Locurile la liceu pentru care sute de elevi concurează înainte de Evaluarea Națională. „Ideal ar fi să poată să se exprime liber”

0
Publicat:

Aproape 200 de elevi au trecut miercuri, 17 mai 2023, prin emoțiile probelor de aptitudini. Vor un loc din cele 24 pe care Colegiul Național „Radu Greceanu” Slatina le pune anual la bătaie.

Peste 200 elevi s-au înscris să susțină proba la Limba Engleză, la CNRG FOTO: A.M.
Peste 200 elevi s-au înscris să susțină proba la Limba Engleză, la CNRG FOTO: A.M.

Colegiul Național „Radu Greceanu” Slatina este singurul din municipiu care are în oferta de școlarizare o clasă cu program bilingv, Română/Engleză, iar sute de elevi care termină gimnaziul susțin, înainte de probele Evaluării Naționale, probe de aptitudini pentru a putea fi admiși pe un loc în această clasă. Profesorii vor să știe cât de bine știu limba engleză, pentru a stabili dacă pot studia anumite discipline în această limbă.

Greva de avertisment a amânat cu trei ore susținerea probei orale

Liceul pune la bătaie 24 locuri la una dintre cele mai râvnite clase din Olt, iar pentru acestea s-au înscris în acest an 201 elevi, din școli gimnaziale din Slatina, dar și din localitățile vecine. 24 dintre ei, care au susținut testări acreditate, nu mai au obligativitatea promovării testelor de aptitudini. 

Copiii au venit la școală la prima oră, cei mai mulți însoțiți de părinți. Proba scrisă, cu durata de o oră, a început la ora 9,00. Imediat după finalizarea acesteia ar fi trebuit să înceapă proba orală. Greva de avertisment a profesorilor a decalat programul, astfel că evaluarea la proba orală a început de-abia la ora 13,00, elevii fiind programați până la ora 19,00.

„La proba scrisă sunt itemi de tip obiectiv, va fi un soi de grilă, iar la proba orală sigur că va trebui să-i și auzim vorbind, până la urmă este vorba de o secție pe care o avem de 23 de ani în Colegiul Național „Radu Greceanu”, și ne mândrim cu ea, și sperăm să vină cei mai buni. Ideal ar fi să poată să se exprime liber, să poată să rezolve niște sarcini de lucru fără ajutor expres din partea profesorului în acest moment. Eu cred că avem nevoie nu doar de un minim de cunoștințe”, a explicat prof. Larisa Masay care sunt rigorile acestei probe.

Elevii care aleg aceast program de studiu pot avea până la șapte ore de Limba engleză pe săptămână, însă aprofundează și alte noțiuni pe care colegii lor de la alte specializări nu le au în programă.

„Studiază Engleză, Literatură, Cultură și civilizație, Istoria Statelor Unite, Istoria Marii Britanii, Geografia Marii Britanii,Geografia Statelor Unite și la finalul studiilor au posibilitatea de a susține un atestat, care este o lucrare de mici dimensiuni, o lucrare de cercetare, pe noțiuni de cultură și civilizație, o lucrare mică, de 8-10 pagini, care le va permite însă să aibă o deschidere mai mare în viitor”, a completat prof. Masay.

Pe elevi i-au așteptat părinții la poarta liceului FOTO: A.M.
Pe elevi i-au așteptat părinții la poarta liceului FOTO: A.M.

Deși poate părea surprinzător, absolvenții acestei specializări nu se îndreaptă prioritar către Limbi străine, la facultate. „Merg și către Limbi străine, merg către Drept elevii noștri, dar în egală măsură merg către Medicină, Stomatologie..., aria este largă. E vorba mai degrabă de o împlinire a lor în această direcție, a folosirii limbii engleze, și o ușurință cu care ei pleacă din Colegiul Național „Radu Greceanu”, ușurința de folosire a Limbii Engleze oriunde în lumea aceasta”, a mai spus prof. Larisa Masay.

Elevii care s-au înscris și s-au prezentat să susțină cele două probe au motivații diferite. Cei mai mulți își doresc cu adevărat să ajungă să studieze aici, alții, însă, consideră proba o bună ocazie de a-și testa cunoștințele de Limbă engleză, având și alte opțiuni în vedere. Mulți elevi au precizat că au avut curaj să treacă printr-o asemenea probă pentru că au ani mulți de meditații în spate.

Cu toții vor afla, luni, 22 mai 2023, dacă au întrunit punctajul minim necesar. Media de admitere, calculată după susținerea probelor Evaluării Naționale, va fi, însă, criteriul final pentru admiterea pe cele 24 locuri.

Clase în care elevii au posibilitatea să studieze și într-o limbă străină se mai regăsesc, în județul Olt, în oferta Liceului Teoretic „Mihai Viteazul” Caracal. Și elevii care vor să fie admiși la clasele de Pedagogic sau la clasele de Arte, dar și la clasele cu profil sportiv, susțin în această perioadă probe în cadrul cărora li se testează aptitudinile necesare studierii specializării respective.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite