Adrian Curaj: Universităţile vor putea retrage titlurile de doctor de la jumătatea lunii martie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a declarat că Hotărârea de Guvern prin care universităţile vor căpăta responsabilitatea de a retrage titlurile de doctor va intra în vigoare abia la jumătatea lunii martie 2016.

Ministrul Educaţiei a mai anunţat, după şedinţa Executivului, că universităţile vor putea retrage titluri de doctor în cazul în care Comisiile de Etică ale acestora constată că a fost încălcată grav etica academică.

„Aş vrea să punctez că ce am început acum va fi operaţional practic la jumătatea lunii martie, pentru că HG-ul privind codul studiilor doctorale trebuie să aibă perioada potrivită de consultare publică. Finalul acestui demers este legat puternic de prestigiul recăpătat al universităţilor din România, iar pentru cele care au deja un prestigiu deosebit şi nu au niciun fel de problemă, consolidarea acestui prestigiu în spaţiul naţional şi internaţional. Eu unul aştept cu interes rezultatul consultării publice”, a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Educaţiei.

De asemenea, Curaj a vorbit şi despre evaluarea internaţională a şcolilor doctorale.

„Vom porni cât mai rapid evaluarea internaţională a şcolilor doctorale şi vă asigur că mă voi ţine de acest lucru aşa cum m-am ţinut în 2012-2014 de evaluarea internaţională a universităţilor din România. Atunci au fost 70 de universităţi evaluate instituţional de Asociaţia Europeană a Universităţilor, transparent şi cu expertiză internaţională", a mai spus Curaj.

Ministrul de Interne, acuzat de plagiat

Mai mulţi demnitari au fost acuzaţi, în ultimele luni, că şi-ar fi plagiat lucrările de doctorat. Printre aceştia se numără şi actualul ministrul de Interne, Petre Tobă, despre care s-a spus că ar fi copiat cuvânt cu cuvânt, fără să citeze sursa, peste 250 de pagini din totalul de 390 ale tezei cu care a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii. 

Potrivit unei analize realizată de jurnaliştii de la pressone.ro, mai bine de jumătate dintre cele 390 de pagini care formează corpul scris al lucrării sunt copiate ad litteram din diferite surse inclusiv introducerea, care este identică cu cea a tezei colegului de doctorat, comisarul de poliţie Ionel Tucmuruz. Acesta a susţinut teza cu două săptămâni înaintea lui Tobă şi a avut acelaşi coordonator, în persoana chestorului general Anghel Andreescu. 

Premierul Dacian Cioloş declara imediat după izbucnirea scandalului că i-a cerut ministrului Educaţiei să „vină cu o analiză cât mai repede” referitoare la acuzaţiile de plagiat la adresa ministrului de Interne, Petre Tobă, precizând că nu se bazează pe ce îi spune „unul sau altul”.

Universitatea de Apărare „Carol I" nu a demarat însă nici până acum o anchetă în cazul tezei de doctorat a ministrului de Interne, Petre Tobă, deşi Ministerul Educaţiei a început deja schimbările legislative prin care acordarea şi retragerea titlurilor de doctor va reveni universităţilor. În luna ianuarie, Guvernul a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă care îi ia Consiiului Naţional de Etică dreptul de a propune retragerea titlurilor de doctor.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite