Vicepremierul Dragnea, despre achiziţia microbuzelor şcolare: suntem la contestaţie, nu ştiu când ajung în şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Licitaţia pentru microbu ar fi trebuit să se încheie de anul trecut, spune vicepremierul
Licitaţia pentru microbu ar fi trebuit să se încheie de anul trecut, spune vicepremierul

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că procedura de achiziţie de microbuze şcolare a depăşit termenul estimat pentru anul 2013, explicând că a ajuns „în buna tradiţie românească” în stadiul contestaţiei la CNSC şi urmează să ajungă probabil la Curtea de Apel. Ca atare, susţine că nu ştie când vor ajunge microbuzele în şcoli.

"Fiind în România şi în buna tradiţie românească, suntem la CNSC (Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, n.r.), suntem în contestaţie. După ce va decide CNSC, probabil, tot în buna tradiţie, vom merge la Curtea de Apel, habar n-am. Dar este o procedură de achiziţie în desfăşurare, Comisia a luat o decizie, din câte m-am informat, şi chiar ieri am discutat şi suntem la CNSC. A fost o contestaţie făcută probabil de cineva care nu a fost declarat câştigător. Să vedem ce spune CNSC", a spus Dragnea, vineri, potrivit Mediafax.

El a precizat că, în mod normal, microbuzele ar fi trebuit achiziţionate până în acest moment, în condiţiile în care procedura de achiziţie trebuia să se finalizeze în 2013.

Achiziţii publice greoaie

"Nu ştim când se va finaliza, nu ştim când vor putea ajunge microbuzele la şcoli, la copii", a spus Dragnea, care a arătat că, din păcate, procedurile de achiziţie în România durează "enorm de mult".

"Sunt proceduri de achiziţie care durează şi doi ani de zile şi care se finalizează printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă la Curtea de Apel de obicei. Şi asta a afectat foarte mult devoltarea României, pentru că s-a întâziat foarte mult de-a lungul anilor, inclusiv absorbţia de fonduri europene. Eu nu contest dreptul nimănui să conteste la CNSC, la Judecătorie. Ce este foarte rău este că sunt companii care şi-au făcut din asta o meserie contestă, contestă, pierd peste tot, instituţia e întârziată, obiectivul e întârziat, iar firma care a făcut contestaţie nu păţeşte nimic", a spus Dragnea.

El a precizat că acest tip de contestaţii întârzie implementarea unor proiecte. "Nu ştiu dacă ar trebui să păţească ceva, dar asta deranjează foarte mult din punct de vedere al ritmului de implementare a unor proiecte. Dar până la urmă e un drept legal şi fiecare îl foloseşte cum crede de cuviinţă", a adăugat Dragnea.

Inspectoratele şcolare au cerut 960 de microbuze

Ministrul Remus Pricopie a declarat, la sfârşitul lunii mai, că s-a făcut o evaluare la nivel naţional în ceea ce priveşte numărul microbuzelor şcolare necesare transportului elevilor şi inspectorii şcolari au înaintat cifra de 960 de autoturisme, însă la buget nu ar fi prevăzute sume decât pentru 40-45 de microbuze.

„I-am prezentat situaţia premierului şi am decis să începem să cumpărăm sau să luăm în leasing 800 de microbuze şcolare, astfel încât în septembrie-octombrie să poată fi folosite în localităţile care le-au cerut“, a explicat atunci Pricopie.

Ministrul a mai spus că se încearcă şi obţinerea acceptului de a utiliza fondurile structurale alocate Educaţiei şi pentru acoperirea unor rate la cumpărarea sau leasingul microbuzelor şcolare.

Abonamentul navetiştilor, înlocuit cu bursa de transport

Oficialul a mai anunţart atunci o altă modificare pe care urmează să o pună în aplicare printr-o ordonanţă de urgenţă, cel mai probabil. 

"Vom înlocui abonamentul, care favorizează firmele de transport, cu o bursă suplimentară de transport, virată direct în contul elevului. Până atunci vom mai încerca să facem rost de bani pentru a mai acoperi din această datorie pe care o avem", a declarat Pricopie.

Guvernul a aprobat, pe 30 mai, o nouă tranşă, de 20 de milioane de lei, pentru achitarea restanţelor la plata abonamentelor de transport către elevii care fac naveta până la şcoală, după ce cu o săptămână înainte au fost alocate alte 30 de milioane de lei, potrivit Ministerului Educaţiei.

Un raport din martie realizat de Avocatul Poporului arăta că numărul de microbuze necesare transportului şcolar este insuficient, pentru un transport optim trebuind achiziţionate cu 40% mai multe microbuze, iar de multe ori costurile de întreţinere a acestora depăşesc valoarea de piaţă.


VIDEO Microbuzele şcolare, în vizorul poliţiştilor: şoferi fără atestate profesionale şi maşini fără ITP sau RCA

Peste 2.600 de autovehicule destinate transportului elevilor au fost controlate, în perioada 9-19 septembrie 2013, de poliţişti, care au depistat 75 de maşini cu inspecţia tehnică periodică (ITP) expirată, dar şi 20 de şoferi care nu deţineau atestate profesionale. Valoarea totală a sancţiunilor depăşeşte 84.000 de lei.

Ministerul Educaţiei vrea să ia în leasing 800 de microbuze pentru elevi. Investiţia depăşeşte 30 de milioane de euro

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a anunţat că vrea să cumpere în leasing 800 de microbuze şcolare, într-un contract în valoare de 31 de milioane de euro fără TVA, pentru a asigura transportul elevilor din mediul rural către şcoli, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite