LIVE TEXT Greva din Educație, ziua XX. Profesorii au acceptat oferta Guvernului și intră la clase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorii au anunțat că renunță la grevă după ce ieri Guvernul le-a făcut o nouă ofertă: majorarea cu 25% a salariilor de la 1 iunie, iar prima tranșă din creșterea salarială pe noua grilă să fie de 50% de la 1 ianuarie 2024. Între timp, ministrul Ligia Deca a adus modificări aprobate de Guvern calendarelor examenelor naționale.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE 17:53 OUG privind majorările salariale ale profesorilor, publicată în Monitorul Oficial

Ordonanţa de urgenţă privind salarizarea personalului din sistemul naţional de învăţământ de stat a fost publicată, luni, în Monitorul Oficial.

UPDATE 17:49 De ce nu au încheiat profesorii greva. Explicațiile sindicaliștilor

Sindicatele din Educație au anunțat luni că greva generală va fi suspendată, dar că negocierile încă nu s-au încheiat. Profesorii îi vor urmări pe guvernanți dacă respectă angajamentele, iar în caz contrar, vor relua greva la începutul anului școlar 2023-2024.

„Politicienii care îndrăznesc să încalce ceea ce si-au asumat in acest act normativ se sinucid politic. Anul 2024 este an electoral, vom fi cu ochii pe ei”, a spus Marius Nistor, liderul FSE.  

UPDATE 12.20 Ciucă anunță adoptarea OUG-urilor privind creșterile salariale după ce e trimis răspunsul scris al sindicatelor

Premierul a transmis că vor fi adoptate două ordonanțe de urgență, una privind creșterea salariilor, alta referitoare la alocarea fondurilor necesare. Însă așteaptă răspunsul sindicatelor.

Am decis ca odată ce avem răspunsul scris din partea dumnealor legat de revenirea la clasă a tuturor dascălilor vom adopta (n.r. - ordonanțele de urgență) și ne vom ține de cuvânt, cum am făcut-o, de altfel, și până acum”, a precizat Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de Guvern.

UPDATE 11:58 Greva din Educație se suspendă. Profesorii intră la clase

Sindicaliștii din Educație au anunțat că acceptă noua ofertă a Guvernului. Greva generală se suspensă după 3 săptămâni. 

Potrivit unui comunicat de presă, „în urma consultării liderilor organizațiilor sindicale afiliate, în cadrul ședințelor Colegiilor liderilor celor două federații, au luat decizia suspendării grevei generale”.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” a cerut Guvernului să respecte promisiunile făcute și avertizează că, în condițiile în care nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată.

UPDATE 10:54 Ședința de Guvern, amânată din cauza lipsdei unui răspuns al sindicatelor

Ședința de Guvern a fost amânată pentru ora 11:30, fiind programată inițial la ora 10:00. Amânarea are loc în contextul în care sindicaliștii din Educație nu au dat încă un răspuns privind oferta de sâmbătă.

Ligia Deca, ministrul Educației, a anunțat ieri că, din cauza grevei profesorilor,  se prelungește, din nou, perioada de înscriere la examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat, astfel că, în loc de data de 13, aceasta se va încheia pe 16 iunie. O altă măsură care arată cât de gravă este situația ține de încheierea situației școlare a elevilor din ani terminali. „Pe 13 iunie ar fi trebuit să se termine perioada de încheiere a situațiilor școlare pentru clasa a VIII-a și pentru clasa a XII-a sau clasa a XIII-a la seral și frecvență redusă. Această dată se va prelungi până pe 16 iunie, iar în cazul celorlalte clase nu se impun în acest moment modificări“, a transmis ministrul după ședința de Guvern.

Se echivalează probele orale ale Bacalaureatului

În același timp, a explicat Deca, probele de competență ale examenului de Bacalaureat nu pot fi susținute și se impune echivalarea acestora cu mediile la disciplinele relevante din liceu. Perioada în care se va desfășura acest proces este între 12 și 21 iunie. „De exemplu, pentru nivelul de competență digitală, echivalarea se va face în baza mediei aritmetice obținute la disciplina Tehnologia informației și a comunicațiilor, adică TIC, în clasele a IX-a, respectiv a X-a, dacă au studiat doar un an, echivalarea se face în baza mediei din anul respectiv. Pentru cei care nu au studiat TIC, echivalarea se face în baza mediei obținute de elevi la o disciplină echivalentă, dacă vorbim despre elevii din promoții anterioare, de exemplu matematici aplicate în tehnica de calcul, tehnologii pe computer, calculatoare, algoritmi de calcul ș.a.m.d.“, a mai spus aceasta.

De asemenea, ministrul Educației a transmis și că nu va fi prelungit calendarul școlar 2022-2023, astfel că elevii nu vor recupera în vară zilele de școală în care profesorii au fost în grevă. Motivul invocat de ministru este disconfortul creat de căldură. „În ceea ce privește alte chestiuni, trebuie să ne aducem aminte că motivul pentru care școala se termină în jur de 15 iunie, urmată de examenele naționale, într-un calendar destul de strâns, este legat de modul în care se desfășoară activitatea de învățământ în toată țara, atunci când temperaturile cresc (...) Pentru binele nostru, al tuturor, și mai ales pentru binele copiilor, este bine ca perioada cu temperaturi ridicate să nu fie o perioadă în care se desfășoară activități școlare, mai ales acolo unde infrastructura nu permite, da, răcirea temperaturilor în școli“, a mai spus Deca.

Un schimb de declarații care nu are nicio finalitate

Sindicaliștii din Educație trebuie să dea astăzi un răspuns privind poziția profesorilor cu privire la noua ofertă a Guvernului. „Colegii au transmis foarte clar că vor să vadă conținutul actului normativ. Oamenii decid“, a spus Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret“.

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, a declarat că vede în aceste remarci o bătaie de joc, „un schimb de declarații și de cerere și ofertă care nu are nicio finalitate. Am văzut după ieșirea de la Guvern că nu există un pachet de cerințe minime impuse de către sindicate, astfel încât, dacă este respectat și ordonanța apare în Monitorul Oficial, se încheie greva. Mesajul ăsta care se tot spune, că nu decidem noi, ci membrii, mi se pare puțin ipocrit. Pentru că tu te duci acolo cu un pachet de cerințe, dacă acest pachet este îndeplinit de Guvern, discuțiile în teritoriu mi se par suspecte“, a subliniat acesta.

Întrebat de părerea părinților, acesta a spus că nu există un sondaj privind opiniile acestora despre grevă, dar știe că există părinți care au elevi în ani terminali și se opun decalării examenelor și vor să se încheie greva și sunt și cei care au copii în clase mai mici și susțin profesorii cu aceeași intensitate ca până acum. „Toți sunt de acord că revendicările profesorilor vin în beneficiul sistemului educațional, dar asta până în punctul în care există șansa să se decaleze examenele. Aici vorbim de o încălcare a dreptului la educație al copiilor noștri“, a declarat Iulian Cristache pentru „Adevărul“.

Admiterea la facultățile din străinătate, în pericol

El a subliniat că decalarea examenelor naționale ar crea o problemă în rândul elevilor care au fost preadmiși la facultățile din străinătate și care trebuie să trimită rezultatele de la examenul de Bacalaureat într-un interval de timp limitat. „Eu am solicitat în discuțiile private un centru, două sau trei centre de examene pentru acești copii. Sindicatele au răspuns «nu», ceea ce dovedește că momentul grevei a fost ales astfel încât să se pună presiune pe Guvern“, a spus acesta.

De asemenea, el subliniază că, în prezent, copiii au devenit monedă de schimb, iar asta o dovedește momentul în care a început greva. „E clar că acum Guvernul este sub presiune, altfel nu ar fi dat nimic acestor profesori. Elevii sunt bulversați, riscă să-și piardă locul la acele facultăți de top din străinătate. Eu am solicitat ministerului să vadă câți copiii sunt în această situație, dar nu s-a făcut o listă. Probabil a existat temerea că, dacă se face o listă cu acești copii, ar fi fost percepută ca un gest de a forța oprirea grevei“, a mai spus acesta.

Reamintim că greva generală din Educație a început pe 22 mai, iar profesorii au refuzat mai multe oferte ale Guvernului, respectiv: carduri de sprijin în două tranșe: câte 1.000 de lei sumă forfetară (în luna iunie 2023) și 1.500 de lei, din care 30% garantat suma forfetară (în luna octombrie 2023) pentru profesori și pentru personalul nedidactic: carduri de sprijin de câte 500 de lei (în luna iunie 2023) și 500 de lei (în luna octombrie 2023); creșterea etapizată a salariului unui debutant până la 4.000 de lei în următorii trei ani și memorandumul adoptat privind salarizarea, care nu avea nicio valoare juridică.

În prezent, sindicaliștii trebuie să dea un răspuns privind noua ofertă, respectiv o creștere medie a salariilor cu data de 1 iunie de 25%. De asemenea, o primă anuală până în 2027 de 1.500 lei pentru personal didactic și 500 lei este noutatea pentru nedidactic. „Se știe că ultima ofertă a fost de a acorda, de la 1 ianuarie 2024, 45% din diferența dintre salariu din grilă și salariul la 31 decembrie 2023, Guvernul a venit cu cinci procente suplimentar, adică la 50%”, a transmis sindicalistul Simion Hăncescu.

Calendarul Bacalaureatului 2023 actualizat

29 mai - 16 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

16 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

12-21 iunie 2023: Echivalarea competențelor

Probele scrise la Bac 2023

26 iunie 2023: Limba și literatura română - proba E.a)

27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului - proba E.c)

28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării - proba E.d)

29 iunie 2023: Limba și literatura maternă - proba E.b)

3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00-18.00

4-6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor

7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale

Calendarul Evaluării Naționale 2023

6-16 iunie: Înscrierea la Evaluarea Națională

16 iunie: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

19 iunie: Probă scrisă la Limba și literatura română

21 iunie: Probă scrisă la Matematică

22 iunie: Probă scrisă la Limba și literatura maternă

28 iunie (până la ora 14.00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor

28 iunie (ora 16.00 - ora 19.00) - 29 iunie 2023 (ora 8.00 - ora 12.00): Depunerea contestațiilor

29 iunie - 4 iulie: Soluționarea contestațiilor

4 iulie: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite