Unde și ce vor să studieze tinerii români

0
Publicat:

Mai mult de jumătate dintre tinerii români care vor să studieze în străinătate aleg programe de licență din Olanda, Marea Britanie, Belgia și Danemarca.

Se estimează că peste 40.000 de tineri români învață în strănătate Foto: Shutterstock
Se estimează că peste 40.000 de tineri români învață în strănătate Foto: Shutterstock

O analiză a preferințelor de studiu ale tinerilor care vor să studieze în străinătate arată că peste 60% din cei care vor să obțină o licență aleg Olanda ca destinație. Topul preferințelor este completat de Marea Britanie, Germania, Belgia și Danemarca, potrivit FINS.

În ceea ce privește studiile de masterat, 20% dintre tineri aleg un master în Marea Britanie. În topul preferințelor studenților sunt și programele de masterat din Olanda, Irlanda, Belgia și Italia.

Conform sursei mai sus citate, alte 20% dintre aplicațiile de finanțare sunt pentru studii în Germania, Belgia, Italia, Danemarca, Franța, Spania, Irlanda, Elveția, Suedia și Portugalia.

Ce domenii sunt preferate

Cei mai mulți tineri caută programe de licență sau master în domeniul ingineriei, fie că este vorba de inginerie aeronautică, mecanică sau biomedicală, dar și în business, alegând programe de management, economie sau marketing.

Topul preferințelor este completat de domeniul IT și conexe, de la programe de game design până la data science, dar și de domeniul artistic, mulți tineri alegând programe de arte aplicate – modă, animație sau film – sau de arhitectură și design interior.

De asemenea, există un interes crescut pentru domeniul medicinei, unul dintre cele mai competitive domenii, dar și pentru relații internaționale.

Caută un nou stil de viață

Georgiana Malac, Marketing Manager FINS, afirmă că motivele pentru care tinerii români aleg să studieze în străinătate sunt pertinente: „Dincolo de diversitatea mai mare a programelor de studii, calitatea academică, profesorii la care au acces și racordarea curriculumului la cerințele reale de pe piața muncii, tinerii prind curaj să caute un nou stil de viață, în țări cu o calitate a vieții mai bună și mai ales cu oportunități de top în domeniile lor”.Piedicile principale întâmpinate de tinerii care vor să studieze în străinătate sunt bariera de limbă și cea financiară, mai spune Georgiana Malac. „Bariera lingvistică se disipează, totuși, pentru că în Olanda și Regatul Unit există foarte multe programe în limba engleză, atât la licență, cât și la master, iar țări precum Germania, Belgia, Italia sau Portugalia o iau ușor pe drumul internaționalizării, începând să ofere mai multe programe în limba engleză de la an la an”, potrivit managerului.

Bariera financiară însă, tinerii nu o pot rezolva pe cont propriu, și sunt nevoiți să apeleze la credite.

200 de studenți au accesat creditul

Conform datelor oferite de FINS, majoritatea tinerilor care au aplicat pentru un credit de studii sunt români și greci, cărora li se alătură și tineri din Estonia, Lituania, Franța, Polonia, Italia, Ungaria și Letonia.

FINS face parte din Grupul Educativa și este o instituție financiară nebancară, lansată în 2019. Aceasta oferă credite educaționale de până la 25.000 de euro pentru programe de licență și master în Europa, inclusiv Marea Britanie, Elveția și România. Procesul de evaluare pentru obținerea creditului se bazează exclusiv pe profilul personal și academic al elevului sau studentului.

„Principalul avantaj al creditului de studii FINS îl reprezintă faptul că tinerii îl pot accesa fără să aibă nevoie de un istoric de angajare, venituri sau alte garanții. Ei vor putea folosi creditul FINS pentru a-și achita orice cost legat de studiile lor în străinătate, urmând să returneze creditul după absolvire. Până în acest moment, finanțăm peste 200 de studenți din diverse țări ale Uniunii Europene, care studiază in Europa”, a subliniat Georgiana Malac.

Din credit, tinerii își pot acoperi taxa de școlarizare, chiria, cheltuielile lunare de mâncare, transport, personale, materialele de studiu pentru facultate, precum și asigurarea medicală. După absolvire, tinerii pot beneficia de o perioadă de grație de 12 luni și de o perioadă mare de rambursare de până la 5 ani pentru creditele de master și până la 10 ani pentru creditele de licență.

40.000 de tineri români studiază în altă țară, potrivit unei estimări UNESCO.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite