Povestea, mai mult de un story pe Instagram. Scriitoarea Ana Barton îi învață pe copii cum să creeze povești autentice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poveștile din vacanța mare sunt spuse azi cu un story pe Instagram. Cum pot învăța copiii de la scriitoarea Ana Barton să creeze poveștile care durează mai mult de o vacanță

Copiii pot învăța să își creeze poveștile autentice Sursa foto Shutterstock
Copiii pot învăța să își creeze poveștile autentice Sursa foto Shutterstock

Povestea de azi, un story pe Insta

Povestea de pe  vremuri a intrat în epoca internetului și a devenit Insta story. Nu o mai scriem în cuvinte, pe hârtie, cu creionul, ci o surprindem în imagini, cu telefonul. Nu mai folosim metafore și figuri de stil, pentru că avem filtre și efecte.

Povestea este digitală și partajată în timp real pe rețelele de socializare. Totul este,  așa cum se spune doar la un click distanță. Dezvoltarea noilor tehnologii ne permit să spunem câte povești dorim, în cel mai scurt timp.

Cei mai mulți nici nu mai știu când au folosit ultima dată creionul și hârtia. Tastatura este noua caligrafie pentru că nici nu mai avem timp să scriem, să ne așezăm in față unei hârtii albe și să așteptăm să vină inspirația.

Democratizarea conținutului a dus și la uniformizarea poveștilor pe care le dăm share prietenilor și colegilor. Unicitatea poveștilor clasice din  copilărie a dispărut sub filtrele de pe social media.

Copiii pot învăța să își creeze poveștile autentice

Scriitoarea Ana Barton îi învață pe elevii de azi să descopere tehnica poveștilor clasice. Ea lansează programul dedicat copiilor  prin care aceștia descoperă cum tot ceea ce îi înconjoară se poate transforma într-o poveste pe care ei înșiși o pot crea.

„Să știi să povestești este un fel de a te face mare. Tot timpul. De asemenea, plăcerea de a citi este o deprindere, la fel este cea de a scrie. Poveștile duc lumea mai departe dintotdeauna și pentru totdeauna. Unele se fac istorie, altele devin legende. Să știi să povestești este mai mult decât o înșiruire de întâmplări, să știi să povestești înseamnă să dobândești un nou fel de a înțelege tot ce te înconjoară„ spune Ana Barton.

Scriitoarea Ana Barton Sursa foto TruSelf
Scriitoarea Ana Barton Sursa foto TruSelf

Un curs unic prin care copiii experimentează bucuria poveștilor create de ei

Cursul despre arta poveștilor răspunde nevoilor specifice și ritmului de învățare pentru copiii intre 7 si 12 ani. O grupă are 10-20 de cursanți iar întâlnirea cu lumea poveștilor durează șase ore cu pauze interactive.

Atelierele de scriere creativă și lectură oferă copiilor exerciții practice  de literație și feedback personalizat. Participanții vor învăța să spună o poveste cu structură, să genereze tensiune în narațiune. Tot ei vor învăța cum să însuflețească și să își prezinte propria poveste.

„E un fel în care desfaci și recompui informația pe care o primești indiferent de domeniul căruia acea informație îi aparține. O primești și o reașezi în mintea și în inima ta, îi dai forme noi, îi pui aripi, o faci a ta. Și cel mai important, o transmiți mai departe, trecută prin filtrul personalității, creativității și cunoștințelor tale" adaugă scriitoarea Ana Barton.

Poți să îi faci copilului tău cadou o vacanță de vis, un super telefon dar pune pe listă și programul: Sunt copil, citesc și povestesc. Oferă-i celui mic  o altfel de aventură, cea în lumea  cunoașterii și creativității. Vacanța lui poate să fie între Insta Story și poveștile lui, autentice, despre care poate învăța cum să le creeze și să lă stransmită. Despre detaliile programului, poți să afli, aici.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite