”Cornul şi laptele”, şi în varianta fără gluten sau lactoză în noul an şcolar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corn fără gluten şi lapte fără lactoză pentru elevii alergici, din 2012                                      Foto: Mediafax
Corn fără gluten şi lapte fără lactoză pentru elevii alergici, din 2012                                      Foto: Mediafax

Programul guvernamental ”Cornul şi laptele” intră, din septembrie 2012, şi în varianta ”light”, fără gluten sau lactoză, în grădiniţe şi în şcolile româneşti de stat şi private, acolo unde există copii care au intoleranţă la cele două substanţe, potrivit unui ordonanţe din acest an.

Elevii din clasele I-VIII vor putea primi gratuit la şcoală, începând cu acest an şcolar, produse lactate şi de panificaţie care nu conţin gluten sau lactoză, în cadrul programului ”Cornul şi laptele”, demarat în urmă cu 10 ani, potrivit unei ordonanţe de urgenţă din acest an.

Părinţii ai căror copii suferă de intoleranţă la gluten sau lactoză, dovedită cu acte medicale, pot cere produse care nu conţin gluten sau lactoza, a căror valoare nu poate depăşi însă suma alocată prin lege pentru fiecare elev sau preşcolar, de 1,17 lei.

Alimentele pentru copii, conforme cu normele UE

Acelaşi act normativ din 2012 prevede distribuirea în grădiniţe şi şcoli numai a produselor lactate preparate în conformitate cu cerinţele europene privind igiena produselor alimentare şi cele privind etichetarea alimentelor.

De aceste produse beneficiază gratuit elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat, inclusiv cei din clasa pregătitoare, precum şi pentru preşcolarii din grădiniţele de stat şi private cu program normal de patru ore. 

În plus faţă de preşcolari, cei din clasele I-VIII primesc şi fructe la şcoală, în urma unei iniţiative a Comisiei Europene.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite