Specializări noi la Universitatea Babeș-Bolyai: Inteligență arficială și Bioinformatică

0
Publicat:

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj va implementa două specializări noi: bioinformatică și Inteligență Artificială. Noile specializări fac parte din demersurile majore ale UBB, și anume UBBMed și InfoBioNano4Health.

UBB va oferi specializarea Inteligență Artificială de anul viitor. FOTO: Shutterstock
UBB va oferi specializarea Inteligență Artificială de anul viitor. FOTO: Shutterstock

UBB a inițiat și va începe din anul universitar 2023-2024 un nou program de master în bioinformatică.

Decanul Facultății de Biologie și Geologie, prof. univ. dr. Manuela Banciu, declară: „Bioinformatica este unul dintre domeniile interdisciplinare cele mai dinamice la nivel internațional, esențial pentru dezvoltarea cercetărilor în Științele Vieții, cu implicații directe în sănătate, agricultură, mediu și industrie. UBB va oferi pregătire în domeniul Bioinformaticii applicate atât în sănătatea omului, cât și a mediului. Acest program de master în limba engleză, realizat în colaborare cu Facultatea de Matematică și Informatică va ținti atât studenți din țară, cât și de la nivel internațional și va pregăti viitori specialiști în analiza informatică a datelor biologice asigurând dezvoltarea unui pol de excelență la noi în țară cât și în Europa de Est”.

Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David adaugă: „Noul program, face parte din demersurile majore ale UBB, și anume UBBMed și InfoBioNano4Health, angrenând UBB în cele mai moderne dezvoltări academice internaționale, în relație strânsă cu artificial intelligence/big data/data science/machine learning (zone deja bine reprezentate în UBB). Combinând performanța biologiei și a informaticii din UBB, pe fondul unor dotări de vârf cum este supercomputerul UBB, sunt convins că acest program de master va integra UBB în cele mai performante medii academice internaționale”.

Inteligență Artificială (AI) , nivel licență

La propunerea UBB, ARACIS a aprobat marți, 28 februarie 2023, standardele pentru implementarea specializării de “Inteligență Artificială” la nivel de licență (în domeniul “Informatică”). Așadar, în curând, la UBB, dar probabil și la alte universități din țară, vor funcționa programe de licență în Inteligența Artificială (AI).

„Urmând practicile internaționale, domeniul inteligenței artificiale a ajuns la o maturizare care îi permite să treacă de la nivelul cercetării, cu impact și asupra formării mai ales la nivel de master/doctorat/postdoctorat, la un nivel de profesionalizare larg răspândită, prin organizarea la nivel de licență. Este un demers care va ajuta mult studenții/absolvenții și mediul socio-economic. Mă bucur că ARACIS a înțeles aceste dezvoltări internaționale și nevoi ale pieței muncii și le-a susținut și în țară, la propunerea noastră, cea mai mare școală de informatică din România. Această specializare va permite alinierea învățământului universitar de informatică din România cu prioritățile de educație și de cercetare-dezvoltare-inovare ale Comisiei Europene", daclară decanul Facultății de Matematică și Informatică din UBB, prof. univ. dr. Anca Andreica.

Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David adaugă că: „Era normal să inițiem noi acest demers. UBB este una dintre universitățile de referință din țară în zona "computer science" – ex. în Times Higher Education Ranking UBB este prima în țară și 601-800 internațional -, iar Institutul UBB de Inteligență Artificială, Robotică și Realitate Virtuală, având ca parteneri strategici Microsoft, SAS și UiPath, este un contributor major la dezvoltările în domeniu, nu doar prin aplicații inovative, dar și prin cercetare fundamentală, care împinge constant mai departe frontierele cunoașterii. Așadar, la UBB noi ne raportăm complet la cunoașterea asociată AI, generând-o prin cercetare avansată (în Institut), utilizând-o prin aplicații inovative (prin zeci de granturi și servicii către beneficiari) și diseminând-o prin educație de calitate, de acum nu doar postlicență (master/doctorat/postdoctorat/postuniversitar), ci și la nivel de licență.”

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite