Subiectele la Matematică pe care le-au avut de rezolvat elevii la Evaluarea Naţională 2023. Ce grad de dificultate au avut DOCUMENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii de clasa a VIII-a au susținut miercuri, 21 iunie, proba la Matematică a examenului de Evaluare Națională 2023. Profesorii de specialitate spun că subiectele au fost de nivel mediu. „Sunt și subiecte mai grele, într-adevăr, nota 10 nu se va lua cu una, cu două, dar e important de spus că nu au caracter aplicativ-practic”, explică profesorul Ștefan Vlaston.

Foto: Inquam Photos / George Călin
Foto: Inquam Photos / George Călin

UPDATE 12.00: Ștefan Vlaston, profesor de Matematică, expert în Educație, a comentat pentru „Adevărul” gradul de dificultate a subiectelor date azi la a doua probă scrisă a examenului de Evaluare Națională: „Subiectele sunt de nivel mediu. Sunt și subiecte mai grele, într-adevăr, nota 10 nu se va lua cu una, cu două, dar e important de spus că nu au caracter aplicativ-practic. Decât unul sau două subiecte. Ceea ce e contrar cu testarea PISA unde subiectele aplicativ-practice și transdisciplinare, fac legătura cu alte științe, cu fizica și cu aplicațiile practice. Curricula britanică și cea americană este făcută după acest tipic”.

Elevii români însă nu sunt pregătiți pentru genul acesta de subiecte, reamintește profesorul. „În loc să ceară aria unui dreptunghi, ar trebui să ceară aria unui perete pe care vrem să-l vopsim și ne trebuie 50 de mililitri de vopsea pe fiecare metru pătrat. Și câtă vopsea trebuie să cumpărăm? Așa trebuie să funcționeze problemele, așa fac toți elevii din Occident”, exemplifică expertul.

Potrivit lui Vlaston, la proba de astăzi se poate lua nota 7 doar pe subiectele tip grilă, care sunt în număr de 12. Dacă într-o clasă circulă 12 litere pe o foaie de hârtie, mai spune profesorul, elevii au nota 7 asigurată.

Știrea inițială

Aceștia au avut la dispoziție două ore pentru a rezolva subiectele la Matematică. Ei nu au avut voie să comunice între ei, să copieze sau să primească și să transmită vreun material prin care pot rezolva subiectele. Sălile unde se susțin examenele sunt monitorizate audio-video.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidații au voie să folosească doar stilou cu cerneală albastră sau pix cu pastă albastră. Pentru executarea schemelor și a desenelor la proba de Matematică se pot folosi și creioane negre.

Rezultatele inițiale vor fi afișate miercuri, 28 iunie, până la ora 14:00. Contestațiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, în zilele de 28 iunie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) și 29 iunie (în intervalul orar 8:00 - 12:00).

Candidații care depun/transmit contestațiile completează, semnează și depun/transmit și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai candidaților minori.

Rezultatele finale vor fi afișate marți, 4 iulie.

SUBIECTE LA MATEMATICĂ Evaluare Națională 2023

Calendar Evaluare Națională 2023

6-16 iunie: Înscrierea la Evaluarea Națională

16 iunie: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

19 iunie: Probă scrisă la Limba și literatura română

21 iunie: Probă scrisă la Matematică

22 iunie: Probă scrisă la Limba și literatura maternă

28 iunie (până la ora 14.00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor

28 iunie (ora 16.00 - ora 19.00) - 29 iunie 2023 (ora 8.00 - ora 12.00): Depunerea contestațiilor

29 iunie - 4 iulie: Soluționarea contestațiilor

4 iulie: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite