LIVE TEXT | Grevă în Educație. Înscrierile la examenele naționale au fost prelungite. Când se dau probele scrise
0Perioada de înscriere la Examenele Naționale și Bacaulaureat se prelungește din nou, până pe 16 iunie.
UPDATE 11:43 Înscrierile la Evaluarea Națională și la Bacalaureat se prelungesc până pe 16 iunie
Ministra Educației, Ligia Deca, a transmis că se prelungește, din nou, perioada de înscriere la examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat. Decizia vine în contextul în care greva profesorilor continuă și luni, 12 iunie.
Potrivit ultimului anunț al ministrei, înscrierile se prelungesc până pe 16 iunie.
De asemenea, aceasta a transmis că, potrivit calendarului actual, „pe 13 iunie ar fi trebuit să se termine perioada de încheiere a situațiilor școlare pentru clasa a VIII-a și pentru clasa a XII-a sau clasa a XIII-a la seral și frecvență redusă. Această dată se va prelungi până pe 16 iunie, în cele în cazul celorlalte clase nu se impun în acest moment modificări, ele având cursuri până pe 16 iunie. Deci, practic, în acest moment, toate clasele, toți elevii până pe 16 iunie trebuie să aibă situația școlară încheiată”.
UPDATE 11:41 Anunțul de ultimă oră al ministrului Educației privind examenele naționale
Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că examenele naționale scrise se vor susține în termenul stabilit de calendarul actual. „Problele scrise de la Evaluarea Natională si de la Baclaureat se vor susține normal, conform calendarului actual”, a spus aceasta la începutul ședinței de Guvern.
UPDATE 10:50 Guvernul a lansat o nouă ofertă. Se așteaptă răspunsul sindicatelor
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat noi consultări cu reprezentanții din învățământ privind ultima ofertă înaintată de Guvern. Potrivit premierului, luni dimineață este așteptat răspunsul sindicatelor din Educație privind acceptarea ofertei și încheierea grevei.
„Ne dorim să încheiem acest conflict de muncă pentru că este o chestiune de reponsabilitate pentru sistemul de Educație. Am agreat creșterea valorii sumelor pe care le vor primi, atât personalul didactic, cât și personalul didactic auxiliar, să crească la nivelul de 25%. De asemenea, am agreat ca începând cu anul viitor, pe grila de salarizare nouă, în noua lege a salarizării, salariul debutantului să fie echivalent cu salariul mediu brut pe economie. De asemenea procentul de 40% din vechea Ordonanţă de Urgenţă va creşte la 50% din 1 ianuarie 2024 şi vom acorda acele sume de formare profesională de 1500 de lei pentru personalul didactic şi didactic auxiliar şi 500 de lei pentru personalul nedidactic”, a explicat premierul Nicolae Ciucă.
Șeful Guvernului a mai explicat că „luni, după răspunsul sindicaliştilor, vom avea o nouă şedinţă de Guvern pentru aprobarea OUG privind salariile şi astfel conflictul de muncă se va încheia”.
UPDATE 10:34 Greva în Educație continuă. Sindicalist: Oamenii decid
Greva generală din Educație continuă și luni, 12 iunie, a anunțat Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ după negocierile de la Palatul Victoria. „Cu alte cuvinte, mâine este grevă în toate școlile. Ceea ce ni s-a oferit se cunoaște”, a spus acesta.
Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație (FSE) „Spriru Haret”, a declarat că luni la ora 10 vor transmite un răspuns Guvernului privind poziția profesorilor. „Colegii au transmis foarte clar că vor să vadă conținutul actului normativ”, a spus acesta.
Potrivit agendei transmise de Biroul de presă al Guvernului, întâlnirea are loc la ora 9,00, la Palatul Victoria.
Sâmbătă seara, Guvernul a venit cu o nouă ofertă pentru profesori, printre care se numără o creştere salarială de 25%, 1.500 lei anual pentru personalul didactic de predare şi auxiliar şi 500 de lei anual pentru personalul nedidactic până în 2027, 50% prima tranşă din noua grilă de la 1 ianuarie 2024.
La întâlnirea de la Palatul Victoria de duminică, profesorii ar putea anunţa dacă renunţă la grevă şi se vor întoarce la catedră, în contextul noilor propuneri venite de la Guvern.
La ora 10,00, este programată şi o şedinţă de Guvern.