Evaluare Națională 2024. Cum se fac înscrierile. Ce trebuie să știe părinții

0
Publicat:

Înscrierile absolvenților de clasa a VIII-a la examenul de Evaluare Națională 2024 au început marți, 11 iunie, și se vor întinde pe parcursul întregii săptămâni. Ultima zi de înscriere este vineri, 14 iunie, când vor începe înscrierile elevilor participanți la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori. Iată ce trebuie să știe părinții.

Prima probă a Evaluării Naționale are loc pe 25 iunie. Sursa foto: arhivă
Prima probă a Evaluării Naționale are loc pe 25 iunie. Sursa foto: arhivă

Elevii claselor a VIII-a care urmează să susțină Evaluarea Națională sunt înscriși la examen automat de secretariatele școlilor unde învață. Înscrierea copiilor se face printr-o aplicație dedicată. Prin urmare, părinții nu trebuie să completeze nici o cerere, nu aude adus la secretariatele unităților de învățământ acte sau dosare cu diferite documente. Asta, spre deosebire de părinții elevilor care dau Bacalaureatul. 

Evaluare Națională 2024. Lucrările, corectate digital 

Începând cu acest an, lucrările elevilor care susțin examenul de Evaluare Națională vor fi corectate digital. Foile de examen vor fi scanate de profesorii asistenți, cu prima pagină nesecretizată și colțul din dreapta desfăcut. Platforma elimină automat prima pagină a lucrării, cea care a fost scanată nesecretizată.

Fișierul rezultat în urma scanării va avea două pagini negre în plus față de lucrare: prima și ultima. Profesorii asistenți verifică dacă paginile sunt complete și lizibile. Dacă există pagini care nu sunt clare, profesorii corectori le vor șterge și vor scana din nou lucrarea. 

Ce reguli vor trebui să respecte elevii 

Accesul candidaților în unitățile de învățământ/centre de examen este permis în intervalul orar 8:00 - 8:30. Elevii trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valid și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise. Pentru executarea schemelor și a desenelor pot folosi și creion negru.

Elevilor le este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare: manuale, dicționare, notițe, însemnări, cărți, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum și a telefoanelor mobile și a  instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informații sau de comunicare. De asemenea, candidații nu au voie să introducă în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. Toate acestea vor fi lăsate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învățământ sau centrul de examen. Nu sunt acceptați în examen candidații care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop.

Candidații trebuie să mai știe că timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute (două ore), calculate după completarea casetei de identificare. Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, doar elevii pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Județeană/a Municipiului București de Organizare a Evaluării Naționale, în baza prevederilor procedurii specifice cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare. 

Evaluare Națională 2024. Calendarul examenelor  

11 – 14 iunie 2024: Înscrierea la Evaluarea Națională

14 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru elevii de clasa a VIII-a

25 iunie 2024 – Proba scrisă la Limba română

27 iunie 2024 – Proba scrisă la Matematică

28 iunie 2024 – Proba scrisă la Limba maternă

3 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 14:00)

3 iulie (orele 16 – 19) și 4 iulie 2024 (ora 08:00 – ora 12:00) – Depunerea contestațiilor

4 – 9 iulie 2024 – Soluționarea contestațiilor

9 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Evaluarea Națională 2024, calendarul sesiunii speciale

Elevii de clasa a VIII-a, participanți la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori, vor avea o sesiune specială a examenului de Evaluare Națională 2024.

14 iunie 2024 Înscrierea candidaților la sesiunea specială de examen

1 iulie 2024 Limba și literatura română — proba scrisă

2 iulie 2024 Matematică — proba scrisă

3 iulie 2024 Limba și literatura maternă — proba scrisă

3 iulie 2024 Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor, până la ora 18.00 Depunerea contestațiilor (între orele 18.00—19.00)

9 iulie 2024 Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

4 – 9 iulie 2024 Soluționarea contestațiilor

9 iulie 2024 Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

La examenul de Evaluare Națională 2024 vor participa aproximativ 100.000 de elevi. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite