Criza din Educație. Greva generală din învăţământ va fi declanşată luni, 22 mai
0Premierul Nicolae Ciucă s-a întânit duminică, la Palatul Victoria, cu sindicatele din Educaţie, pentru a discuta pe marginea revendicărilor acestora. La finalul negocierilor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" a anunțat că luni, 22 mai, se declanșează greva generală.
UPDATE 18:00 Greva generală din învăţământ va fi declanşată luni, 22 mai, şi va continua până când sindicaliştii vor primi din partea Guvernului o soluţie credibilă, care să ofere perspective foarte clare, a declarat duminică preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Ovidiu Nistor, la finalul negocierilor de la Palatul Victoria.
"Noi o să le punem la dispoziţie colegilor noştri în momentul de faţă exact comunicatul care pleacă din partea Guvernului, acest comunicat va ajunge în toate organizaţiile noastre, iar membrii de sindicat se vor pronunţa foarte rapid, dar cu certitudine va spuneam că pe această ofertă mâine va fi grevă generală", a precizat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Ovidiu Nistor.
Potrivit preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, oferta Guvernului vizează rezolvarea revendicărilor salariale în Legea salarizării, "altceva în plus nimic"."Anexa 8 se va pune în practică, mai concret personalul didactic va primi salariu de prevăzut de Legea 153, să ajungă la nivelul maxim. Asta înseamnă o creştere de 7-8% a salariilor ", a spus Hăncescu. El a precizat că data de când se va aplica această creştere depinde de Executiv."Urmează să dea Executivul un act normativ, nu se ştie exact când, probabil de la 1 iunie, dar decizia aparţine Executivului", a mai precizat leaderul sindical.
UPDATE 17:40 În spatele ușilor închise, Nicolae Ciucă le-a spus liderilor sindicali faptul că momentul ales de ei pentru a face grevă este cel mai prost din ultimii zece ani pentru că afectează perioada de examene, potrivit unor surse politice din zona liberală. Mai precis, sunt afectate efortul, munca elevilor și a părinților.
Premierul le-a explicat că e important să fie „raționali” și „așezați”, dar mai ales mai ales să se gândească la familiile din România. Liderul de la Palatul Victoria a subliniat că ar trebui să fie „corecți” față de copiii care trec printr-o perioada de examene plină de emoții.
UPDATE 16:10 Executivul a transmis o înregistrare video cu intervenţia prim-ministrului, la începutul negocierilor cu sindicatele din Educaţie. Alături de Nicolae Ciucă se află preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, ministrul de Interne, Lucian Bode, ministrul Muncii, Marius Budăi şi ministrul de Finanţe, Adrian Câciu.
Premierul a afirmat că Educaţia face parte din "primele două priorităţi ale programului de guvernare".
UPDATE Greva generală din învăţământ va avea loc luni, 22 mai, a anunţat, duminică, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu.
"Aşa cum am mai spus-o, greva de mâine va avea loc. Greva nu este a noastră, este a oamenilor. Ei au semnat pentru grevă, ei decid dacă fac sau nu grevă mai departe. Noi avem şedinţe cu liderii, comunicăm mâine oamenilor, oamenii ne dau feedback-ul, ei ne spun: nu acceptăm, mergem mai departe", a precizat Hăncescu, înaintea consultărilor de la Palatul Victoria, întrebat dacă sindicaliştii vor renunţa la declanşarea grevei generale în cazul în care se va ajunge la un consens.
La rândul său, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Ovidiu Nistor, a transmis că greva generala anunţată pentru luni nu este o grevă "pe persoană fizică", ci una a salariaţilor din învăţământ.
"Nu este una pe persoană fizică, nu este o grevă pe care au declanşat-o liderii lor de sindicat. Este o grevă declanşată pe baza unui referendum la care au participat salariaţii din învăţământ, nu numai membrii de sindicat. Pe baza ofertei care va veni din partea Guvernului, dacă ei o vor considera credibilă, prin semnătură, vor lua hotărârea dacă renunţă la această formă de protest sau o vor continua", a declarat Marius Nistor.
Sâmbătă, premierul Ciucă a precizat că soluţia pentru revendicările sindicatelor din Educaţie este în legea salarizării unitare.
"În consecinţă, PNL reiterează că Ministerul Muncii are toată susţinerea coaliţiei pentru a realiza legea salarizării unitare şi reforma pensiilor speciale, într-un timp cât mai scurt. PNL doreşte ca revendicările profesorilor să fie soluţionate de urgenţă, ca şi problema pensiilor speciale", spunea Ciucă.
Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a anunţat că va participa şi el la negocierile de la Guvern, din respect pentru profesori şi pentru ca, luni, copiii să poată merge la şcoală.
"Educaţia a peste trei milioane de copii, dar şi veniturile a aproape 300.000 de angajaţi din învăţământul românesc sunt, evident, mult mai importante decât orice viitoare funcţie din Guvernul României! (...) Mâine voi fi prezent la Guvern, la negocierile cu sindicatele din Educaţie, din respect pentru cadrele didactice, dar şi pentru ca luni copiii noştri să poată merge la şcoală", a scris sâmbătă Marius Budăi pe pagina sa de Facebook.
Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), spune că negocierile pe care sindicatele din Educație le vor purta duminică, 21 mai, la Guvern, nu îi vor face pe profesori să renunțe la greva generală. „Exclus. Nu se deschid școlile luni”, a spus liderul sindical, sâmbătă, la Digi24.
Care sunt revendicările
Sindicatele din Educaţie intenţionează să declanşeze luni greva generală, revendicările lor vizând: majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic; instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic; acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.); creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii; renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.