Topul celor mai bune universități din România. Facultățile care au fost cele mai căutate în 2023

0
Publicat:

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din București și Universitatea Politehnica din București ocupă primele poziții în Metarankingul Național. În 2023, topul primelor 10 universități din România a rămas similar cu cel din 2022, incluzând universități comprehensive, tehnice și de medicină.

Cele mai bune Universități din România - Foto Arhiva
Cele mai bune Universități din România - Foto Arhiva

Metarankingul Național evaluează și ierarhizează universitățile din România pe baza unor clasamente internaționale recunoscute de către International Ranking Expert Group, Inventory of International Rankings (IREG). În 2023, doar 30 dintre cele 89 de universități publice și private au fost incluse în acest metaranking, care facilitează alocarea echitabilă a fondurilor pentru cercetare și susține excelența academică.

Primele cinci universități din România, în 2023, sunt Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea Politehnica din București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ din București și Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu“ din Cluj-Napoca, potrivit Ministerului Educației.

Alte universități de top sunt: Universitatea Transilvania din Brașov și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, Universitatea de Vest din Timişoara, Academia de Studii Economice din Bucureşti, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică Timişoara, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, Universitatea din Oradea şi Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu.

Clasamentul din 2023 reflectă o stabilitate față de anul anterior, cu mențiunea că Academia Tehnică Militară „Ferdinand I“ a ieșit din clasament.

Acest metaranking monitorizează indicatorii din opt clasamente internaționale pentru a îmbunătăți poziția universităților românești pe plan internațional. Metarankingul servește ca instrument precis și imparțial pentru promovarea unei finanțări echitabile a cercetării universitare și pentru identificarea nevoilor pentru excelență în educație și cercetare, transmite Ministerul Educației.

Procesul de admitere

Procedurile de admitere pot varia de la o facultate la alta. Dacă la unele se poate intra pe baza mediei de Bacalaureat, la altele selecția are loc prin examen scris, în timp ce la altele e vorba de un procedeu de admitere mixt.

La Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), de exemplu, admiterea la unele facultăți, cum ar fi Matematică și Informatică, Medicină sau Drept, necesită susținerea unui examen scris, în timp ce altele, precum Litere sau Sociologie, se bazează pe media de la Bacalaureat și un eseu motivațional. Există și facultăți care combină probele de admitere cu evaluarea dosarului de aplicare, cum ar fi Biologie și Geologie sau Științe Politice. De asemenea, la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, doritorii trebuie să treacă de traseul aplicativ. La alte facultăți din cadrul UBB, cum este cea de Teatru și Film, cei care se înscriu susțin probe practice și interviuri pentru diverse specializări (Actorie, Regie etc.). Concursurile reprezintă o alternativă academică la probele de admitere, anunță în schimb UBB, unde nu se organizează preadmitere.

Admiterea la diversele facultăți ale Universității din București (UB) poate implica examene scrise sau evaluarea dosarului de aplicare, în funcție de facultate și programul de studiu. De exemplu, Facultatea de Drept și Facultatea de Matematică și Informatică organizează examene scrise, iar Facultatea de Istorie și Facultatea de Științe Politice admit pe bază de dosar. Există și facultăți care combină examenele cu evaluarea dosarului, precum Facultatea de Biologie sau Facultatea de Științe Economice. Procedurile de admitere pot include și probe de aptitudini pentru anumite facultăți, cum ar fi Facultatea de Teatru și Film sau Facultatea de Educație Fizică și Sport.

La Universitatea Politehnica din București (UPB), admiterea la diverse facultăți poate implica examene scrise sau evaluarea dosarului de aplicare. De exemplu, facultăți precum Automatică și Calculatoare sau Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației organizează examene scrise la Matematică și Fizică sau Informatică. Altele, cum ar fi Știința și Ingineria Materialelor, admit pe bază de dosar, pe lângă media de la Bacalaureat și un eseu motivațional. Există și facultăți care combină examenele cu evaluarea dosarului, cum ar fi Inginerie Medicală sau Inginerie Aerospațială.

În plus, Politehnica a organizat și sesiune de admitere anticipată pentru toate facultățile, fie că admiterea se face prin concurs de dosare, concurs cu probe scrise, concurs cu probe vocaționale sau concurs mixt.

Deja la admiterea anticipată din acest an avem peste 3.400 de candidați prezenți. Admiterea anticipată se dă pe baza rezultatelor din timpul anilor de studiu, fără ca nota de Bac să conteze în această admitere anticipată. Ea contează la media din luna iulie, dar dacă vrei să intri la Politehnică, poți să o faci și vei fi înmatriculat cu condiția să obții diploma de Bac“, a explicat recent Mihnea Cosmin Costoiu, rectorul Politehnicii, pentru „Adevărul“.

La Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ din București (UMFCD), admiterea presupune susținerea unui examen scris. De exemplu, la Facultatea de Medicină, se abordează subiecte din Biologie și Chimie sau Fizică, în timp ce la Facultatea de Medicină Dentară, examenul include subiecte din Biologie și Chimie. La Facultatea de Farmacie, examenul cuprinde subiecte din Chimie organică și Biologie vegetală, iar la Facultatea de Moașe și Asistență Medicală, se testează cunoștințele în Biologie.

Și la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu“ din Cluj-Napoca (UMF Cluj), admiterea la facultățile de Medicină, Medicină Dentară, Farmacie și Moașe și Asistență Medicală presupune susținerea unui examen scris.

Cele mai căutate facultăți

Sesiunea de vară pentru admiterea la facultate începe în luna iulie, iar perioada exactă poate varia de la o facultate la alta. Universitatea din București, Academia de Studii Economice și Universitatea Transilvania din Brașov se numără printre instituțiile de învățământ superior care au înregistrat recorduri de înscrieri la admitere în 2023.

Psihologia a fost domeniul care a atras cei mai mulți candidați, aproape 40 de candidați s-au bătut pe un loc la această specializare, în cadrul facultății ce aparține de Universitatea București. Studiile economice, pentru care ASE a anunțat un record de candidați, ocupă primul loc ca număr de înscrieri și la UBB. Alte instituții, precum Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ din București și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iași, au raportat, de asemenea, un număr mare de candidați la înscrieri.

Nu mai puțin de 44.000 de candidați s-au înscris în vara lui 2023 la UB, astfel s-a înregistrat cel mai mare număr de înscrieri din ultimii 14 ani, o creștere semnificativă de 42,11% față de anul precedent. Concurența a fost acerbă, cu o medie de 7,15 înscrieri pe loc bugetat pentru programele de licență. Specializările cele mai căutate au fost în Psihologie și Științe cognitive, Spaniolă, Tehnologia Informației și Biochimie Tehnologică.

În sesiunea de vară pentru anul universitar 2023-2024, peste 20.600 de candidați și-au depus dosarele de înscriere la Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca.

La Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ din București (UMFCD) s-au înscris aproape 4.000 de candidați pentru cele 1.625 de locuri disponibile. La Facultatea de Drept, din cadrul UB, s-au înscris peste 1.200 de candidați.

Universitățile din România, la coada clasamentelor internaționale

La nivel internațional, universitățile românești se poziționează spre coada clasamentului: Universitatea Babeș-Bolyai se află pe locurile 801-850 în acest clasament. Universitatea din București se află pe locurile 851-900. Politehnica București – pe 1.201-1.400, Universitatea Tehnică din Cluj Napoca – pe locurile 1.201-1.400, iar pe aceleași locuri se află și Universitatea Transilvania din Brașov și Universitatea de Vest din Timișoara. Acestea sunt singurele universități care figurează în prestigiosul clasament internațional QS World University Rankings pe anul 2024.

Top 10 universități românești în 2023:

1. Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca

2. Universitatea din București

3. Universitatea Politehnica din București

4. Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ din București

5. Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu“ din Cluj-Napoca

6. Universitatea Transilvania din Brașov

7. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași

8. Universitatea de Vest din Timișoara

9. Academia de Studii Economice din București

10. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite