LIVE TEXT Evaluare Națională 2023. Rezultatele repartizării computerizate la liceu au fost publicate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

    Rezultatele repartizării computerizate a elevilor în clasa a IX-a au fost publicate. Pentru ca acestea să fie văzute, elevii trebuie să introducă codul pe care l-au primit de la școală.  

Examenele se vor susține după calendarul inițial / Foto Arhivă / oradesibiu.ro
Examenele se vor susține după calendarul inițial / Foto Arhivă / oradesibiu.ro

UPDATE Admitere liceu 2023. Rezultatele repartizării computerizate au fost publicate

Au fost repartizați computerizat 111.128 de elevi (98,56%) dintr-un total de 112.747 de elevi cu opțiuni completate pentru admiterea în învățământul liceal. 

UPDATE Elevii află astăzi la ce licee au fost repartizați

Elevii repartizați și părinții lor vor depune, între 20 și 25 iulie, dosarele de înscriere la liceele unde au fost admiși.

Anul acesta, pentru prima dată după 20 de ani, a fost luată în calcul pentru admiterea la liceu doar media de la Evaluarea Națională 2023.

Elevii fără Evaluare, repartizați în august

Potrivit Calendarului admiterii la liceu 2023/2024, în primele două etape are loc repartizarea elevilor care au susținut examenul de Evaluare Națională. După aceea sunt repartizați și elevii care nu au susținut examenul. Aceștia sunt repartizaţi de către comisia județeană de admitere, în ordinea descrescătoare a mediilor din gimnaziu. Repartizarea se face conform unei proceduri stabilite de către comisia de admitere județeană, publicată pe site-ul inspectoratului școlar și comunicată unităților de învățământ. La București, primirea cererilor de înscriere a absolvenților clasei a VIII-a care nu au susținut Evaluarea Națională are loc între 7 și 9 august.

UPDATE Ministerul Educației a publicat astăzi rezultatele finale la Evaluarea Națională, după contestații. Peste 24.000 au fost modificate. Cele mai multe note au fost crescute.

Au fost înregistrate 27.128 de contestații, adică 8,52% din numărul total de lucrări, dintre care:

18.465 la Limba și literatura română (13.324 - 2022)

444 la Limba și literatura maternă (265 - 2022)

8.219 la Matematică (8.265 - 2022).

În total, după contestații, au fost modificate 24.144 de medii. În cazul a 16.476 de lucrări (13.757 de lucrări - în anul 2022) contestațiile au schimbat nota prin creștere, iar pentru 7.668 de lucrări (5.906 lucrări - în anul 2022) notele au fost modificate prin scădere.

UPDATE Evaluarea Națională 2023. Aproape un sfert dintre elevi au medii sub 5, mai mulți decât anul trecut

Cifrele Ministerului Educației privind situația de la Evaluarea Națională 2023 indică mai multe note proaste decât anul trecut.

Rata de participare în sesiunea 2023 a examenului a fost 95,3%: 154.115 absolvenți ai clasei a VIII-a prezenți din totalul absolvenților înscriși: 161.652.

Dintre cei 154.115 elevi prezenți, 117.507 au obținut medii mai mari sau egale cu 5 (cinci), rezultând o rată de 76,2% (76,8% în anul 2021, respectiv 82,3% în anul 2022).

UPDATE Rezultate publicate de EDU.ro la Evaluarea Națională 2023. Ce note au obținut elevii, pe județe

Primele rezultate la examenul de Evaluare Națională 2023 au fost publicate. Acestea sunt anonimizate. Cei care au susținut examenul de Evaluare Națională 2023 au primit o foaie care conține mai multe informații: un cod unic aferent candidatului, școala de proveniență, numele și prenumele, CNP-ul și județul. Pentru a vedea rezultatele, elevii au avea nevoie de codurile individuale. 

Rezultatele pe județe pot fi aflate la acest link.

UPDATE Rezultatele la Evaluarea Naţională 2023 vor fi afişate miercuri, până la ora 14,00, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. 

Contestaţiile vor putea fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice tot miercuri, în intervalul orar 16,00 - 19,00, şi joi, în intervalul orar 8,00 - 12,00.

UPDATE Evaluare Naţională 2023. Subiecte și bareme la Limba și literatura maternă 

Elevii de clasa a VIII-a care au terminat școala la o secție cu predare în altă limbă au susținut, joi, proba scrisă la limba maternă. Subiectele la maghiară, germană sau rromani au fost publicate pe edu.ro. 

UPDATE  Elevii care aparţin minorităţilor susţin proba la Limba maternă

 Absolvenţii clasei a VIII-a care aparţin minorităţilor naţionale susţin joi proba la Limba maternă din cadrul Evaluării Naţionale, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.

Rezultatele iniţiale vor fi afişate pe 28 iunie, până la ora 14,00, iar contestaţiile vor putea fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice pe 28 iunie în intervalul orar 16,00 - 19,00 şi pe 29 iunie în intervalul orar 8,00 - 12,00.

"Candidaţii care depun/transmit contestaţiile completează, semnează şi depun/transmit şi o declaraţie-tip în care se menţionează că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Documentele sunt semnate şi de părinţii/reprezentanţii legali ai candidaţilor minori", a precizat Ministerul Educaţiei.

UPDATE 17:36 Cum se depun contestațiile la Evaluarea Națională 2023

Elevii de clasa a VIII-a nemulțumiți de notele de la examenul de Evaluare Națională 2023 au două zile la dispoziție să depună contestații.

Cei care sunt nemulțumiți de note au posibilitatea să depună contestație pe 28 iunie, între orele 16-19 și pe 29 iunie, între orele 8-12.

Elevii trebuie să completeze, semneze și depună prin mijloace electronice sau la sediul centrelor de examen o declarație-tip în care sunt informați că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Nota finală rămâne nota obținută după contestație. În cazul elevilor minori, declarația-tip trebuie să fie  semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

UPDATE 17:15 Cum poți afla rezultatele la Evaluarea Națională 2023

  Elevii care au susținut examenul de Evaluare Națională 2023 au primit o foaie care conține mai multe informații: un cod unic aferent candidatului, școala de proveniență, numele și prenumele, CNP-ul și județul. Pentru a vedea rezultatele, elevii trebuie vor avea nevoie de codurile individuale.  

UPDATE 17:00 Când se afișează primele rezultate la Evaluarea Națională 2023

Elevii care au susținut examenul de Evaluare Națională 2023 vor afla primele rezultate pe 28 iunie.  Rezultatele elevilor vor fi anonimizate și vor apărea atât la avizierul centrelor de examen, cât și pe site-ul evaluare.edu.ro.  

UPDATE 15:08 Baremul la Matematică a fost publicat. Evaluarea Naţională 2023. DOCUMENT

Ministerul Educaţiei a publicat baremul de evaluare şi notare a lucrărilor elevilor la proba de Matematică de la examenul de Evaluare Naţională 2023. Pe baza acestui barem profesorii vor nota lucrările elevilor de clasa a VIII-a.

UPDATE 14.31: Aproape 7.500 de elevi au lipsit de la proba de Matematică

Absolvenții de clasa a VIII-a au susținut miercuri a doua probă a examenului de Evaluare Națională de anul acesta. Rata de prezență a fost de 95,4%, potrivit datelor Ministerului Educației.

A doua probă scrisă – cea de Matematică- din cadrul Evaluării Naționale a absolvenților clasei a VIII-a (sesiunea 2023) s-a desfășurat astăzi, 21 iunie, cu participarea a 154.240 de absolvenți, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației.

Potrivit aceleiași surse, rata de prezență a fost 95,4%.

7.411 absolvenți nu s-au prezentat, iar un candidat a fost eliminat (tentativă de fraudă). Nu s-au înregistrat incidente.

Joi, 22 iunie, este programată ultima probă scrisă (Limba și literatura maternă) prevăzută în calendarul sesiunii 2023.

Rezultatele inițiale vor fi afișate miercuri, 28 iunie, până la ora 14:00, în centrele de examen și pe pagina web dedicată.

Contestațiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, în zilele de 28 iunie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) și 29 iunie (în intervalul orar 8:00 - 12:00).

Candidații care depun/transmit contestațiile completează, semnează și depun/transmit și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai candidaților minori.

Rezultatele finale vor fi afișate marți, 4 iulie.

Comunicarea rezultatelor se realizează anonimizat, respectându-se prevederile GDPR în materie. Mai exact, vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților, acestea fiiind distribuite, pe bază de semnătură de primire, la proba de limba și literatura română.

Subiectele și baremul de corectare pentru fiecare probă scrisă sunt publicate de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, pe site-ul subiecte.edu.ro, la ora 15:00.

UPDATE 12.09: Cât de dificile au fost subiectele

Ștefan Vlaston, profesor de matematică, expert în educație, a comentat pentru ”Adevărul” gradul de dificultate a subiectelor date azi la a doua probă scrisă a examenului de Evaluare Națională: ”Subiectele sunt de nivel mediu. Sunt și subiecte mai grele, într-adevăr, nota 10 nu se va lua cu una, cu două, dar e important de spus că nu au caracter aplicativ-practic. Decât unul sau două subiecte. Ceea ce e contrar cu testarea PISA unde subiectele aplicativ-practice și transdisciplinare, fac legătura cu alte științe, cu fizica și cu aplicațiile practice. Curricula britanică și cea americană este făcută după acest tipic”.

UPDATE 10:45 Subiectele la Matematică pe care le-au avut de rezolvat elevii la Evaluarea Naţională 2023. DOCUMENT

Subiectele la Matematică au apărut în spațiul public. Elevii au avut de rezolvat, printre altele: de calculat produsul unui număr și opusul lui, lungimea unui segment și cel mai mare număr dintr-un interval. Primele impresii ale profesorilor, apărute pe Facebook, arată că subiectele la Matematică au fost accesibile.

UPDATE Evaluare Națională 2023. Peste 160.000 de elevi suștin astăzi proba scrisă la Matematică

Absolvenţii de clasa a VIII- a susţin astăzi cea de-a doua probă a examenului, respectiv cea la Matematică. Potrivit datelor Ministerului Educației, sunt înscriși peste 161.500 de absolvenți, în 3.553 de centre de examen.

Joi, 22 iunie, va avea loc proba la limba și literatura maternă.

Examenul durează două ore

Accesul candidaților în unitățile de învățământ/centre de examen este permis în intervalul orar 8:00 - 8:30. Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valid și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise. Pentru executarea schemelor și a desenelor pot folosi și creion negru.

UPDATE: Evaluare Naţională 2023. Baremul pentru proba la Limba română

Ministerul Educaţiei a publicat baremul de evaluare şi notare a lucrărilor elevilor la proba de Limba şi literatura română de la examenul de Evaluare Naţională 2023. Pe baza acestui barem profesorii vor nota lucrările elevilor de clasa a VIII-a.

UPDATE: Evaluare Naţională 2023. Baremul pentru proba la Limba română nu a fost publicat

Ministerul Educației nu a publicat încă oficial subiectele și baremul la română la Evaluarea națională 2023.

Site-ul dedicat al ministerului Educației pentru acest lucru este nefuncțional.

UPDATE: Evaluare Naţională 2023. Subiectele la Limba şi literatura română. Ce au avut de rezolvat elevii DOCUMENT

Elevii de clasa a VIII-a au susținut astăzi prima probă a examenului de Evaluare Națională 2023, respectiv cea la Limba si literatura română.

Elevii au primit la primul subiect două texte epice (un fragment din opera „Limir-împărat” de Ioan Slavici și „Deșertul pentru totdeauna” de Octavian Paler). Viitorii absolvenți au avut de spus, printre altele, două cuvinte din câmpul lexical al fructelor și au avut de stabilit dacă sunt adevărate sau false mai multe enunțuri privind cele două texte suport.

De asemenea, elevii au avut de realizat un text argumentativ legat de importanța respectării regulilor.

La subiectul al doilea elevii au avut de făcut o caracterizare de personaj (textul Limir-împărat).

Subiectele au fost sub formă de broșură cu 10 pagini, ultimele două fiind pagini goale, pentru rezolvarea cerințelor. Broșurile au fost împărțite după ora 9:00, iar proba durează până la ora 11:00, elevii cu cerințe speciale putând să lucreze până la ora 12:00.

UPDATE Profesoară: Subiectele la Limba română nu au fost simple. Permit diferențierea între elevi

Subiectele primite de elevi la Limba română în cadrul Evaluării Naționale nu au fost ușoare, apreciază profesoara de Limba română, Mihaela Apetrei.

Textele sunt lungi si destul de complexe, spune aceasta. În același timp, „partea de gramatică nu este banală, ba chiar urmărește unele capcane (imperativul negativ al lui „a face" și acel „dragi"). Dar mai sunt și altele”, mai arată Mihaela Apetrei.

Totodată, caracterizarea de personaj nu e cel mai ușor subiect pentru o compunere, presupune sa știi niște concepte și sa operezi cu ele, subliniază ea.

Profesoara are, totuși, și o veste bună: „Poate despre asocierea de texte de la ex.9 am putea zice ca e un pic mai simplă, având în vedere că poți asocia cu un basm (cu condiția să-l fi citit...). Una peste alta, deși absolut tot ce conține subiectul de examen a fost cuprins în testele de antrenament (deci nu avem elemente surpriza, și asta e bine), complexitatea în sine a exercițiilor respecta o scală crescătoare de dificultate, care va permite și diferențierea elevilor - așa cum e firesc, de altfel”, conchide profesoara.

UPDATE Subiectele la Limba română

Elevii de clasa a VIII-a susțin astăzi prima probă a examenului de Evaluare Națională 2023, respectiv cea la Limba si literatura română.

Elevii au primit la primul subiect două texte epice (un fragment din opera Limir-împărat de Ioan Slavici și Deșertul pentru totdeauna de Octavian Paler). Viitorii absolvenți au avut de spus, printre altele, două cuvinte din câmpul lexical al fructelor și au avut de stabilit dacă sunt adevărate sau false mai multe enunțuri privind cele două texte suport.

De asemenea, elevii au avut de realizat un text argumentativ legat de importanța respectării regulilor.

La subiectul al doilea elevii au avut de făcut o caracterizare de personaj (textul Limir-împărat).

UPDATE Aproape 162.000 de absolvenți de clasa a VIII-a, înscriși la Evaluarea Națională 

Prima probă scrisă a examenului de Evaluare Națională pentru elevii de clasa a VIII-a are loc luni, 19 iunie. Potrivit datelor ministerului, sunt înscriși peste 161.500 de absolvenți, în 3.553 de centre de examen.

Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a se va desfășura în perioada 19 iunie - 4 iulie 2023, anunță Ministerul Educației într-un comunicat.

Conform situației centralizate de către Ministerul Educației pe baza informațiilor furnizate de inspectoratele școlare județene, peste 161.500 de absolvenți ai clasei a VIII-a au fost înscriși în vederea susținerii examenului, organizat în 3.553 de unități de învățământ/centre de examen. 

Este o diferență de peste 15.500 de elevi între numărul celor care erau înscriși la începutul anului școlar în clasa a VIII-a și numărul celor care acum figurează în statistica de examen. Asta înseamnă 8,8% din totalul celor raportați ca fiind înscriși în clasa a VIII-a, adică 1 din 10 elevi.

Prima probă, Limba și literatura română, va avea loc luni, 19 iunie și va fi urmată de proba la Matematică, miercuri, 21 iunie. Proba la Limba și literatura maternă este programată joi, 22 iunie. Toate cele trei probe sunt scrise.

Miercuri, 28 iunie, primele rezultate

Rezultatele inițiale vor fi afișate miercuri, 28 iunie, până la ora 14:00. Contestațiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, în zilele de 28 iunie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) și 29 iunie (în intervalul orar 8:00 - 12:00).

Candidații care depun/transmit contestațiile completează, semnează și depun/transmit și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai candidaților minori.

Rezultatele finale vor fi afișate marți, 4 iulie.

Accesul candidaților în unitățile de învățământ/centre de examen este permis în intervalul orar 8:00 - 8:30. Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valid și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise. Pentru executarea schemelor și a desenelor pot folosi și creion negru.

Probele încep la ora 9:00, când candidații vor primi broșura cu subiectele și hârtie ștampilată pentru ciorne (acolo unde este cazul, pot fi solicitate și pagini suplimentare).

Două ore, timp de examen

Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute (două ore), calculate după completarea casetei de identificare. Asistenții vor verifica datele înscrise de candidați și vor secretiza caseta, conform procedurilor.

Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidații pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Județeană/a Municipiului București de Organizare a Evaluării Naționale, în baza prevederilor procedurii specifice cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare care susțin examenele naționale în anul 2023.

Probele sunt monitorizate audio-video.

Ce le este interzis elevilor

Este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare: manuale, dicționare, notițe, însemnări, cărți, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum și a telefoanelor mobile și a  instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informații sau de comunicare. De asemenea, se interzice candidaților să introducă în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învățământ/centrul de examen. Nu sunt acceptați în examen candidații care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop.

Potrivit sursei mai sus citate, Ministerul Educației pune la dispoziția celor interesați o linie TELVERDE - 0800801100 - pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități privind desfășurarea Evaluării Naționale. Numărul va fi disponibil pe durata probelor scrise (19 - 22 iunie, între orele 8:00 - 16:00).

Potrivit unei decizii aprobate prin ordin de ministru, lucrările scrise ale absolvenților de clasa a VIII-a din județul Dâmbovița vor fi evaluate digitalizat în cadrul programului-pilot lansat anul trecut.

Comunicarea rezultatelor obținute se face anonimizat prin coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților, atât în centrele de examen, cât și pe Internet, respectându-se Regulamentul general privind protecția datelor personale. Codurile individuale vor fi distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută.

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, este media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele din cadrul Evaluării Naționale.

UPDATE Sesiune de examene pentru elevii cărora nu li se pot încheia mediile

Elevii din anii terminali — clasa a VIII-a și clasele a XII-a și a XIII-a — care nu au două note sau sunt în stare de corigență vor participa la o sesiune de examene pentru încheierea situației școlare până pe 16 iunie, potrivit unei informări a Ministerului Educației. 

„Sesiunea de examene de încheiere a situatiei şcolare a elevilor declarați amânați va fi organizată, până la data de 16 iunie 2023, în baza deciziei consiliului de administrație al unității de învăţământ”, mai precizează instituția.

Regulamentul de funcționare al unităților de învățământ poate fi regăsit la acest link.

Alte modificări

Cu toate acestea, Miniterul Educației a fost nevoit să intervină și a făcut modificări privind înscrierea la examenele naționale și încheierea mediilor. Ligia Deca a anunțat duminică, 11 iunie, că se prelungește înscrierea la examenele naționale de Evaluare Națională 2023 și Bacalaureat 2023 până pe 16 iunie. De asemenea, a fost prelungită și încheierea situației elevilor din ani terminali.

„Pe 13 iunie ar fi trebuit să se termine perioada de încheiere a situațiilor școlare pentru clasa a VIII-a și pentru clasa a XII-a sau clasa a XIII-a la seral și frecvență redusă. Această dată se va prelungi până pe 16 iunie, iar în cazul celorlalte clase nu se impun în acest moment modificări“, a transmis ministrul după ședința de Guvern.

Calendar Evaluare Națională 2023

6-16 iunie: Înscrierea la Evaluarea Națională

16 iunie: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

19 iunie: Probă scrisă la Limba și literatura română

21 iunie: Probă scrisă la Matematică

22 iunie: Probă scrisă la Limba și literatura maternă

28 iunie (până la ora 14.00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor

28 iunie (ora 16.00 - ora 19.00) - 29 iunie 2023 (ora 8.00 - ora 12.00): Depunerea contestațiilor

29 iunie - 4 iulie: Soluționarea contestațiilor

4 iulie: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite