8.000 de profesori încep luni cursurile de formare pentru clasa pregătitoare
0Cei 8.000 de profesori care vor preda, din toamnă, în şcolile unde a fost creată clasa zero intră de luni într-un modul de formare în cadrul căruia vor învăţa cum să-i pregătească pe cei mici pentru clasa întâi.
Luni încep primele sesiuni de formare la nivel naţional dedicate celor 8.000 de cadre didactice care vor preda la clasa pregătitoare, sesiuni susţinute de cei aproape 200 de dascăli care au obţinut peste vară statutul de formator, potrivit Ministerului Educaţiei.
Cursurile se vor axa pe diseminarea informaţiilor necesare activităţilor specifice de la clasa pregătitoare şi vor totaliza 134 de ore, dintre care 40 de ore faţă în faţă şi 94 de ore on-line.
Acreditări pentru profesorii şcoliţi
Aceste programe de formare, destinate celor din clasa zero şi ciclul primar, sunt acreditate atât pentru formatori (10 credite profesionale transferabile), cât şi pentru profesorii implicaţi (34 credite profesionale transferabile).
Curriculumul cursurilor a fost elaborat de Universitatea din Bucureşti şi Softwin (partea de e-learning), parteneri în proiectul Ministerului Educaţiei, susţin reprezentanţii instituţiei.
Conform legii, copiii care împlinesc şase ani până la 31 august 2012 s-au înscris în clasa pregătitoare, la solicitarea părinţilor.
În total, potrivit datelor Ministerului Educaţiei, peste 120.000 de copii vor învăţa de anul acesta în clasa pregătitoare şi aproximativ 170.000 în clasa I.
Pentru aceştia, în ţară trebuiau amenajate 5.500 de clase pregătitoare, pentru mobilierul cărora s-au alocat 23 de milioane de lei.
Introducerea clasei zero (clasa pregătitoare) a fost justificată de minister, în luna februarie, prin abandonul şcolar: în anul şcolar 2010 – 2011, rata brută de cuprindere în învăţământul preşcolar era de 80%, iar obiectivul european stabilit prin Strategia de la Lisabona pentru anul 2020 este de peste 95%.
Statisticile ministerului mai arată că 20% din copiii cu vârste între 3 şi 6 ani nu au fost niciodată la grădiniţă.
În plus, au mai explicat oficialii, 22 de state europene stabilesc prin lege debutul învăţământului obligatoriu la 6, 5 sau chiar 4 ani, cum este cazul unor ţări precum Cipru, Irlanda de Nord sau Luxemburg.
Însă, actuala conducere a Ministerului Educaţiei, în persoana Ecaterinei Andronescu, instalată în iulie, consideră introducerea clasei pregătitoare în ciclul primar, din toamnă, o idee ”năstruşnică, forţată şi nefinanţată”.
Ca atare, a anunţat ministrul Andronescu, după primul semestru, va fi făcută o evaluare, în urma căreia se va decide menţinerea sau desfiinţarea clasei pregătitoare.