Cursurile în școli, organizate doar în două schimburi. Județele care ar putea avea probleme

0
Publicat:

O nouă lege a educației ar urma să interzică unităților de învățământ primare, gimnaziale și liceale, organizarea cursurilor în mai mult de două schimburi. La ora actuală, există școli, atât în Capitală, cât și în mai multe județe, unde datorită supraaglomerării, se învață în trei schimburi.

Elevii nu vor mai învăța în mai mult de două schimburi FOTO Shutterstock
Elevii nu vor mai învăța în mai mult de două schimburi FOTO Shutterstock

Respectarea timpului de odihnă al elevilor

Inițiatorul proiectului de lege, deputatul PSD de Iași Vasile Toma, a vorbit miercuri, în plenul Parlamentului, despre interzicerea desfășurării cursurilor școlare în mai mult de două schimburi. El consideră că elevii ar trebui să urmeze un anumit program, în care timpii de studiu și cei de odihnă să fie bine delimitați, astfel încât ei să poată da randament.

Elevii n-ar trebui să învețe la ore la care ar trebui să se odihnească”, este de părere deputatul PSD de Iași, Vasile Toma.

Modificarea apare și în noul proiect de lege a educației ce urmează să intre în dezbatere parlamentară până la finalul acestei luni.

În numeroase unități de învățământ, elevii ajung să învețe în 3, chiar 4 schimburi. Or, o minimă educație psihopedagogică ne spune că acest lucru este complet dăunător”, a continuat deputatul.

Problema supraaglomerării, în mai multe județe

Fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, declara în anul 2021, potrivit Mediafax, că în Capitală există 9 școli în care se învață în trei schimburi. Pe lângă București, județele care suferă cel mai tare se supraaglomerare în unitățile de învățământ sunt: București, Ilfov, Cluj, Timiș, Iași și Bihor.

Cu toate acestea, există mulți părinți nemulțumiți de actuala organizare. Un exemplu ar fi situația de la Liceul „Ioan Petruș”, din Otopeni, unde aceștia au lansat, anul trecut, o petiție online, potrivit Edupedu.

„Sunt elevi de 10 ani care termină orele și la ora 19:50, fapt inacceptabil din punct de vedere al siguranței fizice și din punct de vedere psihologic”, explicau părinții.

Oamenii au făcut un apel către Primărie, pentru a fi găsite soluții.

A fost un boom de populație școlară în ultimii ani, în Otopeni. Practic, pentru a funcționa cu un program normal, ar mai fi nevoie de alte două școli, nu doar de clădiri”, explica directoarea Liceului „Ioan Petruș”, potrivit sursei citate.

Potrivit Regulamentului de organizare a unităților de învățământ (ROFUIP 2022), „învăţământul primar funcţionează, de regulă, în programul de dimineaţă. Pentru unităţile de învăţământ care funcţionează în cel puţin două schimburi, programul este stabilit de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ”.

De asemenea, „cursurile pentru elevii din clasa pregătitoare şi din clasele I şi a II-a nu vor începe înainte de ora 8.00 şi nu se vor termina mai târziu de ora 14.00.”

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite