Ce beneficii au vacanţele petrecute în familie asupra fericirii copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fericirea copiiilor e legată de călătoriile alături de părinţi FOTO Arhivă
Fericirea copiiilor e legată de călătoriile alături de părinţi FOTO Arhivă

Fericirea unui copil depinde de mediul în care este crescut, dar depinde şi de activităţile cu care este obişnuit. De aceea, se pare că vacanţele petrecute cu familia stimulează fericirea celor mici.

Un nou stiudiu arată că vacanţele petrecute în familie pot să aibă un impact semnificativ asupra fericirii copiilor. Experiţii sfătuiesc părinţii să nu mai cheltuie bani pe multe jucării, cei mici plictisindu-se de ele în cel mult două săptămâni, şi să investească în vacanţe petrecute împreună, scrie parents.com

„Vacanţele în familie sunt apreciate de cei mici, atât pe moment, cât şi pentru mult timp după aceea, persistând în memoria lor. Totul se rezumă la acel timp petrecut împreună, mâncatul unei îngheţate şi părţi în care interesele reale ale fiecăruia sunt materializate“, spune Oliver James, psiholog, pentru „The Telegraph“.

Ce beneficii aduc vacanţele în familie 

Mai mult, studiile arată că beneficiile aduse memoriei şi creierului celor mici sunt de neînlocuit atunci când vine vorba de călătorii. „Un mediu îmbogăţit oferă experienţe noi care sunt vitale pentru dezvoltarea socială, fizică, cognitivă şi pentru interacţiune. Gândeşte-te doar la aceaste imagini: toată familia într-o piscină, toată familia prin pădure, alergând prin iarbă şi făcând faţă vântului, stând la poveşti la foc de tabără“, zice acelaşi expert.

Aceste experienţe diminuează stresul şi au efecte benefice asupra concentrării, asupra planificării, asupra atenţiei şi îmbunătăţesc sănătatea fizică şi mintală. Totodată, aceste stări sporesc nivelul IQ-ului copilului. „Aşadar, mergeţi în locuri noi şi exploraţi, astfel că cei mici vor deveni şi mai inteligenţi“, arată psihologul.

„Ancore de fericire“ când le e greu 

Mai mult, vacanţele în familie pot acţiona precum „o ancoră de fericire“. Potrivit unui studiu din 2015, în care respondenţi au fost mai mulţi adulţi, cea mai fercită amintire a multora a fost legată de vacanţa în familie. Mulţi dintre ei îşi aminteau cu lux de amănunte ce au făcut în vacanţa alături de cei dragi, iar alţii au spus că se folosesc de această amintire pentru a se simţi mai bine.

„Gândindu-te la cea mai frumoasă amintire a ta împreună cu familia poate acţiona precum o alinare. Aceste momente sunt un fel de ancore care ne readuc fericire şi ar fi bine să rezolvăm probleme gândindu-ne la ele“, încheie psihologul. 

Viață de cupluPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite