Un fost ministru a dat explicaţii în instanţă despre cum anume au fost reînnoite contractele IT din şcoli. V.Vreme: „Microsoft făcea presiuni”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valerian Vreme, fost ministru al ComunoImagine: Inquam Photos
Valerian Vreme, fost ministru al ComunoImagine: Inquam Photos

Reprezentanţii firmei Microsoft făceau presiuni alături de cei ai Ministrului Educaţiei asupra Ministerului Comunicaţiilor pentru a grăbi reînnoirea contractului pentru licenţele Microsoft în şcoli, a declarat, marţi, în instanţă fostul ministru Valerian Vreme. Fostul demnitar al cabinetului Boc a explicat pas cu pas cum a procedat pentru a reînnoi licenţele IT pentru calculatoarele din şcoli.

Valerian Vreme a fost audiat ca martor, marţi, în dosarul în care Vanessa Youness, trimisă în judecată de DNA în dosarul Microsoft pentru trafic de influenţă, ar fi cerut şi primit un milion de euro pentru a interveni pe lângă un înalt demnitar pentru aprobarea unor documente privind licenţele IT din şcoli. Demnitarul este, potrivit unor surse, Emil Boc.

Primarul Clujului a lipsit de la proces, pe motiv că trebuie să participe la un program intitulat „Clujul după pandemie”. El va fi audiat prin videoconferinţă la termenul din 21 iulie.

Întrebat de judecător dacă o cunoaşte pe Vanessa Youness, prezentă în sala ca inculpată, Valerian Vreme a negat. 

Chemat de Boc pentru lămuriri

La termenul de luni, fostul ministru al Comunicaţiilor a fost întrebat în instanţă despre cum s-a derulat procesul de semnarea contractului subsecvent pentru licenţe Microsoft în şcoli. 

„Pentru semnarea respectivului contract angajaţii ministerului mi-au pregătit o notă prin care în cursul lunii februarie am înaintat-o şedinţei de guvern. Această notă nu a fost luată în dezbatere considerându-se, atunci, că nu a fost pregătită bine. Am întors nota celor din minister şi le-am transmis să rezolve problema. În următoarea perioadă îmi amintesc că au existat mai multe adrese de la Microsoft în care se cerea Guvernului României să procedeze la semnarea unui contract subsecvent pentru licenţele din şcoli. Aceste cereri îmi erau adresate mie, Ministerului Educaţiei şi Guvernului, mai exact primului ministru”, a declarat fostul ministru. 

Valerian Vreme a spus instanţei de judecată că a fost chemat de premierul de atunci, Emil Boc, pentru a-i da explicaţii.

„În acest context, nu îmi amintesc luna, am fost chemat de primul ministru pentru a-i prezenţa în detaliu proiectul de licenţiere. Ministerul nu avea alocaţie bugetară şi era nevoie. Nu era prinsă în bugetul ministerului acesta problema. Era nevoie de Ministerul Finanţelor şi de acceptul celorlalte  ministere.  Am expus proiectul licenţierii, îmi amintesc că una din motivaţiile pentru care se stătea în aşteptare era inexistenţa banilor”, a spus fostul ministru. 

Valerian Vreme a mai relatat că am primit un telefon de la premierul de atunci, Emil Boc, care i-a spus să se prezinte cu proiectul în şedinţa de guvern. 

„În acel moment am luat proiectul de la secretarul general al ministerului cu nota ce conţinea şi semnătura ministrului educaţiei şi fundamentarea de la Ministerul Educaţiei.  Am prezentat această notă în guvern.  Au fost dezbateri între premier şi ministul finanţelor pentrub a se găsi o soluţie.  Nota a fost aprobată, dar a sosit la minister cu câteva însemnări olografe de la Secretariatului General al Guvernului (SGG). Pe 6 iunie 2012 a fost aprobată nota. S-a întors, cei din minister însuşit-o. Apoi au demarat procesul de semnare a contractului subsecvent”, a declarat Valerian Vreme. 

Cine trimitea „adrese imperative” şi de ce

Fostul ministru a vorbit despre presiunile reprezentanţilor Microsoft de a grăbi reînnoirea contractului.

„Una din ameninţările formulată de Microsoft a fost că statul român va trebui să dea jos licenţele de pe toate calculatoarele din şcoli periclitandu-se examenele din acea perioada, fiind luna iunie. Nu îmi amintesc ce însemnări erau pe notă de la SGG. Mai degrabă era ceva procedural. Referitor la întrebarea avocatului, dacă se putea face notă fără rectificare bugetară, e o problema tehnică. Eu, ca ministru, semnăm mai degrabă oportunitatea decât procedura. Din minister m-au asigurat că totul este legal. (…) Oportunitatea era dată mai mult de situaţia în care se află procesul de licenţiere în şcoli. Nu mai aveau licenţe de un an şi ceva. (…) Dacă urmăriţi adresele, ele erau imperative, atât din partea Microsoft, cât şi din partea Ministerului Educaţiei. Am văzut că erau adrese din partea acestora şi până în februarie, dar imperative au devenit din februarie încolo”, a mai relatat Valerian Vreme.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite