Topul celor mai bune colegii din Capitală. Cum ar trebui să arate examenul de Evaluare Națională

0
Publicat:

Absolvenții de liceu care vor să intre la unul din cele mai bune zece licee din București ar trebui să aibă media la Evaluarea Națională cel puțin 9,5. Ce se întâmplă în țară.

Elevii care vor să intre la „Sfântul Sava” trebuie să se apropie de perfecțiune - Foto Shutterstock
Elevii care vor să intre la „Sfântul Sava” trebuie să se apropie de perfecțiune - Foto Shutterstock

Broșura de admitere la liceu pentru anul școlar 2024-2025 din București a fost publicată pe site-ul Inspectoratului Școlar. Documentul conține informații despre numărul de locuri, specializări, coduri și mediile ultimilor admiși din anul anterior la fiecare liceu în parte. Broșura este foarte importantă pentru părinți și elevi în vizualizarea opțiunilor pentru admiterea în învățământul liceal.

Cum se calculează media

Înscrierile pentru admiterea la liceu în 2024 încep pe 11 iulie, iar repartizarea candidaților are loc pe 24 iulie. În caz de medii egale, departajarea se face pe baza mediei generale a claselor V-VIII, notelor de la evaluarea națională la Limba română, Matematică și, dacă e cazul, Limba maternă. Media de admitere este media aritmetică a notelor de la Evaluarea Națională.

E bine să fie așa. Se observase că mediile de la examenul de Evaluare Națională sunt cu două-trei puncte mai mici decât mediile din cursul gimnazului. Pentru că în cursul gimnazului să dau note pe ochi frumoși. Profesorii le dădeau intenționat note mai mari: „Hai să se ducă și el să ocupe un loc”. Unii poate le și meritau, dar oricum, faptul că erau cu două-trei puncte mai mari decât mediile de la Evaluarea Națională spunea mult”, a explicat profesorul de Matematică Ștefan Vlaston pentru „Adevărul”.

Clasamentul liceelor din Capitală

Pe baza datelor din broșură „Adevărul” a alcătuit topul celor mai bune licee din Capitală, în funcție de ultima medie cu care s-a intrat. În Capitală se intră cu cele mai mari medii. Motivul? „Pentru că în București sunt statistic mult mai mulți copii, deci au de unde să se aleagă cei foarte buni. În orașele astea reședință de județ, sunt mai puțini copii și deci mai puțini foarte buni, asta este statistica. Dar sunt aceleași licee de top, unde sunt profesori foarte buni”, ne lămurește expertul în educație Ștefan Vlaston.

Pe prima poziţie se plasează tot Colegiul Naţional „Sfântul Sava” unde, anul trecut, la profilul Matematică-Informatică, specializarea bilingv engleză, media de intrare a fost cea mai mare, de 9.95. La acelaşi colegiu, pe locul al doilea ca medie de admitere este profilul Știinţele Naturii, unde s-a intrat cu media 9,85, în timp ce la Matematică-Informatică, ultima medie a fost 9,75. La profilul Filologie, ultima medie a fost de 9,67. Pentru acest colegiu vor fi disponibile 260 locuri la admitere în vară.

Poate că subiectele ar trebui să fie un pic mai grele, adică nota 9,90 să se obțină greu, foarte greu. Nu toată suflarea, toți cei care au dat la Sava, 100 și ceva de copii, sau 200, să ia 9,90. Eu aș îngreuna subiectele, în sensul că doar 2, 3, 4 subpuncte să fie grele și foarte grele, astfel încât medii maxime să ia mai puțini copii, nu chiar toți. În special pentru acești copii aș face subiecte mai grele. Și îi mobilizezi și pe cei buni sau foarte buni, adaugă profesorul de Matematică.

Clasamentul liceelor din Capitală nu a suferit mari schimbări față de anul trecut, dar mediile au mai crescut. Dacă un elev vrea să intre la unul din cele mai bune zece licee din București ar trebui să aibă media la Evaluarea Națională cel puțin 9,5.

Locul al doilea, după media de admitere la profilul Matematică-Informatică, este ocupat de Colegiul „Gheorghe Lazăr“ , unde s-a intrat cu 9,90 anul trecut. Pe locul al treilea se află și în acest an Colegiul „Spiru Haret” - 9,85 , iar pe al patrulea este Colegiul Naţional „Tudor Vianu”, cu o medie de admitere de 9,72, la profilul matematică informatică bilingv germană și 9,70 la matematică-informatică.

Colegiul Naţional „George Coșbuc”, Colegiul Naţional „Grigore Mosil” și Colegiul Național „I.l.Caragiale” împart locul al cincilea anul acesta cu media ultimului admis de 9,67, la profilul Matematică-Informatică.

La Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” s-a intrat cu ultima medie 9,60 la profilul Științele Naturii și cu 9,50 la Matematică-Informatică, ocupând locul 6.

Pe locul numărul 7 se află în acest an Colegiul Naţional „Ion Creangă” la care s-a intrat cu media 9,55 la Matematică-informatică. La fel și Colegiul Naţional „Iulia Hașdeu”, unde s-a intrat cu 9,55 la profilul mate-info bilingv engleză. Urmează Colegiile Naţionale „Gheorghe Şincai“, cu ultima medie 9,52, și „Matei Basarab”, cu ultima medie 9,50 la mate-info, pe locurile opt și nouă. La Colegiul „Cantemir Vodă” ultima medie de intrare la Matematică-Informatică bilingv engleză a fost de 9,47.

În timp ce la unele licee se intră aproape cu media de 10, la altele se intră și cu medii mai mici de 2. Această discrepanță ar trebui analizată, subliniază Ștefan Vlaston. „Ar trebui să existe o medie de admitere la liceu de minim 5, cum lăsase Cîmpeanu. A fost scoasă prevederea asta cu media 5, pentru că ajung copii care la Evaluarea Națională au 2, 3, 4 și după aceea se confruntă cu greutății insurmontabile la liceu, integrale, derivate fizică cuantică, nu se fac ei mai deștepți peste noapte, la liceu. Și atunci, trebuie să trecă din clasă în clasă pe ochi frumoși, pentru că profesorii au interesul să treacă elevii, școala primește fonduri proporțional cu numărul de elevi pe care îi are. Și atunci, nu-i lasă repetenți pentru că scade finanțarea per capita. Și ne trezim direct cu ei la Bacalaureat că nu știu nimic. Procentul celor care pică Bacalaureatul este foarte mare tocmai pentru că n-au fost de la început selectați și că funcționează principiul ăsta de opțiune de finanțare. Îi facem rău copilului, îi ținem patru ani în liceu, el nu învață nimic și după patru ani tot în câmpul muncii se duce, dar fără mare foloase. Pentru că ideea asta cu învățământul liceal obligatoriu e o prostie.”, adaugă expertul.

Calendar Admitere liceu 2024

Înscrierile pentru admiterea la liceu în 2024 vor avea loc între 11 și 12 iulie și 15 și 22 iulie. În această perioadă, absolvenții clasei a VIII-a și părinții lor, asistați de diriginți, vor completa fișele de înscriere. Este important să fie foarte atenți: orice opțiune greșită poate duce la o repartizare nedorită, iar un număr redus de opțiuni completate poate însemna nerepartizarea computerizată a candidatului.

Elevii care doresc să participe la admitere într-un alt județ vor completa și depune fișele conform procedurilor stabilite de Comisia națională de admitere.

Top cele mai bune licee din Capitală

Colegiul „Sfântul Sava“ mate-info, bilingv engleză - 9,95. Vor fi disponibile 260 de locuri la toate specializările.

  • Colegiul „Gheorghe Lazăr“ mate-info - 9,90. Vor fi 234 locuri disponibile la toate specializările.
  • Colegiul „Spiru Haret” mate-info, bilingv engleză - 9,85. Vor fi 208 locuri disponibile la toate specializările.
  • Colegiul Naţional „Tudor Vianu” mate-info, bilingv limba germană - 9,72/ 9,70 mate-info. Vor fi 234 locuri disponibile la toate specializările.
  • Colegiul Naţional „George Coşbuc” mate-info - 9,67. Vor fi 156 locuri disponibile la toate specializările.
  • Colegiul Naţional „I.L. Caragiale” mate-info, bilingv engleza - 9,67/ 9,60 mate-info, bilingv germană. Vor fi 260 locuri disponibile la toate specializările.
  • Colegiul Naţional „Grigore Moisil” mate-info - 9,67. Vor fi 156 locuri disponibile la toate specializările.
  • Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” mate-info - 9,50/ 9,60 - Știintele Naturii. Vor fi 260 locuri disponibile la toate specializările.
  • Colegiul Naţional „Ion Creangă” mate-info, bilingv engleză - 9,55. Vor fi 208 locuri disponibile la toate specializările.
  • Colegiile Naţional „Iulia Hașdeu” mate-info, bilingv engleză - 9,55. Vor fi 234 locuri disponibile la toate specializările.
  • Colegiul Național „Gheorghe Șincai” mate-info - 9,52. Vor fi 208 locuri disponibile la toate specializările.
  • Colegiul Național „Matei Basarab” mate-info - 9,50. Vor fi 208 locuri disponibile la toate specializările.
  • Colegiul Național „Cantemir Vodă” mate info, bilingv engleza - 9,47. Vor fi 182 locuri disponibile la toate specializările.
  • Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” știintele naturii, bilingv engleza - 9,40. Vor fi 156 locuri disponibile la toate specializările.
  • Colegiul Național „Elena Cuza” mate-info - 9,37. Vor fi disponibile 104 locuri.

Cele mai bune licee din țară

  • Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, Galați, Matematică-Informatică (bilingv: Limba engleză) – ultima medie 9,82;
  • Colegiul Național „Frații Buzești”, Craiova, Ştiinţe ale Naturii – ultima medie 9,80;
  • Colegiul Național „Constantin Diaconovici Loga”, Timișoara, Matematică-Informatică – ultima medie 9,75;
  • Colegiul Național „Ion C. Brătianu”, Pitești, Matematică-Informatică (bilingv: Limba engleză ) – ultima medie 9,72;
  • Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”, Constanța, Ştiinţe ale Naturii – ultima medie 9,72.
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite