Tinerii nu știu ce meserie să aleagă pentru că nu sunt îndrumați

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viitoarele generații de angajați din România, elevi și studenți  au nevoie urgentă  de consiliere în carieră. Tinerii nu știu azi ce meserie să își aleagă pentru că nu sunt îndrumați

Tinerii au nevoie de consiliere in cariere pentru meseriile lor Sursa foto Shutterstock
Tinerii au nevoie de consiliere in cariere pentru meseriile lor Sursa foto Shutterstock

În Interviurile Adevărul Live, Bogdan Badea, CEO eJobs România arată cât de importantă este consilierea în carieră pentru elevi și studenți, pentru ca viitoarele generații de angajați activi pe piața muncii să își aleagă o meserie care să îi  reprezinte.

Abilitățile viitorului nu se pot dezvolta cu materiile trecutului

„Vocea copiilor’, cel mai recent studiu realizat de INACO România este parte din cercetarea „ Ghidul meseriilor viitorului„ La întrebări au răspuns elevii din sectorul 3, din clasele V-XII.

50% dintre elevi spun vor alege o meserie tradițională, 42% o meserie care este nouă și doar 7% se vor îndrepta spre meseriile care vor apărea în viitor.

Referitor la programa școlară și cum le dezvoltă aceasta abilitățile necesare pentru meseriile viitorului, 72% spun că în mică masură,  25%  declară că într o oarecare măsură și doar 3% în mare măsură.

“Tinerii nu știu ce meserie să aleagă pentru că nu sunt îndrumați. În general copiii învață toți aceleași materii și toți trebuie să aibă note mari. Și de cele mai multe ori aleg în viață în funcție de ceea ce le spun părinții, prietenii. Este firesc ca acești copii să nu își dezvolte abilitățile pentru meseriile viitorului, pentru că materia a rămas în urmă cu 30 de ani. Abilitățile viitorului nu se pot dezvolta cu materiile trecutului. Gândirea critică, flexiblititatea, adaptabilitatea nu se dezvoltă cu multă teorie, dar fără practică. Aceste abilități au nevoie să fie educate din școală” spune Bogdan Badea, în interviurile Adevărul Live.

Tot el arată că în cercetările pe care platforma sa le realizează în piața muncii, se constată că foarte mulți dintre actualii angajați s-au pregătit pentru un domeniu, au urmat anumite școli și facultăți dar, acum practică  profesii total diferite.

Badea spune că și la nivel de UE s-a recunoscut că suntem țara cu numărul cel mai mare de angajați care s-au pregătit epntru o meserie, dar practică una total diferită.

Avem cei mai mulți angajați care s-au pregătit epntru o meserie, dar practică una total diferită

Tot Bogdan Badea arată în cadrul Înterviurile Adevărul Live că aceasta este consecința faptului că atât eleveii cât și studenții nu beneficiază de consiliere în carieră, care i-ar ajuta foarte mult să își aleagă o profesie care să fie în acord cu ei, dar și cu oferta de piața muncii.

Dacă în școlile din România ar exista psihologii care să discute cu elevii, să le identifice abilitățile reale pe care aceștia le au pentru o anumită  meserie nu am mai fi în situația asta.

Urmărește integral ediția Interviurile Adevărul Live și vei afla de la Bogdan Badea de ce este nevoie urgentă să îți dezvolți competențele digitale, ce este tipul de angajat SMAC, cel care este căutata acum pe piața forței de muncă, nu doar de la noi, ci la nivel global și cum să te pregătești, dacă vrei să rămâi activ și după o anumită vârstă pentru meseriile viitorului.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite