Restructurările ajung și în Educație. Anunțul ministrului Daniel David cu privire la salariile profesorilor
0Ministrul Educației, Daniel David, a declarat marți că "inevitabil" vor exista restructurări, în contextul în care Ministerul Educației va prelua fostul Minister al Cercetării, Inovării și Digitalizării. Oficialul a subliniat însă că aceste restructurări nu înseamnă neapărat concedieri.

„Înseamnă că ai de combinat structuri din două ministere și trebuie să eviți suprapuneri", a explicat ministrul în cadrul briefingului susținut după ședința de guvern.
Totodată, a arătat că Ministerul Educației „nu trebuie să facă nicio reducere impusă de cineva printr-un ordin" iar în acest moment este în faza de organizare.
„Vor fi restructurări și prin faptul că Ministerul Educației trebuie să preia fostul Minister al Cercetării. Astfel, pentru mine este foarte important să nu avem structuri, direcții, oameni care se suprapun, care fac același lucru. Deci, da, vor fi astfel de restructurări", a spus ministrul, adăugând că restructurări nu înseamnă că dai oameni afară.
Ce se întâmplă cu ținta de 6% din PIB pentru Educație
Totodată, ministrul a declarat marţi că ţinta de 6% din PIB pentru ministerul pe care îl conduce este "aspiraţională", iar una dintre priorităţile domeniului este eficientizarea cheltuielilor în beneficiul calităţii.
"Cu siguranţă, aşteptarea mea este ca bugetul să fie mai mare, uşor mai mare decât execuţia bugetară de anul trecut, dar încă sunt negocieri, sunt discuţii. Ştiţi bine că contextul economico-financiar nu arată bine, dar asta este aşteptarea mea şi în această logică ducem această discuţie - ţinta de 6%, de fapt 15% din noua lege din bugetul general consolidat, este o ţintă care rămâne mereu pentru noi una aspiraţională şi ca ministru al Educaţiei şi Cercetării nu pot decât să vorbesc mereu despre acest lucru, dar ideea fundamentală pentru mine, în paralel, este să eficientizez lucrurile din cadrul ministerului, astfel încât banii pe care îi primim să fiu sigur că sunt cheltuiţi eficient, astfel încât să fiu sigur că nu merg în zone în care câştigurile educaţionale nu sunt pe măsura investiţiilor financiare", a spus Daniel David în cadrul briefingului de la finalul şedinţei de guvern.
El a adăugat că bugetul este încă discutat cu Ministerul de Finanţe şi a evocat faptul că în acest moment Ministerul Educaţiei şi Cercetării este în faza de organizare.
"După ce facem această organizare. Şi vocea mea pentru 6% sau 15% va fi mult mai puternică. Este puternică şi acum, dar vreau să am şi argumentul că banii sunt cheltuiţi eficient", a mai spus Daniel David.
Programul "Masă Sănătoasă"
Acesta a adăugat, de asemenea, că programul "Masă Sănătoasă" reprezintă un "mecanism fundamental" în contextul în care țara noastră are o problemă majoră în ceea ce privește abandonul școlar.
Executivul a adoptat Hotărârea privind instituirea Programului național "Masă sănătoasă" în anul 2025. Acesta constă în acordarea zilnică, cu titlu gratuit, a unui suport alimentar constând într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată.
Programul este extins în rețeaua de preșcolari și de învățământ preuniversitar la peste 500.000 de beneficiari.
"Avem o problemă majoră legată de abandonul școlar, iar toate structurile de specialitate arată că și această componentă socială are un rol fundamental în a preveni și controla abandonul școlar. Ținta este ca în 2029 să ajungem să putem oferi 'Masa sănătoasă' pentru toți beneficiarii primari", a afirmat ministrul David.
Salariile profesorilor
Daniel David a fost întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă, dacă cel puţin profesorii debutanţi ar putea avea creşteri salariale şi a afirmat: ”În acest moment, conform ordonanţei pe care o cunoaşteţi, nu. Ce se va întâmpla pe parcursul anului, vom vedea”.
”Premierul a declarat, în timpul întâlnirilor cu partenerii de dialog social, că este conştient de promisiunile făcute Educaţiei, iar, în condiţiile în care componentele economico-finanicare vor funcţiona mai bine pe parcursul anului, ştie că va trebui să le onoreze. Asta pot să spun în acest moment”, a adăugat ministrul Educaţiei.
Întrebat dacă banii au fost folosiţi corect pentru prima didactică sau au fost şi abateri, Daniel David a răspuns: ”Eu cred că legea a fost respectată, analizele continuă. Aşa cum am spus, ca un nou ministru în acest domeniu, pentru mine este important nu doar să cheltuim banii, ci să cheltuim banii eficient şi toate aceste programe vor fi analizate şi prin prisma eficienţei, nu doar prin prisma execuţiei bugetare”.
El s-a referint şi la acordarea de salarii in funcţie de anumite criterii de performanţă: ”Când vom discuta Legea salarizării unitare, va trebui să discutăm salariul de bază pentru cei din zona educaţiei şi cercetării. Discuţia, din punctul meu de vedere, trebuie să pornească de la ce dorim noi ca societate de la aceste domenii şi să pornim de la acele salarii de bază care să onoreze acele roluri sociale şi, în acelaşi timp, de nevoile pe care le avem, fiindcă în acest moment să ştiţi că avem probleme majore în zona educaţiei, mai ales în zona profesorilor de ştiinţe, mai ales prin prisma faptului că foarte mulţi absolvenţi de învăţământ superior nu mai aleg ca primă carieră în zona preuniversitară”.