DOCUMENT Ordonanţa de urgenţă prin care universităţile vor putea retrage titlurile de doctor, în dezbatere publică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Educaţiei a lansat în dezbatere proiect OUG prin care universităţile vor putea retrage titlul de doctor FOTO WIKI
Ministerul Educaţiei a lansat în dezbatere proiect OUG prin care universităţile vor putea retrage titlul de doctor FOTO WIKI

Ministerul Educaţiei a lansat miercuri în dezbatere publică proiectul de Ordonanţă de Guvern care prevede ca universităţile să fie cele care acordă, dar şi cele care retrag un titlul de doctor.

Proiectul vizează modificarea şi completarea Legii Educaţiei Naţionale, adică reglementarea cadrului legislativ privind desfăşurarea şi finalizarea studiilor doctorale. Mai exact Ordonanţa de Urgenţă modifică articolul unde este specificată modalitatea de retragere a titlurilor de doctor. 

„În cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, întocmite, după caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etică şi management universitar sau de Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, poate lua următoarele măsuri, alternativ sau simultan: a) retragerea calităţii de conducător de doctorat; b) retragerea titlului de doctor acordat prin ordin al ministrului educaţiei; c) retragerea acreditării şcolii doctorale, ceea ce implică retragerea dreptului şcolii doctorale de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenţi-doctoranzi”, potrivit proiectului.

De asemenea, „în cazul nerespectării criteriilor de etică şi deontologie profesională, titlul de doctor se retrage prin decizia rectorului sau, după caz, a preşedintelui Academiei Române, pe baza raportului

comisiei de etică a instituţiei de învăţământ superior/Academiei Române, sau după caz, a raportului CNATDCU. Pentru titlurile de doctor obţinute prin ordin al ministrului educaţiei, în baza deciziei de retragere a titlului, semnată de către rector sau, după caz, de preşedintele Academiei Române, cu avizul conform CNATDCU, ministrul educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice emite ordinul de retragere a titlului de doctor”, se mai arată în proiectul pus în dezbatere miercuri.

Totodată, din momentul comunicării dispoziţiei de retragere a titlului, diploma de doctor încetează să mai producă efecte juridice.

Documentul a fost publicat pe site-ul Ministerului Educaţiei la adresah http://www.edu.ro/index.php/articles/23981. Sugestiile şi propunerile celor interesaţi sunt aşteptate la adresa de email dezbateripublice@gov.edu.ro.

Proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind modificarea şi completarea Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite