EDUPART cere clarificări privind bursele școlare. Ce documente li se solicită părinților abuziv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federația Națională a Părinților EDUPART a solicitat Ministerului Educației să trimită în școli clarificări privind modul de acordare a burselor, după ce zeci de părinți s-au plâns de abuzuri.

EDUPART a solicitat clarificări privind modul de acordare a burselor FOTO Arhivă Adevărul
EDUPART a solicitat clarificări privind modul de acordare a burselor FOTO Arhivă Adevărul

EDUPART cere Ministerului Educației ca prin intermediul inspectoratelor școlare județene să transmit unităților de învățământ  „informări clare” cu privire la documentele necesare prin care părinții dovedesc îndeplinirea anumitor criterii de acordare pentru burse școlare. Solicitarea vine în urma sesizărilor pe care părinții le-au transmis către EDUPART, semnalând că li se solicită, în mod abuziv, anumite documente doveditoare.  

„În urma numărului foarte mare de mesaje primite de la părinții care ne reclamă modul în care unele unități de învățământ aplică criteriile de acordare a burselor, Federația a solicitat Ministerului Educației să transmită o informare care să aducă clarificări în acest sens”, a precizat președintele EDUPART, Iulian Cristache. Situațiile semnalate sunt diverse, cei mai mulți părinți plângându-se de  refuzul unităților de învățământ de a primi cererile pentru acordarea burselor sau de faptul că li se solicită anumite documente care nu se regăsesc în actele normative.

 „De exemplu, o unitate de învățământ solicită părinților să declare în fața notarului că nu au conturi bancare, o alta solicită de la părinți declarații că nu au călătorit în străinătate etc.”, se menționează în memoriul transmis de EDUPART către minister.

EDUPART a cerut Ministerului Educației clarificări FOTO Facebook Iulian Cristache
EDUPART a cerut Ministerului Educației clarificări FOTO Facebook Iulian Cristache

Alți părinți semnalează că în anumite școli bursele școlare nu se acordă tuturor elevilor îndreptățiți să le primească, conform legii, motivându-se că nu sunt fonduri.

„Solicităm ca unitățile de învățământ să fie informate despre faptul că bursele școlare sunt un drept al elevilor, sunt finanțate din bugetul Ministerului Educației și trebuie acordate tuturor elevilor care îndeplinesc condițiile de acordare”, mai cere EDUPART, potrivit documentului citat.

„O declarație la notar - 50 lei, drumul până la el - 100 lei...”

Părinții au continuat, comentând la anunțul EDUPART conform căruia a solicitat Ministerului Educației clarificări,  să semnaleze și în mediul online aspectele nedorite cu care se confruntă.

Aceștia cer, de exemplu, să se clarifice care este de fapt termenul de depunere al dosarelor pentru burse. „În ordin scrie clar că dosarele se depun în primele 20 de zile lucrătoare de la începerea școlii, adică 5.09.2022+20 zile lucrătoare = 30.09.2022. Nu știu de unde scot școlile altă dată”, este unul dintre comentarii.

Același părinte mai semnalează că pentru bursa socială pe criterii medicale se solicită ca documentul eliberat de un medic specialist să fie avizat de un medic de familie sau de un medic de cabinet școlar.  „Este ca și cum decizia emisă de un director să fie avizată de femeia de serviciu”, comentează părintele, care de asemenea este revoltat că în secolul informatizării nu poate trimite documentele prin poșta electronică.

„O declarație la notar - 50 lei, drumul până la el - 100 lei. Bursele nu le-au dat din aprilie. Își bat joc de copiii noștri”, comentează un alt părinte.

Un alt aspect semnalat este acela că dintr-o școală părinților li s-a transmis că media anuală se va calcula ca medie aritmetică între media disciplinelor studiate și nota la purtare. „Așa ar fi înțeles colectivul de profesori… că purtarea va valora ½ din media finală a anului”, comentează un alt părinte.

Un alt părinte semnalează că i s-a transmis din partea școlii că trebuie să aleagă între bursa socială și cea de studiu, „deoarece fondurile nu ajung, trebuie să dea la toți copiii”.

„Eu sunt curioasă despre declarația notarială cum că nu am avut venit pe ultimele 12 luni pentru bursa socială și pe ultimele 3 luni pentru bursa de studii, dacă aduc hârtie de la ANAF la ce mai trebuie de la notar? La fată la liceu scrie declarație de mână, la băiat în schimb scrie declarație notarială (el fiind în clasa a Vlll-a la sat). Nu peste tot ar trebui să fie la fel? ( Jud. Arad)”, este o altă nedumerire.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite