Ministerul Educaţiei alocă 31 de milioane de lei pentru toalete moderne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

375 de şcoli din România urmează să intre în acest secol. Ministerul Educaţiei şi Cercetării a alocat 31 de milioane de lei pentru toalete amplasate în interiorul clădirilor.

„Executivul a aprobat în şedinţa de marţi, 16 iunie, repartizarea sumei de 31.269.000 de lei din transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale, prevăzută în bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării – MEC - pe anul 2020, pentru lucrări de amenajare a grupurilor sanitare şi asigurarea cu utilităţi a acestora,  în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat”, se arată într-un comunicat al MEC.

Potrivit aceleiaşi ssurse, din această sumă, 17.000.000 de lei se vor  aloca în vederea continuării lucrărilor de amenajare a grupurilor sanitare şi asigurării cu utilităţi a 272 de unităţi de învăţământ preuniversitar, finanţate în anul 2019 (prin HG nr. 363 şi HG nr. 674), dar ale căror lucrări nu au fost  finalizate la sfârşitul anului trecut. 

Alte 14.269.000 de lei sunt destinate finanţării lucrărilor de amenajare a unor grupuri sanitare, precum şi asigurării cu utilităţi a acestora, în 103 unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, care nu dispun de grupuri sanitare conforme.

Alocările bugetare au fost adoptate printr-o hotărâre, potrivit căreia aceste sume se transferă către bugetele locale, prin intermediul inspectoratelor şcolare judeţene. Ulterior, autorităţile locale, pe raza cărora funcţionează unităţile de învăţământ preuniversitar de stat nominalizate, au obligaţia de a-şi actualiza bugetele locale cu sumele aferente, astfel încât să poată demara procedurile de amenajare a grupurilor sanitare la unităţile de învăţământ beneficiare. 

Procedurile privind achiziţia lucrărilor de investiţii, încheierea şi derularea contractului de lucrări intră în sarcina autorităţilor locale. 

Consiliile locale răspund, în condiţiile legii, de utilizarea sumelor repartizate. În situaţia în care, la sfârşitul anului 2020, vor exista fonduri neutilizate, acestea vor fi virate către bugetul de stat, se mai spune în comunicat. 

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite