Obama s-ar putea întâlni cu omologul său iranian săptămâna viitoare. Reuniunea ar fi prima în mai bine de 30 de ani între liderii de la Washington şi de la Teheran

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barack Obama a discutat deja cu preşedintele Hassan Rouhani prin scrisori. FOTO: Reuters
Barack Obama a discutat deja cu preşedintele Hassan Rouhani prin scrisori. FOTO: Reuters

Barack Obama s-ar putea întâlni cu Hassan Rouhani, omologul său iranian, la Adunarea Generală ONU care are loc săptămâna viitoare la New York. Dacă se va realiza, reuniunea ar fi prima din 1079 încoace între preşedintele Statelor Unite ale Americii şi liderul de la Teheran. În paralel, preşedintele rus Vladimir Putin plănuieşte să-l viziteze pe Rouhani.

Într-un schimb de scrisori, preşedintele Obama şi omologul său iranian Rouhani au trasat deja un cadru prielnic unei întâlniri bilaterale, prima de acest fel de la revoluţia din 1979 din Iran. Reuniunea istorică ar urma să aibă loc la New York, unde se va reuni Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) pe 24 septembrie pentru a deschide dezbaterile pentru finalizarea agendei ONU post 2015. Lucrările se vor desfăşura până pe 2 octombrie. 

În plus, într-un gest care a surprins comunitatea internaţională, preşedintele a anunţat, prin intermediul contului său de Twitter - varianta în limba engleză - că este dispus să se întâlnească şi cu William Hague, ministrul britanic al Afacerilor Externe. Londra a transmis că nu solicitase o astfel de întrevedere şi că Hague avea planificată o întrevedere, dar doar cu omologul său iranian, Mohammad Javad Zarif. 

În paralel, Teheranul l-a invitat la discuţii bilaterale pe preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit agenţiei de ştiri Fars. Liderul de la Kremlin se pare că va onora invitaţia şi va merge la Teheran pentru a discuta cu Rouhani despre programul nuclear al Iranului, potrivit aceleiaşi surse. 

În vârstă de 64 de ani, Rohani a promis în campanie să restabilească relaţiile diplomatice cu Statele Unite, care au rupt toate legăturile cu Teheranul după ocuparea ambasei americane în 1979 de către un grup de studenţi islamişti. 

Clericul moderat a devenit noul preşedinte al Iranului la începutul lunii iunie, câştigând o majoritate de peste 50%. El a fost un critic cunoscut al fostului preşedinte Mahmoud Ahmadinejad. 

Rohani a început să studieze teologia din adolescenţă, absolvind în 1972 cursurile Facultăţii de Drept de la Universitatea din Teheran. Masterul l-a obţinut la Universitatea Caledoniană Glasgow din Regatul Unit. După ce a deţinut mai multe funcţii publice, Rohani a fost negociatorul şef al Iranului pentru chestiuni nucleare, dar a demisionat în 2005, la câteva săptămâni după venirea la putere a lui Ahmadinejad.

CITEŞTE MAI MULT

Noul preşedinte al Iranului promite să refacă relaţiile cu SUA, dar nu are puterea să renunţe la programul nuclear

Clericul moderat Hassan Rohani, un vechi contestatar şi adversar al actualului preşedinte Mahmoud Ahmadinejad, a obţinut o majoritate de peste 50% la alegerile prezidenţiale din Iran.

Mahmoud Ahmadinejad: „Sunt pregătit să fiu primul iranian trimis în spaţiu”

Preşedintele Iranului a anunţat luni că este pregătit să fie primul care testează progamul ambiţios al Teheranului, care şi-a propus să trimită un om în spaţiu până în 2020.

VIDEO Discursul preşedintelui Iranului, boicotat la ONU: ţara este ameninţată de sionişti, iar Vestul slujeşte Diavolul

Iranul este ameninţat militar de „sioniştii necivilizaţi”, iar marile puteri ale Vestului „s-au încredinţat Diavolului”, a declarat miercuri preşedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, în discursul rostit la Adunarea Generală a ONU. Respectând „tradiţia” anilor precedenţi, diplomaţii SUA, ai Canadei şi ai Israelului au părăsit sala înaintea cuvântării liderului iranian.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite