Planurile lui Daniel David pentru Educație: „Nu școala trebuie să aibă libertatea de alegere atât de mult, cât elevul”
0Ministrul Educației, Daniel David, a dezvăluit una dintre modificările aduse noului plan-cadru pentru liceu, care va fi pus în dezbatere publică vineri, 31 ianuarie.

„Curriculumul care este la dispoziția elevului din oferta școlii are o pondere mai mare. Asta înseamnă că școala oferă anumite discipline din care, după aceea, elevul alege. Și nu le oferă de formă”, a precizat ministrul pentru Edupedu.
Daniel David a explicat că acest curriculum pus la dispoziția elevului din oferta școlii nu va fi lăsat complet la decizia unităților de învățământ. „Nu școala trebuie să aibă libertatea de alegere atât de mult, cât elevul. De exemplu, vor fi structurate unele discipline care trebuie să fie puse acolo obligatoriu. Poate elevul le alege, poate nu le alege. Însă, el trebuie să fie conștient că acele discipline există și reprezintă conținuturi foarte importante. Poate să spună, ok, le-am văzut, nu mă interesează, dar sunt acolo”
„Stil de viață sănătos”, materie opțională la liceu
Oferta va fi completată cu propunerile Ministerului Educației. „Ministerul face și el anumite propuneri. Vom avea și un control mai bun asupra propunerilor care vor veni din partea școlilor. Pentru că am avut în trecut o serie de abordări care erau, de fapt, pseudoștiință. Sau au fost promovate lucruri extrem de depășite de vremuri”.
Ministrul David a oferit un exemplu concret de materie opțională vorbind despre introducerea disciplinei „Stil de viață sănătos”. „Foarte probabil în acel conținut care trebuie să apară, indiferent dacă după aceea copilul îl va alege sau nu, va fi o disciplină care este legată de stilul de viață sănătos. Fiindcă eu sunt bombardat cu diverse întrebări din astea, pe segmente. În cadrul acestei materii se va vorbi despre consumul de droguri, de alcool, de țigări, despre relațiile intime neprotejate”.
Declarațiile ministrului David despre manualele digitale
Elevii de liceu vor avea manuale doar în format digital pentru anumite materii. Ministrul Educației nu a spus concret ce buget va fi alocat pentru noile manuale ale elevilor de liceu, însă a subliniat că acestea vor fi regândite, iar accentul va fi pus pe creșterea calității: „Voi pune câți bani trebuie să pun ca să iasă lucrurile, să arate ca un manual pe care îl știm dintr-o școală, nu știu, americană, sau dintr-o școală vestică, în care te uiți cu plăcere, nu un manual pe care vrei să-l închizi cu rapiditate”, a declarat el.
Evaluarea națională, regândită pe modele occidentale
Daniel David consideră că actuala formă a Evaluării Naționale la clasa a VIII-a nu are un corespondent în alte sisteme educaționale ca formă de admitere la liceu. Oficialul a explicat că evaluarea bazată doar pe Matematică și Limba română nu reflectă întregul profil al elevului. Prin urmare, ar trebui luate în calcul alternative precum portofoliile educaționale sau evaluările pe parcursul mai multor ani.
Autonomia școlilor la angajare, o sabie cu două tăișuri
„Primul meu reflex este să merg pe ideea de descentralizare. Dar să ne amintim câte școli avem în zone defavorizate, în urbanul mic. Să ne amintim de structura noastră colectivistă și de concentrare a puterii. Eu n-am niciun semn de întrebare că marile școli pe care le știm din marile orașe ar merita și ar trebui să le dăm această putere”.
Pe de altă parte, atenționează ministrul, o astfel de libertate ar putea cădea pe mâini greșite. „Să nu ne plângem după aceea despre construcția care poate să apare în anumite zone. Trebuie să inventăm și un mecanism prin care să controlăm sau măcar să reducem semnificativ aceste posibilități. Ca să nu spunem după aceea că primarul din comuna nu știu care și-a angajat fiica, și-a angajat rudele și așa mai departe. Intenția mea este să caut acest mecanism de descentralizare, dar trebuie să caut și un mecanism în paralel pentru a mă asigura că astfel de situații sunt ținute sub control”.
Examenul de titularizare trebuie regândit ca-n afară
Examenul de titularizare este destul de specific pentru noi. Nu îl găsești ca practică răspândită la nivel european. Și asta, din start, mie îmi pune un semn de întrebare: trebuie să regândim lucrurile. Cum trebuie să le regândim? Iarăși, în acest moment, nu știu. Știu doar că e o problemă. Deocamdată, am înțeles că examenul de titularizare, așa cum îl facem noi, nu reprezintă un set de bune practici la nivel european. Trebuie regândit. Cum? O să vin cu propunerea în luna iunie.
Ministrul a declarat că pentru el este important ca în această perioadă să fie reorganizat Ministerul Educației și Cercetării. „Să reorganizăm funcționarea ministerului, astfel încât să fiu sigur că banii pe care îi primim nu merg în anumite zone, în găuri negre. Pentru mine o gaură neagră este când investiția financiară nu aduce câștigul suficient pe educație și pe cercetare”.
Daniel David explică ce înseamnă pentru profesori un salariu decent
„Când vom discuta la legea salarizării, vom avea discuții de pe legea salarizării unitare”, a precizat ministrul. „Vreau să văd că angajamentul este pentru un salariu de start la profesorul debutant decent. Ce înseamnă decent? Eu cred că propunerea pe care care a fost împinsă în față de sindicate este un punct bun de discuție, și anume pentru profesorul debutant să pornești undeva de la salariul mediu drut pe economie care după aceea să crească în funcție de vechime, gradele didactice și așa mai departe”.
Pe lângă faptul că trebuie să fie decent, salariul profesorilor trebuie să reflecte statutul pe care noi îl dăm educației și profesorului în societate. „Fiindcă noi, în acest moment, suntem într-o situație în care cei mai buni absolvenți din zona studiilor superioare nu mai aleg domeniul universitar. Cei buni încep să părăsească sistemul fiindcă își găsesc de lucru în alte zone”, a mai explicat oficialul.