa oamenilor. În ceea ce priveşte soluţiile, dacă îi sterilizăm şi îi ducem înapoi, ar dura şi 10 ani, timp în care oamenii vor fi atacaţi. Noi propunem o soluţie care ar putea să rezolve problema în câteva săptămâni. De aceea considerăm că eutanasierea este soluţia necesară şi ideală pentru problema pe care o avem azi."

Argumente contra eutanasierii

Lucian Câmpeanu: "De ce să îi eutanasiem când sunt metode mult mai bune pe care le putem aplica? În primul rând, cauza problemei nu sunt câinii maidanezi de pe stradă, ci noi, care din lipsă de responsabilitate am creat problema şi acţionăm acum tot din lipsă de responsabilitate. Câinii sunt agresivi faţă de oameni, fiindcă tocmai ei i-au abandonat pe stradă. Noi i-am făcut să fie agresivi. (...) Dacă i-am steriliza şi castra şi i-am elibera la periferia oraşului, atunci ei nu ar mai fi bolnavi şi agresivi, teritoriali. (...) Nu avem niciun drept să atacăm un animal care nu se poate apăra şi noi, ca societate, trebuie să aspirăm să nu distrugem mediul."

Cei mai buni elevi oratori dezbat „ca la carte“ soarta câinilor maidanezi la Adevărul LIVE.

Teo Şovăială: "Aceşti câini sunt un efect al unor probleme ale societăţii cum ar fi iresponsabilitatea oamenilor. Problema este că oamenii abandonează câinii pe stradă. Putem lua exemplul din Germania, să luăm toţi câinii şi să-i sterilizăm, iar în cazul în care proprietarul vrea ca patrupedul său să facă pui, atunci să aibă nevoie de o aprobare specială. (...) O femelă poate să facă zeci de pui într-un an. Noi facem câinii să sufere, noi creăm acest cerc vicios. Teritoriul lor devine centrul oraşului fiindcă noi i-am lăsat acolo. (...) După ce îi castrăm, îi lăsăm la periferia oraşului în cazul în care nu sunt adoptaţi şi astfel curăţăm oraşul. Eutanasierea nu este o măsură morală. Noi propunem sterilizarea şi castrarea câinilor, însă problemele astea nu se rezolvă peste noapte, în SUA sau în Franţa a durat şi şase ani de zile până când s-au văzut efectele. (...) Trebuie să avem grijă pe viitor cum afectăm animalele prin comportamentul nostru. Dacă tindem către democraţie şi valori europene, trebuie să creăm o societate tolerantă şi responsabilă faţă de animale".

Argumente pro eutanasiere

Andrei Olaru: "Nu putem să ne apărăm doar sterilizând câinii şi punându-i în adăposturi, noi ca specie trebuie să ne alegem pe noi. (...) Să luăm în considerare posibilitatea absurdă în care reuşim să-i sterilizăm pe toţi câinii, populaţia lor tot ar creşte. (...) Gândiţi-vă că sunt peste 16.000 de atacuri pe an. Câinii aceştia sunt agresivi în mod natural fiindcă îşi apără teritoriul, nu trebuie să fie provocaţi ca să atace. (...) De ce trebuie să-mi fie frică să merg pe stradă? Singura metodă prin care putem rezolva problemă este să îi eutanasiem".

Ciprian Neagu: "Câinii comunitari luaţi de hingheri de pe străzi vor fi ţinuţi în adăposturi două săptămâni timp în care pot fi adoptaţi. (..) Câinii nu gândesc ca oamenii, ei pot fi agresivi şi teritoriali şi este dreptul nostru de a ne proteja, modelul statului are la bază protecţia cetăţenilor. (...) Câinii comunitari suferă pe stradă, mor în condiţii oribile de frig şi din lipsă de hrană, motiv pentru care le-ar face mai mult rău dacă i-am lăsa să trăiască pe stradă (...) Considerăm că eutanasierea după două săptămâni, timp în care le dăm şansa oamenilor de a adopta, este soluţia cea mai bună."

Ciprian Neagu şi Andrei Olaru vor susţine eutanasierea câinilor comunitari, iar în echipa adversară sunt Teodor Şovăială şi Lucian Câmpeanu, care vor susţine argumentele împotriva eutanasierii.


Aşii în oratorie, trei dintre ei tineri absolvenţi de liceu care acum sunt studenţi, au fost invitaţi în platoul Adevărul LIVE, de la ora 13.00, într-un exerciţiu democratic de dezbatere apropiată de modelul american pe subiectul care a încins spiritele în ultima vreme: care este soluţia dreaptă pentru a rezolva problema câinilor maidanezi şi cât de justificată este eutanasierea lor, după ce un copil de patru ani a fost sfâşiat de un câine comunitar în Capitală.

Povestea lor a fost prezentată pe larg în ultima ediţie ”Weekend Adevărul”.

Cei patru tineri debateri sunt Teodor Şovăială, Ciprian Neagu, Andrei Olaru, care au ocupat locul 1 pe echipe la Forumul Naţional de Dezbateri Academice pentru Elevi de săptămâna trecută organizat de Asociaţia Română pentru Gândire şi Oratorie (ARGO), membră a Asociaţiei Române de dezbateri, Oratorie şi Retorică (ARDOR), şi Lucian Câmpeanu, cel care a luat locul II în clasamentul individual.

Ei au dezbtătut această temă, împărţiţi în două echipe, cu argumente pro şi contra, moderaţi de trainerul ARDOR Emanuel Beteringhe, coordonatorul ARDOR Muntenia.


Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi, cu 266 voturi „pentru“, 23 voturi „împotrivă“ şi 20 de abţineri, Legea privind câinii fără stăpân. Aceasta statuează că, după 14 zile, maidanezii care sunt aduşi în adăposturi pot fi eutanasiaţi dacă nu sunt revendicaţi sau adoptaţi. Legea dă totuşi posibilitatea edililor să amâne eutanasierea dacă au resurse pentru întreţinerea animalelor.

După ce primarul Capitalei Sorin Oprescu a cerut anularea referendumului local pentru eutanasierea câinilor maidanezi, Consiliul General al Capitalei a decis, miercuri, că organizarea consultării populaţiei nu va mai avea loc.

Materiale pe aceeaşi temă:

Legea maidanezilor a fost adoptată de Camera Deputaţilor. După 14 zile, câinii fără stăpân pot fi eutanasiaţi

Câinii neadoptaţi în 14 zile vor fi eutanasiaţi. Maidanezii mai pot fi ţinuţi în adăposturi dacă sunt resurse

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite