Evaluare Naţională 2023. Baremul pentru proba la Limba română DOCUMENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Educaţiei a publicat baremul de evaluare şi notare a lucrărilor elevilor la proba de Limba şi literatura română de la examenul de Evaluare Naţională 2023. Pe baza acestui barem profesorii vor nota lucrările elevilor de clasa a VIII-a.

Examenele se vor susține după calendarul inițial / Foto Arhivă / oradesibiu.ro
Examenele se vor susține după calendarul inițial / Foto Arhivă / oradesibiu.ro

Citește și: Evaluare Naţională 2023. Subiectele la Limba şi literatura română. Ce au avut de rezolvat elevii DOCUMENT

Profesoară: Subiectele la Limba română nu au fost simple. Permit diferențierea între elevi

Subiectele primite de elevi la Limba română în cadrul Evaluării Naționale nu au fost ușoare, apreciază profesoara de Limba română, Mihaela Apetrei.

Textele sunt lungi si destul de complexe, spune aceasta. În același timp, „partea de gramatică nu este banală, ba chiar urmărește unele capcane (imperativul negativ al lui „a face" și acel „dragi"). Dar mai sunt și altele”, mai arată Mihaela Apetrei.

Totodată, caracterizarea de personaj nu e cel mai ușor subiect pentru o compunere, presupune sa știi niște concepte și sa operezi cu ele, subliniază ea.

Profesoara are, totuși, și o veste bună: „Poate despre asocierea de texte de la ex.9 am putea zice ca e un pic mai simplă, având în vedere că poți asocia cu un basm (cu condiția să-l fi citit...). Una peste alta, deși absolut tot ce conține subiectul de examen a fost cuprins în testele de antrenament (deci nu avem elemente surpriza, și asta e bine), complexitatea în sine a exercițiilor respecta o scală crescătoare de dificultate, care va permite și diferențierea elevilor - așa cum e firesc, de altfel”conchide profesoara.

Aproape 162.000 de absolvenți de clasa a VIII-a, înscriși la Evaluarea Națională 

Conform situației centralizate de către Ministerul Educației pe baza informațiilor furnizate de inspectoratele școlare județene, peste 161.500 de absolvenți ai clasei a VIII-a au fost înscriși în vederea susținerii examenului, organizat în 3.553 de unități de învățământ/centre de examen. 

Este o diferență de peste 15.500 de elevi între numărul celor care erau înscriși la începutul anului școlar în clasa a VIII-a și numărul celor care acum figurează în statistica de examen. Asta înseamnă 8,8% din totalul celor raportați ca fiind înscriși în clasa a VIII-a, adică 1 din 10 elevi.

Prima probă, Limba și literatura română, a avut loc luni, 19 iunie și va fi urmată de proba la Matematică, miercuri, 21 iunie. Proba la Limba și literatura maternă este programată joi, 22 iunie. Toate cele trei probe sunt scrise.

Calendar Evaluare Națională 2023

Evaluarea Națională 2023 pentru elevii clasei a VIII-aîncepe în 19 iunie, cu proba la Limba română. Primele rezultate vor fi afișate în 28 iunie, iar rezultatele finale vor fi publicate în 4 iulie.

Calendar Evaluare Națională 2023:

  • 19 iunie 2023 - Limba și literatura română - probă scrisă
  • 21 iunie 2023 - Matematica - probă scrisă
  • 22 iunie 2023 - Limba și literatura maternă - probă scrisă
  • 28 iunie 2023 (până la ora 14:00) - Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
  • 28 iunie 2023 (orele 16:00 - 19:00) - 29 iunie 2023 (orele 8:00 - 12:00) - Depunerea contestațiilor
  • 29 iunie - 4 iulie 2023 - Soluționarea contestațiilor
  • 4 iulie 2023 - Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Media claselor V-VIII, eliminată din calculul mediei de admitere la liceu

Media claselor V-VIII va fi eliminată din calculul mediei de admitere la liceu, astfel că ierarhizarea absolvenților se va realiza doar pe baza mediei obținute la Evaluarea Națională, din anul școlar 2022-2023.

Până acum, media de admitere pe baza căreia s-a făcut înscrierea în clasa a IX-a a absolvenților învățământului gimnazial s-a calculat ca media ponderată între media generală la Evaluarea Națională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, şi media generală de absolvire a claselor a V-a - a VIII-a, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

Hotnews.ro va prezenta luni subiectele la română și baremul la Evaluare Națională 2023, imediat ce acestea vor fi disponibile.

image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite