LIVE TEXT Bacalaureat 2024, sesiunea din toamnă. Subiectele și baremele de corectare la proba la alegere a profilului, publicate pe edu.ro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Examenul de Bacalaureat 2024 sesiunea din toamnă a continuat astăzi cu proba la alegere a profilului și specializării. Subiectele și baremele de corectare au fost publicate la ora 15.00 pe site-ul Ministerului Educației. Acestea pot fi consultate și pe site-ul Adevărul.

elevi examen
Probele scrise la Bacalaureat încep la ora 9.00 și durează 180 de minute. Sursa: arhivă

UPDATE 15.00. Subiectele și baremele de corectare la proba la alegere a profilului și specializării au fost publicate pe site-ul Ministerului Educației. Acestea pot fi consultate și pe site-ul Adevărul.   Elevii de la profilul Real au susținut examen la Fizică, Chimie, Biologie vegetală, Anatomie și fiziologie umană sau Informatică. Cei de la uman au avut de ales între Geografie, Filosofie, Logică, Economie, Psihologie sau Sociologie.  Mâine, 22 august, are loc ultima probă a examenului de Bacalaureat 2024, sesiunea din toamnă: proba la Limba maternă. 

UPDATE 12.00. Examenul s-a încheiat. Elevii care au susținut proba la alegere a profilului au început să iasă din sălile de examen. La ora 15.00, pe site-ul Ministerului Educației vor fi publicate integral subiectele și baremele de corectare. Elevii își vor putea calcula, astfel, notele.

UPDATE 9.00. A început examenul, proba la alegere a profilului. Elevii au la dispoziție trei ore să rezolve cerințele.Timpul este calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor către elevi. Elevii de la profilul Real susțin examen la Fizică, Chimie, Biologie vegetală, Anatomie și fiziologie umană sau Informatică. Cei de la uman au avut de ales între Geografie, Filosofie, Logică, Economie, Psihologie sau Sociologie.  

Ce reguli trebuie să respecte elevii în sala de examen

  • este interzis accesul în sala de examen cu manuale, dicționare, orice material scris ce ar putea fi folosit ca sursă de inspirație, ghiozdane, genți sau rucsacuri. Acestea vor fi depozitate în sala de depozitare, iar cei care nu se supun aceste reguli nu vor putea intra în sala de examen;
  • sunt interzise sursele de informare și inspirație ascunse în haine sau încălțăminte ori penare, telefoanele mobile sau căștile;
  • este total interzisă comunicarea între candidați, în timpul examenului;
  • orice tentativă de fraudare a examenului va avea ca și consecință eliminarea automată din probe. 

Cum se corectează digitalizat lucrările la Bac-ul de toamnă

Lucrările scrise sunt corectate digitalizat. Concret, elevii vor rezolva lucrările pe foile de examen, iar la final acestea vor fi scanate de profesori în fața candidaților. După scanare, lucrările vor fi încărcate pe o platformă și trimise aleator către doi profesori evaluatori. Aceștia nu se cunosc între ei, sunt din județe diferite față de cel unde s-a susținut examenul. Lucrările sunt anonimizate.

Bacalaureat 2024, sesiunea din toamnă. Cum se calculează nota finală 

Nota finală a probelor de la Bac 2024 se calculează ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de profesorii evaluatori, fără rotunjire și doar dacă diferența dintre notele date de aceștia este mai mică sau egală cu un punct. 

În cazul în care diferența dintre notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, se nominalizează alți doi profesori evaluatori pentru recorectarea lucrărilor. După finalizarea recorectării lucrărilor, notele acordate de fiecare din cei patru evaluatori se trec pe lucrare. Apoi, se calculează nota finală din cele 4 (patru) note. După eliminarea celor două note/valori extreme, nota finală se calculează ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a celor două note/valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală care se înregistrează conform prevederilor procedurii.

Calendarul următoarelor probe

22 august: Limba și literatura maternă – proba E.b)

Afișarea primelor rezultate va avea loc în data de 26 august (până la ora 12:00), iar contestațiile se pot depune în intervalul orar 12:00 – 18:00, în aceeași zi. Rezultatele finale vor fi comunicate în data de 30 august.

La Bacalaureat 2024 sesiunea din toamnă s-au înscris 33.600 de candidați, cel mai mic număr din ultimii 20 de ani. Din totalul celor înscrişi, peste 22.000 de candidați provin din promoţia anului 2024, în timp ce peste 11.500 de candidați provind din promoţiile anterioare.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite